Hoe je in de zomer een spijkerbroek draagt

CREDITS: Sharon Christina Rorvik

In de meeste gevallen zijn er in de kledingkast van een man wel een aantal spijkerbroeken te vinden. Een goede spijkerbroek is namelijk nooit fout en hoort thuis in een volledig garderobe. En hoewel je het misschien niet meteen zou denken, is de spijkerbroek ook onderdeel van je garderobe in de zomer. Maar hoe draag je hem comfortabel zonder je gek te zweten op een warme zomerdag?

Dit seizoen krijgt alles met een spijkerstof een licht en fris gevoel. De stoffen zijn lichter, de kleuren zijn helderder en er zijn zelfs merken die hebben geëxperimenteerd met gekke lijnen zodat je benen wat frisse lucht krijgt. Of dat iets is, weten we nog net niet. Maar laten we in ieder geval kijken naar hoe je deze zomer je spijkerbroek wel kan dragen. Want de spijkerbroek blijft een klassieker.

Lichte kleuren

Een witte spijkerbroek is zeer questionable. Maar voor je hem meteen afschrijft als onpraktisch en enkel geschikt voor de leden van De Toppers – lees dit even door. Wit is namelijk een neutrale kleur, net als zwart en past daarom bij waarschijnlijk bijna alle andere kleding uit je garderobe. Maar in tegenstelling tot zwart, reflecteert het de warmte, in plaats van dat het warmte opneemt. Ideaal voor op de warme zomerdagen dus.

Hoe je hem stylet kan je het best afkijken van de Zuid-Europeanen. Denk aan de stijlvolle Italiaanse en Spaanse mannen – snap je dan wat ik bedoel? Klassiek denim is daar het uniform van de normale werknemer en wit denim wordt gedragen door de baas van het bedrijf. Het geeft status en laat zien dat je niet bang bent om je jeans vuil te maken, omdat dat simpelweg niet hoeft. Combineer de witte spijkerbroek met makkelijke schoenen en een donkerder shirt of overhemd, voor een mooi contrast.

Hou hem heel

Afgelopen jaren zagen we gescheurde, kapotte en vale spijkerbroeken vol gaten. Dit wás best oké en leuk, alleen is al snel verpest. Zodra kapotte spijkerbroeken een ‘ding’ was, ging iedereen weer too far en voor we het wisten liepen we in broeken met meer gaten dan stof. En dat is minder tof.

Toch zit er een groot voordeel aan, geef maar toe. Dat extra gat bij je knieën zorgt nou eenmaal voor wat extra ventilatie en is daarom perfect voor een warme zomerdag. Doe rustig aan en houd het bij één scheur in je knie of daarboven en geen scheuren onder de knie.

spijkerbroek, Hoe je in de zomer een spijkerbroek draagt
Foto: Jon Tyson

Geen skinny’s

De zonnestralen die de zomer ons geeft is een goed excuus om de skinny-jeans te ditchen. Gewoon weggooien dus. Nu weet niet of het überhaupt een goed idee was om deze ooit aan te trekken, maar mocht het je geweldig staan of je er gewoon heel blij van worden: doe het in de zomer gewoon niet. Omdat het zo strak zit, zweet je erin en dat maakt bewegen opeens ook een stuk oncomfortabeler.

Gelukkig zien we in de stijl van deze zomer dat de spijkerbroeken ook helemaal niet strak zijn. Deze zomer zien we lossere modellen, die recht en ontspannen om je been vallen. Hiermee gaan we terug naar de jaren ’70, alhoewel we de flared jeans nog even laten voor wat die was. Deze zomer ga je voor een rechte, soepelvollende broek die de balans houdt én je benen ruimte geeft om te ademen.

 

spijkerbroek, Hoe je in de zomer een spijkerbroek draagt

Let op gewicht

Uit hoe meer materiaal je spijkerbroek bestaat, hoe warmer het voor jou en je benen is. Spijker wordt gewogen in gram en de meeste spijkerbroeken zitten rond de 15oz-markering. Dit is prima voor de koelere dagen, maar al snel veel te warm op goede zomerdagen. Let hier daarom op en ga voor modellen met een 12oz-markering of lager. Pas wel op dat het geen flanellen spijkerstofje wordt, want dit maakt het model niet per se mooier. Als je rond de 10-oz blijft zit je wel goed. Doe je jezelf en je benen een groot plezier mee op een warme zomerdag.

spijkerbroek, Hoe je in de zomer een spijkerbroek draagt