Welke kleur schoenen draag je onder een pak?

CREDITS: Cristofer Jeschke

Schoenen zijn en blijven, voor sommige, een lastig onderdeel van de outfit. Je kan zomaar een paar honderd euro aan schoenen uitgeven om ze vervolgens alleen te dragen op één bruiloft. Dit is niet de bedoeling, laat dat duidelijk zijn. Soms koop je wel de juiste schoenen qua kwaliteit, maar is de kleur eigenlijk weer nét niet.

Vooral als je een pak draagt zijn schoenen extreem belangrijk. Al word je pak precies op maat gemaakt door een Italiaan: als je schoenen niet matchen, kun je het pak net zo goed laten hangen. Daarom hebben wij een guide geschreven over welke kleur schoenen je onder een pak draagt. En hier is alvast tip 1: zwarte derby’s zijn je beste vriend. Deze schoenen kunnen eigenlijk onder elke kleur pak: blauw, grijs, navy of zwart. En vergeet ze niet poetsensi’l vous plaît.

Welke kleur schoenen horen onder een pak

De tijd dat alleen oxford schoenen of derby’s onder een pak kunnen is natuurlijk voorbij. Tegenwoordig laat de stijl business casual veel meer toe dan dat. Mensen kijken dan ook niet raar op als je leren witte sneakers draagt onder een pak. In de zomer zien we zelfs mannen in een pak met leren sandalen voorbij komen. Het geeft niet alleen aan dat alles kan, maar ook dat een formele outfit zoals een pak ook informeel gedragen kan worden.

Het bovenstaande neemt niet weg dat iedere man minimaal één paar klassiekers in zijn bezit hoort te hebben. Als je hierheen investeert dan heb je voor de rest van je leven daar plezier van.

Schoenen voor onder een donkerblauw pak

Een donkerblauw pak is altijd goed. Hiermee kun je aankomen op een feestelijke gelegenheid, zoals een bruiloft, of op een verdrietige gelegenheid, zoals een begrafenis. Een investering is hier dus wel op zijn plaats. Als je dat hebt gedaan, wil je het niet verpesten met de verkeerde schoenen eronder.

Leren bruine schoenen onder een donkerblauw pak zijn naar onze mening perfect. Hierin kun je variëren qua soort schoenen. Bekijk per gelegenheid wat het beste past. Soms is het beter om voor oxfords te gaan, maar ook loafers kunnen je redden. Chelsea boots kan ook nog mits het kan met de dress code.

Bruine sneakers zijn misschien wat minder, dan kun je beter voor cleane witte sneakers gaan. Wil je afwijken van de rest met een donkerblauw pak? Dan is grijs ook een optie. Lichtgrijze schoenen van suède zijn stijlvol en weer net even iets anders.

Schoenen voor onder een grijs pak

Nog een allrounder als het gaat om pakken: het grijze pak. Grijs is een neutrale kleur en daarom heb je qua te combineren kleuren ook redelijk wat speling. Er bestaat natuurlijk een verschil tussen lichtgrijs en het meer donkere grijs. Als je een donkergrijs pak aanschaft, is het misschien een optie om voor beige schoenen te gaan. Dit is misschien wat gedurfd maar het proberen waard.

Ga je voor klassiek, dan kom je ook bij een grijs pak altijd goed weg met bruinen schoenen. Alleen is het nu wel belangrijk dat de kleur donkerbruin is. Schoenen die het ook altijd  goed doen onder een grijs pak, zijn zwarte leren schoenen. Dit is de uitstraling die je als man wilt hebben. Van ons mag je ook onder een grijs pak wel eens keer zwarte chelsea boots proberen, hoewel je als basis goed zit met een paartje derby’s.

Schoenen voor onder een zwart pak

Een zwart pak, de tuxedo of een smoking. Het model maakt niet veel uit, als je maar weet wanneer je het draagt. Een formeel feest vraagt soms om een pak, maar dat wil niet zeggen dat je een smoking aan moet komen. Waarschijnlijk heb je hier al rekening mee gehouden, maar toch: don’t be that guy. En qua kleur schoenen onder je tuxedo kunnen we duidelijk zijn: dezelfde kleur als dat van het pak. Zwart dus. Hierin zijn we wat strenger als het gaat om de soort schoenen. De beste optie volgens ons zijn oxford schoenen, gevolgd door derby’s.