Dit is de enige juiste manier om te barbecuen

CREDITS: stephanie mccabe

Er is niets mannelijkers dan barbecuen. Wij nemen deze taak dan ook maar al te graag op ons. Een pilsje erbij en met een groep mannen gezellig om de barbecue heen bier drinken in het zonnetje. Wat wil je nog meer? Maar er blijft altijd discussie. De één denkt altijd beter te weten dan de ander hoe er gebarbecued moet worden. Hoe je ‘m aansteekt. Welke spullen je gebruikt. Hoe je het vlees braadt.

Wij denken het sowieso beter te weten dan iedereen, dus voor eens en altijd: zo moet je barbecuen!

Barbecuen op kolen

Correct barbecuen, hoe doen we dat? Er zijn veel mogelijkheden, zoals op open vuur of op een gas BBQ, maar écht barbecuen doe je volgens ons op kolen. De onbetwiste rooksmaak die daar vanaf komt is typerend voor een goede barbecue. Maar hoe nu verder? We geven je een paar tips voor de perfecte barbecue.

barbecuen, Dit is de enige juiste manier om te barbecuen
Foto: Paul Hermann

Aansteken

Je hebt voor en tegenstanders van kolenstarters. Wij vinden dat als je snel wil barbecuen, dan kan je net zo goed een hamburger bakken in de pan. Een goede barbecue gaat om gezelligheid, vrienden, familie, lekker eten en het jezelf vooral niet te makkelijk maken. Het enige excuus om een kolenstarter te gebruiken is als je in je eentje snel een stukje vlees of vis gebraden moet hebben met een typische bbq-smaak en de rest wacht binnen op je. Bijvoorbeeld bij een winterbarbecue.

Dan is er ook altijd heel wat discussie over het wel of niet gebruiken van aanmaakblokjes. Overigens als je spiritus of witte aanmaakblokjes gebruikt, sla jezelf dan even in je gezicht. Bruine blokjes gaan moeilijker aan, maar hebben minder invloed op de smaak van je eten. Voel je je avontuurlijk, dan laat je ze helemaal achterwegen. Gebruik hout en houtskool om je barbecue aan te krijgen.

Key is om ervoor te zorgen dat er zowel van boven als onder genoeg zuurstof bij kan en dat hele hete plekken creëert tussen je kolen, dan steken ze elkaar letterlijk aan. Vervolgens leg je alles bij elkaar en is het gewoon een kwestie van geduld.

Gebruik zones bij het barbecuen

Niet al jouw stukken vlees of vis garen op de zelfde manier. Het is daarom van belang om je kolen niet gelijkmatig over de barbecue te verspreiden. Maak in plaats daarvan twee of drie zones. Een zone met enorme hitte en een wat minder hete zone zorgen dat jij alles perfect kan bakken.

Zorg voor genoeg hitte

Hitte is in veel gevallen jouw grootste vriend. Wil je jouw vrienden imponeren met een mooie grote steak? Dan is het belangrijk dat je deze bakt op een gloeiend hete grill. Een steak moet bakken, niet sudderen. Bovendien is een steak het aller lekkerst als hij medium-rare is gebakken. Maar dit is natuurlijk persoonlijk. Gebruik een thermometer om te checken of je gerechten de juiste temperatuur hebben van binnen. Kip moet natuurlijk een hele andere temperatuur hebben dan een biefstukje of zalm.

Sommige ingrediënten kan je ook direct op de kolen barbecueën, in plaats van op het rooster. Gooi bijvoorbeeld eens een maiskolf met schil en al op de kolen, of een paar uien met schil. Het zwartgeblakerde schilletje haal je naderhand van de groente af. Of wikkel zoete aardappelen in aluminium en leg ze er in. Gruwelijk, amigo!

barbecuen
Foto: Debashis Biswas

Deksel

Het deksel is handig bij het gelijkmatig laten garen van je vlees. Je vermijd hier ook de vlammen mee, deze wil je zo min mogelijk omdat dit zwarte verbrande plekken op het vlees geeft. Dit is slecht voor de gezondheid én de smaak. Natuurlijk heeft niet elke barbecue er een. Voor een gelijkmatig effect moet je gewoon vaak draaien op barbecues zonder deksel.

Schoonmaken

Dit is misschien niet het leukste onderdeel van barbecuen, maar het hoort er wel bij helaas. Het is namelijk belangrijk om je barbecue direct na het eten schoon te maken. Dan is alles nog niet compleet aangekoekt. Gebruikt een staalborstel voor het beste resultaat.

Je zou ook een halve citroen aan een vork kunnen prikken en het rooster hier mee schoonmaken. Het zuur van de citroen zorgt ervoor dat jouw rooster weer brandschoon wordt. Een andere bizarre tip is om het rooster een nacht in het gras te leggen. De dauw zorgt ervoor dat de resten los weken en de volgende ochtend hoef je het er maar af te vegen. Nauwelijks werk aan gehad!

barbecuen, Dit is de enige juiste manier om te barbecuen
Foto: Myles Tan