De WMF Espresso Pro en de ultieme espresso zonder baristadiploma

CREDITS: WMF

We dachten dat latte art vooral een kwestie van polsgewiebel was. Maar na een workshop van barista’s van Cupp weten we beter.

Het hartje op de cappuccino leek verdacht veel op een silhouet van de Alpen, maar de espresso eronder was wél raak. En daar heeft de WMF Espresso Pro alles mee te maken.

, <strong>De WMF Espresso Pro</strong> en de ultieme espresso zonder baristadiploma
Foto: WMF

De WMF Espresso Pro als thuisbarista-machine

De WMF Espresso Pro ziet eruit alsof hij rechtstreeks uit een designstudio is gerold. Strakke lijnen, stevig metaal en een glazen touch panel bovenop. Geen kerstboom aan knopjes, maar een helder display waarop je alles afleest: gewicht van de maling, een timer en shotduur.

Het mooiste: je staat niet te klooien met losse weegschaaltjes of telefoontimers. Je zet het filterdragerbakje op de geïntegreerde weegschaal, maalt, kijkt naar het scherm en weet precies waar je aan toe bent. Heel rustig en gecontroleerd. Alsof je thuis ineens een serieuze bar staat.

, <strong>De WMF Espresso Pro</strong> en de ultieme espresso zonder baristadiploma
Foto: WMF

Malen en doseren als een pro

Waar het vaak misgaat bij een thuis-espresso, is de maling en dosering. Of hij loopt veel te snel door, of je hebt een stroperige siroop in je kopje. De Espresso Pro pakt dat bijna gênant slim aan.

Met 60 maalinstellingen kun je van verschillende bonen en brandingen het maximale eruit trekken. Via de geïntegreerde weegschaal zie je tot op de gram wat je in je filterdrager krijgt. Single shot of double shot, de dosering is geen nattevingerwerk meer. Na een paar shots merk je dat de smaken stabiel worden.

De anti-static-technologie helpt ook meer dan je denkt. Minder losse snippers op het aanrecht en minder wolk van maling die overal heen vliegt. Het voelt allemaal opgeruimd en doordacht.

, <strong>De WMF Espresso Pro</strong> en de ultieme espresso zonder baristadiploma
Foto: WMF

Dubbele thermoblock, dubbele snelheid

De dubbele thermoblock is misschien wel het grootste verschil met veel andere machines. Terwijl je shot loopt, kun je de melk al opschuimen. Vanaf nu geen wachttijd meer dus tot de boel weer is opgewarmd.

Dat merk je vooral op kantoor. Iemand wil een espresso, iemand anders een cappuccino, iemand een flat white. Je loopt niet constant achter de feiten aan, maar bouwt in één flow een minispitsuur aan koffies.

Tijdens de workshop van Cupp werd de Espresso Pro even serieus aan het werk gezet. We werden meegenomen in het spelen met instellingen als je andere bonen gebruikt en wat je moet doen als je ‘m te ‘zuur’ vindt. De machine geeft je veel controle: maling, dosering, extractietijd, pre-infusie en zettemperatuur. Je kunt het zo nerdy maken als je zelf wil. Maar ook wie gewoon “goede espresso” wil zonder studieboek, kan prima uit de voeten met een paar basisinstellingen.

Over smaak hoeven we niet ingewikkeld te doen. Met een fatsoenlijke boon krijg je volle, romige shots, mooie crema en genoeg power om door melk heen te prikken. De cappuccino’s die eruit kwamen tijdens de workshop waren precies wat je van een goede koffiebar verwacht. De rosetta in het schuim, dat is nog even een ander verhaal.

, <strong>De WMF Espresso Pro</strong> en de ultieme espresso zonder baristadiploma
Foto: WMF

Even rekening houden met…

Is het dan alleen maar hosanna? Bijna. Maar er zijn een paar dingen om rekening mee te houden. De WMF Espresso Pro is geen kleine jongen. Op een compact aanrecht neemt hij echt zijn plek in. Je haalt dus niet “even” een apparaatje erbij, je bouwt een koffiestation.

Daarnaast vraagt het menu met al zijn opties om een korte kennismaking. Na een paar keer spelen klikt het, maar het is geen machine die je oma zonder uitleg meteen perfect bedient.

En latte art? Dat ligt toch vooral aan onszelf. De stoomkracht is ruim voldoende, maar de zwaan in het schuim moet je zelf tekenen. Oops.

Voor de espresso-fijnproevers

De WMF Espresso Pro is een machine voor mensen die serieus met espresso bezig zijn, maar geen ambitie hebben om elke ochtend een half uur te prutsen. Veel van het gedoe wordt uit handen genomen door de geïntegreerde weegschaal, het nauwkeurige maalwerk en de dubbele thermoblock.

Hij geeft je de tools en controle van een professionele opstelling, in een behapbaar, huis of kantoorformaat. Ja, je moet er ruimte en een budget voor vrijmaken. Maar in ruil daarvoor krijg je shots die niet onderdoen voor de gemiddelde koffiebar, plus de luxe om elke dag “even naar de bar” te lopen zonder je pand te verlaten.

Latte art kunnen we nog steeds niet. Goede espresso schenken nu wel. En dat is uiteindelijk waar het om draait. 

Meer info én alle details over de WMF Espresso Pro vind je hier.

Source:
LEES OOK
De ADE-survivalgids
De ADE-survivalgids
Amsterdam is deze week één grote dansvloer. Overdag meetings, ’s avonds borrels, ’s nachts clubs. En ergens daartussen probeer je te slapen, eten en functioneren. Knap als…
Koken van A tot Z met Google Gemini
Koken van A tot Z met Google Gemini
Een knapperige biet, knisperende aardappelen en coquilles die in de pan zingen alsof ze weten dat ze zo de hoofdrol krijgen. Koken wordt ineens een samenspel van…
Pinterest Drop #100: snooker aesthetic
Pinterest Drop #100: snooker aesthetic
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…