Etiquette: 10 dingen die je beter kunt laten tijdens een diner

Soms ontkom je er gewoon niet aan, of je er nou wel of geen zin hebt: een diner. Een etentje met je nieuwe werkgever of potentiële klant, nieuwe buren of allicht wel de beste vriendinnen van je vriendin, die je nog nooit ontmoet hebt. In alle gevallen wil je niet voor paal staan, je wilt jezelf juist van je beste kant laten zien. We geven je 10 tips voor dingen die je beter kunt laten tijdens een diner.

 #10: Op het laatste moment pas reageren

Niet reageren op een uitnodiging of pas op het laatste moment reageren zegt eigenlijk dat je aan het wachten was tot er iets leukers voorbij zou komen, maar dat gebeurde niet. Aangezien er niets anders te doen is, ga je toch maar naar het etentje waar je in aanvang voor uitgenodigd was. Dit gevoel wil je de gastheer absoluut niet geven. Reageer daarom ook gewoon direct, als je geen andere plannen hebt en besluit om te gaan.

#9 Met lege handen op komen dagen

Ook al is er niks afgesproken, het wordt wel van je verwacht dat je niet met lege handen op komt dagen. Maak het jezelf niet te moeilijk; een flesje wijn doet al ontzettend veel goeds, ongeacht de gelegenheid.

#8: Underdressed op komen dagen

Ook al komen al je vrienden, dit betekent niet dat je de dresscode kan negeren en gewoontjes je eigen  shabby kloffie aan kan doen. Als er een dresscode aangegeven is, dien je deze te volgen. Respect voor de organisator!

#7: Je servet niet op je schoot leggen

Zodra je gaat zitten, plaats je je servet direct op je schoot. Veeg hier je vingers en je mond aan af, maar nooit je neus. Zodra je klaar bent laat je het servet op tafel liggen, aan de linkerzijde van je lege bord.

#6: Je gast niet voorstellen aan anderen

Als je een onbekende meeneemt naar een feest waar voor jouw veel bekenden zijn, introduceer hem of haar dan aan al je vrienden en kennissen. Dit niet doen maakt het voor iedereen zo ongemakkelijk.

#5: Gebaren maken met bestek in je hand

Gelieve niet met een mes naar iemand te wijzen om je punt duidelijk te maken. Dit is niet alleen onbeleefd, maar kan ook nog eens levensgevaarlijk zijn.

#4: Je telefoon op tafel leggen

Ook al bedoel je het niet zo; je telefoon op tafel leggen straalt een duidelijk (nee geen WiFi) signaal uit: wat er straks op mijn schermpje zal verschijnen is sowieso boeiender dan wat hier aan tafel zal gaan gebeuren. Laat dat ding lekker in je zak of in je jasje.

#3: Het verkeerde bestek, bekers of borden gebruiken

Sla deze basisregels op als je een etentje hebt:

1: Bestek gebruik je van buiten naar binnen
2: Je glazen of kopjes staan rechts van je
3: Je brood houdt je aan je linkerzijde

Aan de ene kant kan dit voor linkshandigen lastig zijn, maarja, dit zijn nou eenmaal de basisregels. Anderzijds houdt dit wel lekker overzicht welk item van wie is.

#2: Zout over je eten strooien voordat je het geproefd hebt

Als iemand een heerlijke maaltijd voor je gemaakt heeft, moet je er vanuit gaan dat het ontzettend lekker is totdat het tegendeel bewezen is. Dus niet aannemen dat er te weinig zout of peper op je maaltijd zit, zonder eerst geproefd te hebben. Al ben je nog zo’n fan van zout, proef het eerst.

#1: Commentaar hebben op het eten

Een etentje is niet het moment om snoeiharde kritiek te uiten op de kwaliteit van het eten. Als je het lekker vindt, geef dit dan ook aan. Tenminste, als je het ook echt meent. Zo niet, zeg er niets over en eet zoveel als je denkt dat je aan kunt. En wacht geduldig op het volgende gerecht.

LEES OOK