Dit is waarom jij boos wordt op mensen die smakken

CREDITS: Szabo Viktor | Unsplash

De kans is groot dat mensen die smakken het zelf niet doorhebben, maar het gesmak van een ander kan jou wel in de verleiding brengen om hem/haar een klap te verkopen. Het gaat soms zó ver dat jij niet meer kan genieten van een heerlijke hamburger. Als jouw bloed gaat koken van iemand die aan soep slurpt; geen paniek, je bent namelijk niet de enige. Het is een veelvoorkomende hersenafwijking, genaamd Misofonie.

Misofonie: dáárom word jij kwaad van mensen die smakken

Misofonie is een aandoening die betekent dat patiënten een hekel hebben aan geluiden. Hierbij kan je denken aan geluiden die vrijkomen tijdens het eten, een luide ademhaling of zelfs het herhaaldelijk klikken met een pen. Misofonie is een vorm van verminderde geluidstolerantie en het betekent letterlijk ‘haat tegen geluid’.

Het fenomeen werd pas in 2001 voor het eerst genoemd als een aandoening. In de loop der jaren waren wetenschappers sceptisch over het feit of het al dan niet een échte medische aandoening is.

Misofonie
Foto: Alexandra Lowenthal

Nieuw onderzoek heeft nieuw bewijs geleverd

Een recent onderzoek onder leiding van een team van de Britse universiteit van Newcastle heeft bewezen dat het wel degelijk een medisch probleem is. Mensen met Misofonie zijn vergeleken met mensen zónder de aandoening, en er zijn verschillen in de frontale kwab teruggevonden.

Er werd een rapport gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology over de aandoening. Door middel van scans konden wetenschappers laten zien dat – bij mensen met Misofonie – de hersenactiviteit veranderde zodra er ’trigger’-geluid werd gehoord. Uiteindelijk kon de conclusie getrokken worden dat mensen met de aandoening een afwijking hebben in hun emotionele controlemechanisme.

Zo werd Misofonie onderzocht

Het team gebruikte voor het onderzoek een MRI om de hersenactiviteit van mensen met én zonder Misofonie te meten, terwijl ze naar een reeks geluiden luisterden. De geluiden werden onderverdeeld in:

  • Neutrale geluiden (regen, een druk café, kokend water).
  • Onaangename geluiden (een huilende baby, een schreeuwend persoon).
  • Trigger-geluiden (de geluiden van ademhalen of eten).

Bij de trigger-geluiden zagen de onderzoekers andere resultaten bij de mensen mét Misofonie. Waardoor de onderzoekers konden vaststellen dat het een medisch aspect is wat zich voordoet in de hersenen.

Hoe vervelend het ook is: je moet blijven denken in oplossingen. Toch maar een setje oordoppen aanschaffen dan?

Misofonie, Dit is waarom jij boos wordt op mensen die smakken
Foto: Bigstock
LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
Pinterest Drop #71: baseball fashion
Pinterest Drop #71: baseball fashion
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…