Hoe de Rolex Daytona van bescheiden horloge naar statussymbool ging

CREDITS: Rolex

Vraag een horloge-expert naar het meest iconische horloge aller tijden, en het antwoord zal ongetwijfeld de Daytona zijn.

Tegenwoordig behoort de Rolex Daytona tot de meest begeerde horloges ooit, maar vroeger kende het klokkenwerkje een hele andere status.

De aanhouder wint: het verhaal van de Rolex Daytona

Toen de Daytona in 1963 werd geïntroduceerd als de Cosmograph, kon het nog niet rekenen op de harten van horlogeliefhebbers. Integendeel zelfs: de Daytona kenmerkende zich door haar bescheiden verkoopcijfers en keiharde onderwaardering. Maar, zoals vaker in het leven geldt: de aanhouder wint. En dat is zeker het geval voor de Rolex Daytona, die door de jaren heen zijn status drastisch heeft veranderd.

Rolex Daytona, Hoe de <strong>Rolex Daytona</strong> van bescheiden horloge naar statussymbool ging
Foto: Rolex

Het effect van Paul Newman op een van de meest iconische horloges ooit

Daar mogen we Joanna Woodward, de vrouw van Paul Newman, voor bedanken. Of, nouja, Rolex mag haar bedanken. In 1968 schonk zij haar man een Rolex Daytona als cadeau, wat het keerpunt betekende in de geschiedenis van het horloge. De legendarische coureur heeft de Daytona sindsdien elke dag gedragen, waardoor de Daytona ondertussen eindelijk van de erkenning geniet die het verdient.

Rolex Daytona: van bescheiden horloge tot ongeëvenaarde status

Hoewel we hier slechts in grote lijnen de geschiedenis van de Daytona hebben geschetst, is de werkelijkheid natuurlijk een stuk uitgebreider dan dat. Voor een diepe duik in de geschiedenis van dit pareltje om de pols, hebben we dan ook een schitterende video gevonden op het kanaal van Crown & Caliber by Hodinkee. Tijdens hun video over de geschiedenis van de Rolex nemen ze je mee vanaf de flopjaren van ’63 tot de grote successen die de Daytona later boekte. Een perfecte manier om te leren hoe de Daytona zijn ongeëvenaarde status heeft verworven. Check hem hieronder:

Source: