Zo maak je thuis zelf de lekkerste pizza

CREDITS: David Beneลก

Pizza met kip, salami, ananas, mozzarella of toch liever champignons? Wat je favoriete pizza ook is, grote kans dat jij hem liever besteld dan dat je hem zelf maakt. Thuis smaakt het toch nooit zo lekker. Maar dat is helemaal niet nodig. Become a professional: zo kun je thuis de lekkerste pizza zelf maken!

Zelf pizza maken als een pro

Gelukkig bestaat het grootste gedeelte van de pizza bakken uit het kiezen van de juiste ingrediënten. Vanuit daar is het recept vrij simpel en kun je daarna los gaan met de toppings.

pizza zelf maken
Foto: Sahand Hoseini

Goede bodem

Wanneer je pizza eet, wil je een perfecte bodem. Gebruik daarom “00” bloem. Bij dit type bloem worden alle zemelen en kiemdeeltjes eruit gezeefd. Hierdoor krijgt het de fijne structuur die perfect is voor het maken van de pizzabodem. Het deeg heeft op deze manier niet alleen genoeg kracht om de toppings te ondersteunen, maar zal ook de crispy bite behouden.

Kwaliteit boven kwantiteit

Volgens Baldini, chef en oprichter van Strawberry en Sage, heb je geen fancy keukengerei of moeilijke ingrediënten nodig. Keep it simple! Echter is de kwaliteit wel van belang. Ga hier voor kwaliteit boven kwantiteit: zo’n natuurlijk mogelijke ingrediënten geven de beste smaak. Ga dus niet voor een simpele 30+ kaas, maar probeer eens mozzarella of jong belegen Goudse kaas. Deze kazen hebben een passendere smaak én zullen mooier op je pizza smelten.

pizza zelf maken
Foto: Sahand Hoseini

Pizza likes it hot

Om de korst net zo knapperig te krijgen zoals hij uit een steenoven zou komen, heb je hoge temperaturen nodig. Verwarm je oven daarom voor tot zo’n 250 graden. Dit zal ervoor zorgen dat je die steenoven feel thuis met je eigen pizza ook kunt creëren.

Niet te veel

Qua toppings betreft, kun je beter beginnen met te weinig dan te veel. Hoe meer toppings op de pizza, hoe moeilijker het wordt om met de pizza te werken. Daaraast zorgen al die extra ingrediënten ook voor meer vocht waardoor het deeg klef wordt. Dus: niet te enthousiast, je kunt er altijd later nog iets aan toevoegen als je het te weinig vindt.

Laat het rusten

Laat de pizza zeker twee minuten afkoelen voordat je hem snijdt. Dit zal ervoor zorgen dat de kaas op zijn plek blijft en het bij het snijden niet zo makkelijk van de pizza afglijdt.

pizza zelf maken
Foto: Aurélien Lemasson-Théobald

Recept

Al enthousiast en wil je het zelf ook wel eens proberen? Volgens het recept Baldini, heb je alleen deze ingrediënten nodig om zelf de perfecte pizza te maken. De volgende aantallen zijn voor een pizza voor vier tot zes personen.

Ingrediënten

 • 260 gram “00” bloem
 • 240 mililiter water op kamertemperatuur
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 1 zakje gist
 • 1 theelepel suiker
 • 2 eetlepels zout
 • 120 mililiter tomatensaus

Bereiding

 1. Mix de suiker en het zakje gist in een klein bakje en voeg een theelepel water toe.
 2. Voeg vervolgens alle ingrediënten in een beslagkom. Gebruik deeghaken en een mixer en mix het deeg vijf tot zeven minuten op de hoogste stand tot een glad geheel.
 3. Haal de deegbal uit de kom en leg het op een houten plank. Dek hem af met een glazen kom en laat hem voor ongeveer een uur in een afgesloten ruimte staan. Als het goed is, is hij na dit uur twee keer zo groot.
 4. Verwarm de oven voor op 220 graden en plaats het rooster op de twee na hoogste positie.
 5. Stretch het deeg voorzichting uit. Begin bij de buitenkant en werk zo steeds verder naar binnen. Leg het deeg op een stuk bakpapier op een bakplaat en blijf het stretchen tot je de randen van de bakplaat bereikt.
 6. Met de achterkant van een lepel verdeel je 120 mililiter tomatensaus in een dunne laag over het deeg. Laat aan de zijkanten ongeveer twee centimeter over. Voeg alle toppings behalve de kaas toe.
 7. Schuif de pizza voorzichtig in de oven en bak hem voor tien tot twaalf minuten. Haal nu de pizza eruit en voeg de kaas toe. Schuif hem terug de oven in en wacht tot er bellen in de kaas ontstaan. Dit zal ongeveer vier tot vijf minuutjes duren.
 8. Haal hem nu uit de oven, voeg eventuele kruiden toe en laat hem vijf minuten afkoelen
 9. Na 5 minuten is je zelf gemaakte pizza ready to be served!

Smakelijk!

zelf maken
Foto: Wade Austin Ellis