De Filipijnse rumcocktail: Darker Don

CREDITS: Don Papa Rum

Een cocktail en de Filipijnen. Als je het in één zin neerkrabbelt, vloeit het als namen van een getrouwd stel dat voor elkaar gemaakt is.

Dat de basis van die cocktail rum is, is een ander verhaal. Want rum wordt gemaakt in slechts een handvol regio’s, waar de Filipijnen er een van is. En dat wil nog weleens onbekend terrein zijn in de hersenen van cocktailliefhebbers.

Darker Don: verfijnde cocktail met een geschiedenislesje

Maar vergis je niet. De drinkbare trots van de republiek met de cultuurmix der cultuurmixen is Don Papa Rum. Dé premium, bruine rum is gemaakt van ’s werelds zoetste suikerriet en is daardoor onmisbaar in je cocktails, zoals de Darker Don.

Darker Don, De Filipijnse rumcocktail: <strong>Darker Don</strong>
Foto: Tim van de Pas

Sugarlandia: de thuishaven van Don Papa Rum

Voordat we je de ingrediëntenlijst van de cocktail voorschotelen, spijkeren we eerst effe je kennis bij. Eerst wat slimmer worden, dan met mate genieten.

De thuishaven van Don Papa Rum is het ongerepte eiland Negros, a.k.a Sugarlandia. Dat is niet bedacht als marketingterm, maar als officiële en serieuze benaming. Weelderig, vruchtbaar en doordrenkt met hartstochtelijke, hardwerkende mensen. Onmisbare ingrediënten om samen te smelten tot één hoofdingrediënt van het eiland: suikerriet.

Black Gold

Elk jaar, van oktober tot en met mei, wordt het met de hand gesneden suikerriet in oude vrachtwagens geladen en naar de suikermolens gebracht. Het extreem zoete suikerriet wordt in de befaamde, maar oldskool sugarcane mills geperst en omgetoverd tot een zoete melasse. Ook wel bekend als ‘Black Gold.’ De oude, versleten molens maken nog steeds de rijkste, zoetste melasse ter wereld. Dé basis van Don Papa Rum.

Nadat de melasse wordt gefermenteerd en gedistilleerd, begint de rijping van de rijke, zoete en fruitige rum. Het proces wordt  gecomplementeerd door het rijpen op Amerikaanse eiken ex-bourbonvaten en ex-Rioja-vaten. Deze ‘kruidige’, licht verkoolde vaten zorgen voor een boost in fruit en vanille. Rijpen gebeurt zeven jaar lang op de uitlopers van de vulkaan, waar het warme en vochtige klimaat van Negros centraal staat.

Foto’s: Don Papa Rum

Darker Don-recept

En zo heb je de basis voor de ultieme high-endcocktail: de Darker Don. Verfijnd , maar toch scherp en verfrissend door het toevoegen van gemberbier en limoensap. Eigenlijk een soort vloeibaar verlengstuk van de Filipijnse zon, die nu ook in Nederland omarmd mag worden.

Source:
LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
Weekend Desires #364
Weekend Desires #364
335. Daar zijn alweer aanbeland qua Weekend Desires-frequentie. En: het is nog steeds zo fijn als de eerste keer, toch? View this post on Instagram A post…