Dit gebeurt er met je lichaam als je alcohol drinkt

CREDITS: Joel Herzog

We kennen het allemaal. Op vrijdag, wanneer je werk- of schoolweek erop zit, heb je niet veel meer aan je hoofd dan Tinder en drank. Veel drank. “Heb ik verdiend”, zeg je tegen jezelf. En voordat je het weet is het de volgende dag, lijkt het alsof je hoofd in tweeën splijt en komt er een geur uit de hoek van je kamer die je niet kunt thuisbrengen. Een typisch avondje dus.

Maar wat gebeurt er nu met je lichaam, vanaf dat eerste drankje totdat je de volgende dag wakker word met je ziel onder de dekens? Ons radicale broertje Mellowed zocht het voor je uit. Misschien wil je alvast een glas water pakken…

Fases van een bingedrink-sessie

Fase 1 – Eerste ronde

Het is 16:30 en je bent er een halfuur eerder weggegaan van werk. Je verplichtingen zitten er even op, maar de verplichtingen van je lever gaan nu pas beginnen. Na je eerste alcoholische versnapering is er vaak geen weg terug meer. Na ongeveer een uur bereikt de alcohol je bloedbaan en je hersenen zijn het eerste orgaan die merkbaar worden beïnvloedt door de booze. Je concentratievermogen neemt af én je begint steeds harder te praten. Jep, ook jij.

, Dit gebeurt er met je lichaam als je alcohol drinkt
Foto: Julian Hochgesang

Fase 2 – Warming-up

Je bent een aantal biertjes of wijntjes verder en wordt onrustig. Er zijn héél wat mythes over de effecten van verschillende soorten drank, vooral bij bier en sterke drank. De waarheid is echter dat de snelheid waarmee je drinkt, de grootste invloed heeft op hoe dronken je wordt. Op zo’n moment is de grootste prioriteit van je lichaam om de alcohol te verwerken, en in het tempo dat jij drinkt maakt je lever overuren.

Andere functies, zoals het reguleren van je bloedsuikers, staan op een laag pitje. Ben dus lief voor je lichaam. Heb je het gevoel dat het écht de spuigaten uitloopt? Dan is het tijd om te stoppen met drinken.

Fase 3 – Domme dingen doen

De avond is aan en je gaat soms rare dingen doen. Je ex bellen, shotjes bestellen of je beste vriend voor paal zetten. Allemaal slechte ideeën, maar op dat moment maakt het je toch niks uit.

Dat komt omdat je lichaam niet meer dan één alcoholhoudend drankje per uur kan verwerken. Je begint dus héél zat te worden. Je vermogen om risico’s te beoordelen, hersenfuncties, balans én zelfbewustzijn zijn gedaald tot een zorgwekkend laag niveau.

, Dit gebeurt er met je lichaam als je alcohol drinkt
Foto: Taras Chernus

Fase 4 – Cravings

Als je hebt gedronken wil je áltijd nog een vette hap. Doordeweeks let je als een moderne man op je lichaamsgewicht. Je bent vier keer per week in de sportschool te vinden en luncht regelmatig een cracker met avocado en zalm. Dan is het toch eigenlijk zonde als je in ’t weekend – met spijt achteraf – een döner kip naar binnen werkt? Juist, het is doodzonde.

Fase 5 – The morning after

Dit is sowieso het meest vervelden moment van het weekend: wakker worden met het gevoel alsof je niet geslapen hebt, scheel kijken van de koppijn, gruwelijk uit je smoel meuren en zien dat je jouw ex alsnog een bericht hebt gestuurd.

Anyway, terwijl in je nest ligt te stinken, zijn er in je lichaam al weer heel wat processen aan de gang. Vaak voelen we ons na een avond doorzakken enorm moe, ook wanneer we gewoon een nette acht uur hebben geslapen. Dit komt omdat de REM-slaap, die vaak onrustig is, wordt verlengd en daardoor voelen we ons de volgende dag nog steeds zo moe.

Dorst? Begrijpelijk. Alcohol droogt namelijk uit als een malle en ’s nachts proberen je organen overal water vandaan te toveren om te blijven functioneren. Je hersenen zijn hierbij helaas als eerste het haasje. Het vochttekort in je hersenen zorgt ervoor dat je hersenen krimpen en op die manier aan het omliggend membraan loopt te trekken.

Dit is waar die afschuwelijke koppijn vandaan komt. De beste oplossing: drink jezelf erdoorheen. Water uiteraard. Misschien is het echt tijd om te stoppen met drinken.

, Dit gebeurt er met je lichaam als je alcohol drinkt
Foto: William Krause
LEES OOK