De geschiedenis van de barbecue

CREDITS: Teddy Kelley | Unsplash

De eerste zonnestralen schijnen weer en dat betekent dat de barbecue weer wordt ontdaan van zijn stoflaag en uit de schuur wordt getrokken.

Liefde voor de barbecue

Maar waar komt dat ‘oerinstinct’ om direct een barbecue erbij te halen met een temperatuur van meer dan 13 graden vandaan? Wij hebben de geschiedenisboeken van de barbecue eens doorgespit en hebben de antwoorden voor je klaarliggen. Dit is een geschiedenislesje over het favoriete kookinstrument van de man.

barbecue, De geschiedenis van <strong>de barbecue</strong>
Foto: Paul Hermann

Oudste manier om vlees te koken

In principe is het de oudste manier om vlees te bereiden. Het is ook best een simpel concept, paar steentjes met wat takken erop, vuur eronder, vlees erop en voilà. Dat konden onze voorouders 1,8 miljoen jaar geleden ook al wel. Afijn, dat is natuurlijk niet meer de manier hoe we tegenwoordig nog barbecuen. Onze ‘verfijnde’ manier stamt af van het Caribische gebied en het zuiden van de Verenigde Staten. In 1526 kwam de Indianenstam, de Taino, met hun eerste verwoording voor het grillen op een verhoogd houten roostertje: ‘barbacao’.

Van barbacao naar barbecue

De term verwees naar een methode om vlees boven een open vuur te koken, dat vervolgens werd bedekt met bladeren om het vlees vochtig en smaakvol te houden. In het zuiden van de Verenigde Staten werd het fenomeen populair in de 19e eeuw, Afrikaanse slaven brachten hun eigen culinaire tradities mee, waaronder het lang koken van vlees op laag vuur en het gebruik van rook om het op smaak te brengen. Deze kookstijl werd bekend als ‘barbecue’ en won snel aan populariteit in het zuiden van de Verenigde Staten.

Barbecuen direct een hit

Sindsdien kreeg de zomerse traditie al snel een plekje in de Amerikaanse cultuur. toen de Revolutionaire Oorlog bijvoorbeeld werd gewonnen, werden de gebeurtenissen herdacht met barbecues. Mettertijd is barbecuen uitgegroeid tot een geliefd iets, met regionale variaties in bereiding en smaak. Barbecuen is ondertussen overal populair, en elke cultuur geeft er weer een beetje zijn eigen twist aan mee. Maar wij vinden dit de enige juiste manier van barbecuen.

barbecue, De geschiedenis van <strong>de barbecue</strong>
Foto: Stephanie ccabe
LEES OOK
Darker Don
De Filipijnse rumcocktail: Darker Don
Een cocktail en de Filipijnen. Als je het in รฉรฉn zin neerkrabbelt, vloeit het als namen van een getrouwd stel dat voor elkaar gemaakt is. Dat de…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet รกlles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…