Waarom je altijd zin hebt in vet eten met een kater

CREDITS: Bigstock

Je hebt vast weleens een soortgelijk scenario meegemaakt: na een machtige avond in de kroeg met je vrienden word je wakker met je kleding nog aan en een stuk pizza op je gezicht. Wanneer je je hoofd lichtjes optilt om te kijken hoe laat het is, voel je ‘m. De welbekende en oh-zo-gehate kater. Je voelt je alsof je een dag dichter bij de dood bent. En het enige dat je wil is in een donkere kamer liggen met ijskoud water en Netflix.

En natuurlijk een vette hap. F*ck dat dieet en je nieuwe sportschema. Het laatste wat je wil doen is aan een worteltje kauwen… Maar waarom is dit eigenlijk zo? Waarom heb je altijd trek in een vet eten als je een kater hebt? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Waarom krijg je altijd in vet eten als je een kater hebt?

Na een avondje stappen maken de meesten nog een pitstop bij die shoarmtent, waar je overdag niet dood gevonden wil worden. Maar op die avond zelf kan er niets boven die ultieme kapsalon of pizza. En je hebt hetzelfde gevoel als je een kater hebt.

stress eten
Foto: Spencer Davis

Lichamelijke verandering door alcohol

Als je alcohol drinkt ondergaat je lichaam verschillende veranderingen. Dit houdt ook in dat je food cravings veranderen. Alcohol drinken stimuleert de hersenen om galanine vrij te maken. Dit is een neurochemisch middel dat de behoefte aan vet bevordert. Dit verklaart je nachtelijke tripjes naar je lokale shoarmaboer.

Galanine-spiegels

Tegen de tijd dat je wakker wordt zijn je galanine-spiegels nog steeds hoger dan normaal. En dit zorgt ervoor dat je een goede burger, friet, gebakken ei of een pizza naar binnen wil werken. Gezien de helse straf van een kater, is het geen wonder dat je jezelf wilt troosten met een vette maaltijd. Maar dit is eigenlijk één grote mindfuck. De impact van galanine is eerder een neurochemische oplossing dan een echte genezing van je kater. Kortom de mythe dat vet eten dé oplossing is voor een kater zit allemaal in je hoofd. Maar goed, dat hoofd bonst toch al…

Mag ik dan geen vette hap?

Nee joh, tuurlijk wel! Alleen je moet jezelf er wel bewust van zijn bent dat het chemische stofje de trek veroorzaakt. Als je daarnaast ook veel water drinkt en ook – als het lukt – de dag zelf veel beweegt, dan is er geen probleem.

Een vette hap kan wel in je voordeel werken als je juist gáát zuipen. Drinken op een volle maag vertraagt namelijk je alcoholopname, waardoor de kans op een kater kleiner wordt. En hoewel je vette maaltijd niets zal genezen, zal je maag wel gelukkig zijn. Bon Appetit! 

Check ook: Deze voedingsmiddelen moet je niet eten voordat je gaat zuipen

vet
Foto: Bigstock
LEES OOK
Campari Spritz: La Dolce Vita in een glas
Sommige drankjes dragen een onzichtbaar label. Wanneer er drie weissbier, twee blondjes en een dubbel worden besteld sta je eigenlijk al schaakmat. Eigenlijk had jij gewoon zin…
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…