Dit zijn de goedkoopste bierprijzen van Europa

CREDITS: Evan Dvorkin | Unsplash

Zeg je zon, zeg je terras. En vice versa. Da’s leuk wanneer de tripels naar achter worden getikt om half 3 ’s middags op een zondag, maar net wat minder leuk wanneer de rekening op tafel komt.

Vijf halve liters en een bittergarnituurtje erbij? Lekker hoor. Dat wordt dan 40 euro. Pinnen of contant?

De goedkoopste bierprijzen binnen Europa

Zeker nu de zonuren blijven toenemen, zullen wij steeds vaker op het terras plaatsnemen. Alleen hebben wij er ook niet heel veel zin in om continu de jackpot te moeten betalen. Met het oog op de zomervakantie hebben wij ons goed voorbereid en een kijkje genomen in welke landen we niet de hoofdprijs kwijt zijn op het terras – met dank aan het onderzoek van FerryGoGo.

bier
Foto: Julian Hochgesang

Een fortuin kwijt voor een halve liter

We beginnen maar meteen met het land waar je geen vliegticket naartoe hoeft te boeken om goedkoop met je koppie in de zon op het terras te vertoeven: Noorwegen. Met een gemiddelde prijs van €8,50 voor een halve liter in een café zouden wij na een paar maanden al moeten aankloppen bij de schuldsanering. Ook in Zwitserland, Finland, Denemarken, Zweden, Ierland en Frankrijk moet je eerst een hypotheek afsluiten om op het terras plaats te nemen: hier bungelen de prijzen van €6 tot €7,5.

Dronken worden voor een habbekrats

Eigenlijk wordt het lijstje pas vanaf Alemania interessant. Surprise. Zowel bij onze oost- als zuiderburen betaal je namelijk een eurootje minder voor een halve liter dan in Nederland, waar je minimaal €5 kwijt bent. Vanaf Duitsland daalt het lijstje gestaag naar de €3 en daaronder. In Malta, Polen en Slovenië betaal je ongeveer €3 terwijl je in Spanje, Kroatië en Portugal tussen de €2,50 en €3 kwijt bent. In Servië, Albanië, Roemenië en Slowakije ben je ongeveer €2 kwijt en in Noord-Macedonië, Hongarije, Bulgarije en Bosnië ben je voor nog geen €2 klaar. Een kraanwatertje kost ondertussen nog meer op een Nederlands terras.

Oekraïne en Belarus de kroon met een vraagprijs van nog geen eurootje voor een halve liter.

Foto’s: FerryGoGo