6 effectieve manieren om stress-eten te verminderen

CREDITS: Unsplash | Francisco Moreno

Een deadline komt eraan. Je maakt jezelf wijs dat er niet genoeg tijd is, maar in werkelijkheid heb je jouw tijd niet goed ingedeeld. We have all been there. Je hoeft jezelf er ook niet voor te schamen hoor. Je moet wel een rood kleurtje krijgen als je ook nog eens tussendoor gaat stress-eten. Wans als er iets slecht voor je is, is het dat wel.

Stress-eten is niet langer nodig met deze 6 effectieve tips

Als de druk alleen maar hoger wordt heb je helemaal geen zin om je hardloopschoenen aan te trekken. Je zit in een ongoing process. Om hieruit te komen hebben wij 6 effectieve manieren gevonden om jou te helpen met stress-eten.

stress eten
Foto: Jonas Leupe

Verschil tussen honger en stress

Er is een duidelijk verschil tussen eten omdat je honger hebt en eten omdat je stress hebt. Let dus goed op wat je lichaam je vertelt. Als je stress ervaart is het beter om eerst even stil te staan bij het gevoel voordat je naar een zak chips grijpt. Vaak heb je namelijk helemaal geen honger.

Gelukkig zijn er andere manieren om even je gedachten te verzetten. Je hoeft niet meteen jouw koelkast te plunderen. Het is beter om je hoofd leeg te maken dan je maag vol te proppen. Zo kun je bijvoorbeeld een wandeling maken, je moeder weer eens bellen, één aflevering kijken van je favo sitcom of doe wat klusjes in huis. Ga op zoek naar een andere oplossing dan eten.

Doe moeite

Het beste medicijn tegen een snelle, vette hap; bereid je eten voor. Doordat jij al drie gezonde maaltijden hebt klaar staan heb je minder snel de neiging om een ongezonde snack te pakken. Voedzame maaltijden zullen er ook voor zorgen dat je gedurende de dag genoeg energie hebt. Hierdoor kan je een werkdag goed overleven zonder lauwe snacks die je op het station kan scoren.

Gezonde snacks

Elke dag op en neer naar de supermarkt is soms iets te veel van het goede. Daardoor is het lastig om aan het eind van de week nog gezonde voeding in huis te hebben. We raden je aan om bewust naar de items te kijken die jij in je winkelmandje gooit. Je moet kiezen voor gezondere snacks te kiezen die wat langer houdbaar zijn. Als je deze in huis hebt heb je ook sneller de keuze gemaakt om voor gezonde snacks te gaan.

stress eten
Foto: S’well

Sporten

Door te sporten kan jij je lichaam helpen om te vechten tegen stress. Wanneer je stress ervaart wordt het hormoon cortisol aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat het honger gevoel in je lichaam toeneemt. Door juist op dit moment even tijd te maken voor beweging zul je merken dat dit je mood boost.

Slaap genoeg

Wanneer je te weinig slaap hebt, heeft dit effect op je lichaam. Het beïnvloedt je humeur en hoe jij je voelt. De hersencellen die verbonden zijn aan je diepe slaap zijn namelijk dezelfde als de cellen die je lichaam vertellen om stresshormonen aan te maken. Probeer dus voor jezelf een ritme te creëren op het gebied van slapen.

Check ook: Beter slapen doe je zo!

Zoek de perfecte portie

Als jij van jezelf weet wat de perfecte hoeveelheid voor jou is, zul je merken dat je minder snel zal over-eten. Om over-eten te voorkomen zijn er een aantal tips die je kunnen helpen:

  • Gebruik bijvoorbeeld een kleiner bord, hierdoor lijkt de hoeveelheid relatief meer.
  • Drink voor iedere maaltijd een glas water, want daardoor zit je eerder vol.
  • Neem je tijd om te eten. Je lichaam doet er namelijk ongeveer 20 minuten over om na een maaltijd aan te geven dat je vol zit.

Stress is een fenomeen dat soms in je voordeel kan werken. Toch is stress vaak vervelend. Check dit artikel om minder stress te krijgen: 7 basisregels voor minder stress.

stress eten
Foto: Spencer Davis
LEES OOK