Waarom tequila na Mexico ook Nederland gaat veroveren

CREDITS: Lufang CAO | Unsplash

Een lange dag afsluiten met een goede rode wijn of een glas Whisk(e)y. Het zijn vloeibare goederen waar je echt naar kunt snakken. Tequila zou je waarschijnlijk niet snel aan dit lijstje toevoegen. Misschien wordt het toch tijd, want tequila is namelijk bezig met een flinke opmars in Nederland. Je kan gerust je drinking game gaan trainen, dit drankje kan er namelijk flink inhakken.

Tequila is hét opkomende drankje in Nederland

Tequila ken je waarschijnlijk van een ruig avondje stappen. Zout snuiven, shotje nemen en citroen in je ogen spuiten. Het ritueel van de bekende ’tequila suicide’. Het kan echter meer bieden dan een black-out op de zaterdagavond.

In Nederland is het drankje nog niet zo bekend. Daarentegen is de import van tequila de afgelopen vijf jaar flink gestegen in ons land. Dit is een stijging van maar liefst 128%. Dat zegt toch wel iets. Daarnaast zorgt het voor een hoop vage herinneringen…

Tequila
Foto: Anya Smith

Mexico

Denk je aan Mexico, dan denk je aan tequila. Of aan de artiest Zangeres Zonder Naam.

Dit iconische drankje is geboren in Mexico en wordt daar nog steeds geproduceerd. Het wordt gemaakt van Agave tequilana, een Mexicaanse agavesoort. Misschien zegt het je niks, maar deze plant is niet missen in dit product. Tequila heeft net als champagne en parmaham een beschermde oorsprongsbenaming. Je mag tequila alleen tequila noemen als het product voor minstens 51% uit agave bestaat.

Sinds de pandemie heeft de export van dit Mexicaanse hoogstandje flinke records bereikt. Het afgelopen jaar heeft de totale productie hiervan ongeveer 374 miljoen liter aangetikt. Daarnaast is er 286 miljoen liter geëxporteerd naar meer dan 120 landen. Dit had een waarde van zo’n €1,65 miljard. Het zijn recordcijfers in de geschiedenis van deze industrie.

Holanda

Sinds 2019 voldoet de tequila in Europa aan de Mexicaanse standaard. Eindelijk, want het heeft namelijk meer dan twintig jaar geduurd. De productie mag alleen plaatsvinden in een fabriek die is erkent door Consejo Regulador del Tequila. Daarnaast wordt dit alleen gedaan in gebieden die zijn opgenomen in de Verklaring van Bescherming van de Oorsprongsbenaming Tequila. Europa voldoet aan deze standaard.

Daardoor is dit Mexicaanse spraakwater officieel opgenomen in de lijst van producten met een beschermde geografische aanduiding. Dit geeft je de garantie dat je een authentiek product drinkt. Flink wat voorschriften dus. Maar dan glijdt er wel échte tequila door je keel, geen junk.

In Nederland is de import van dit sapje is de afgelopen vijf jaar ruim verdubbeld. Begin 2015 werd er zo’n 200.000 liter binnen gehaald. In 2020 was dit ruim 460.000 liter. Dat zijn nou nog eens een boel suicides.

Tequila
Foto: YesMore Content

The Rock met zijn Teremana tequila

Veel grootheden hebben een eigen drankmerk. Zo ook Dwayne Johnson. Deze man kun je kennen van kaskrakers zoals The Fast and the Furious en Pain & Gain. Mocht dit je niks zeggen, moet je toch eens achter je oren krabben. Je kan hem daarnaast ook kennen van zijn brede looks. Hij heeft niet voor niks The Rock als bijnaam.

Dwayne Johnsen heeft zijn eigen tequilamerk, Teremana tequila. Teremana betekent letterlijk: spirith of the earth. Het doel van Johnson is om kwaliteitstequila, op een verantwoordelijke manier te maken. Het merk moet mensen bij elkaar brengen en laten lachen. Klinkt mooi, toch? En dat voor een flesje alcohol.

Hieronder is de grootheid met zijn eigen merk te zien:

En als je een keer iets anders wil, is mescal ook een goede optie.