Onderzoek: met alcohol op spreek je beter een tweede taal

CREDITS: Cottonbro

As je bij een benzinestation in Frankrijk staat kun je nog geen Bounty Dark XL bestellen in de voertaal. Maar als je ’s avonds kneitertje lam in de taxi terugzit spreekt iedereen ineens de taal vloeiend. Oké, iedereen, behalve de Fransen. Herkenbaar? Ja? Dat dachten we al… Dit fenomeen is eens flink onder de loep genomen door de wetenschap en wat blijkt: je spreekt werkelijk beter als je gezopen hebt.

Alcohol verbetert het spreken van een tweede taal

In een nuchtere staat heb je met je kaaskop van ‘buitenlands’ geen kaas gegeten. Terwijl je met ‘een bakkie op’ woorden uit je mouw gooit waarvan je het bestaan niet wist. Is dat nou écht zo of denk je dat maar met je met alcohol doordrenkte frontale cortex?

, <strong>Onderzoek: </strong> met alcohol op spreek je beter een tweede taal
Foto: Bigstock

Het onderzoek

Volgens onderzoekers aan de universiteiten van Maastricht, Liverpool en Londen ben je werkelijk beter in tweede of derde talen als je tipsy bent. Ze lieten een groep Duitsers, die recentelijk Nederlands hadden geleerd, na een potje bier in het Nederlands spreken. De Duitsers gingen een paar minuten lang een gesprek voeren met een experimentator. Deze gesprekken werden opgenomen en later teruggeluisterd door externe beoordelaars. Ze wisten niet of de deelnemer een halve liter naar binnen had gewerkt, of alcoholvrij het gesprek in was gegaan.

Uiteindelijk werden de mensen met een slokje op tóch echt beter beoordeeld dan de alcoholvrije groep. Vooral in de uitspraak zat een groot verschil. Hoezee voor de wetenschap! Er werd geen verband gevonden dus het drinken van alcohol en zelfbeoordeling van taalvaardigheden. Dat had ook zomaar nog gekund. Misschien kan onze eigen Joey Tribbiani ook nog een glaasje bier meepakken: