Beginners Guide: dit moet je weten over een verlovingsring

CREDITS: Emma Bauso | Unsplash

Wil je een verlovingsring kopen? Dan mogen we je – waarschijnlijk – feliciteren! Als het om belangrijke aankopen gaat, staat de verlovingsring aardig hoog op het lijstje. Het zal één van de duurste items zijn die je ooit gaat kopen. Gecombineerd met de stress van het daadwerkelijke aanzoek, kan het voor flinke zweethandjes zorgen.

Dit moet je weten als je een verlovingsring wilt kopen

Geen paniek. Confidence is key in dit proces. Wij gaan je helpen om deze ervaring een stuk minder stressvol te maken.

Klaar voor? Let’s go.

verlovingsring
Foto: George Coletrain

Budget

Allereerst moet jezelf afvragen wat je te besteden hebt. De juwelier kan je hierbij natuurlijk helpen. Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat een man ’twee maanden salaris’ hoort uit te geven aan een verlovingsring. Dit was een advertentiecampagne in de jaren veertig en totale onzin.

Uiteindelijk gaat het niet om de hoeveelheid die je uitgeeft, maar de gedachte achter de aankoop. Jup, cliché. Als je niet héél veel uit te besteden hebt, dan ga je voor iets simpeler. Simple. Je kunt haar altijd nog een mooiere ring geven als jubileumgeschenk.

Ringmaat

Dit is waar veel mannen de mist in gaan. De perfecte verlovingsring gevonden, maar in de verkeerde maat. Je gaat op je knieën en je probeert de ring om haar vinger te schuiven, maar die past dan niet. Awkward.

Dit kun je vermijden door goed onderzoek te doen. Neem een ring die ze niet vaak draagt mee naar de juwelier en laat deze opmeten. Dit moet je wel stiekem doen, zonder dat je argwaan wekt. Desnoods kun je het vragen aan haar beste vriendin, zus of moeder. Zij voelen zich gegarandeerd gevlijd dat ze mee mogen helpen.

Stijl

Voor deze fase moet je nogmaals je innerlijke P.I. naar boven halen. Als je bij je vriendin bent moet je goed opletten. Kijk goed naar de soort sieraden die ze draagt. Of ze veel zilver, goud of platina draagt heb je snel door, maar je moet ook goed kijken naar de stijl.

Draagt ze fijne, minimalistische sieraden of juist wat opvallende modellen? Het belangrijkste is om haar persoonlijkheid in acht te nemen. Jij kent haar natuurlijk door en door, dus dat moet geen probleem zijn. Als ze extravert is dan kan je kiezen voor een grote steen die veel sprankelt. Is ze juist wat rustiger en draagt ze weinig tot geen sieraden? Dan zal ze gelukkiger worden van een rustiger model.

Je kan ook een sneaky manier toepassen om een beter idee te krijgen. Neem haar mee naar de stad met een smoes. Een nette broek voor je werk doet het altijd goed. Eenmaal in de stad vertel je haar dat een tijd is voor een nieuw horloge. Je zit nog in de oriënterende fase, dus je loopt een rondje door de juwelierswinkel. Jouw toekomstige vrouw gaat ongetwijfeld ook sieraden checken. Dit is hét moment om nonchalant te vragen: ‘Welke vind je mooi, schat?’ De ring (of de ringsoort) waar ze het langst naar kijkt is jouw nieuwe einddoel.

Verlovingsring
Foto: Anas Hinde

Materiaal

Je hebt verschillende materialen waar je uit kan kiezen. De meest voorkomende zijn; geelgoud, witgoud, platina en zilver. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Zo is platina bijvoorbeeld een hard materiaal dat lang meegaat. Al wordt het echter veel sneller dof dan goud. Daarnaast is het moeilijk om de glans weer terug te krijgen als de ring eenmaal dof is.

Goud glanst in het algemeen mooier dan platina, en is zachter qua materiaal. Dit maakt het makkelijker om de ring op te poetsen en te polijsten. Omdat goud zachter is slijt het wel sneller. Na twintig jaar moet het opnieuw gesoldeerd moet worden, omdat de ring door het dragen wat dunner wordt. Daar dien je wel rekening mee te houden.

Je zou ook nog kunnen kiezen voor zilveren verlovingsring. Zilver is minder duurzaam dan platina en goud. Een zilveren ring is roestvrij, hard en bovenal goedkoper. Daarom wordt zilver vaak gebruikt voor hippe ringen. Dit kan passen bij een trouwring, maar de term ’tijdloos’ past volgens ons beter bij één van de belangrijkste aankopen van je leven.

4 C’s

De ‘band’ kun je kiezen aan de hand van ringmaat, stijl, kleur en materiaal. Daarna is het tijd voor een hele belangrijke stap: de vier C’s. Wanneer je een diamant kiest moet je rekening houden met de vier C’s:

  • Cut: De kwaliteit van een geslepen diamant. Dit wordt bepaald door de proportie en symmetrie van de diamant. Hoe beter de verhoudingen, hoe meer de diamant waar is.
  • Carat: Dit verwijst naar het gewicht van de diamant. Deze wordt uitgedrukt in karaat. Karaat staat voor 0,2 gram edelsteen en wordt weergeven in twee decimalen (bijv. 0.24 karaat).
  • Clarity: Hoe minder onzuiverheden, hoe meer de diamant waard is.
  • Colour: De kleur bepaalt de waarde van de diamant. Hoe kleurlozer de steen, hoe waardevoller.

Verzekering

Hoeveel je ook uitgeeft, een goedkope ring bestaat niet. Vaak is er een tijdje voor gespaard om die ene bijzondere ring te kopen. Maar de emotionele waarde is vaak veel groter dan de monetaire waarde; het vertegenwoordigt die speciale band jou en je meisje. Waarschijnlijk is het niet de eerste gedachte die in je opkomt bij het zoeken naar de perfecte ring, maar toch is het belangrijk om te overwegen om de ring te verzekeren.

Een trouwringverzekering dient zo spoedig mogelijk na aankoop van de verlovings- en / of trouwring te worden afgesloten. Sieraden vallen vaak al onder de inboedelverzekering, maar deze verzekeringen dekken vaak tot een bepaald bedrag. Wil je meer of duurdere sieraden verzekeren, dan doe je er goed aan om een trouwringverzekering te overwegen. Veel sites bieden een sieradenverzekering aan, en hier kun je de opties voor een verlovingsring verzekering bekijken.

Hoeveel het verzekeren van een trouwring kost, is afhankelijk van hoe kostbaar de ring is. Het is daarom belangrijk om de aankoopbon te houden, maar het is ook verstandig om een taxatie uit te laten voeren.

Taxatie 

Een trouwringverzekering begint met een taxatie van de ring om de waarde te bepalen. Er is een verschil tussen verkoopwaarde en vervangingswaarde van een ring. Een taxatie wordt uitgevoerd door professionals die de geldwaarde van een verlovingsring bepalen op basis van de onderscheidende kenmerken. Deze taxatie geeft de eigenaar duidelijkheid over de eigenaar.

Wat ben je kwijt?

De hoofdzaak is het beschermen van iets van waarde: fiscaal en sentimenteel. Gemiddeld kost het verzekeren van sieraden en juwelen rond €15 per duizend euro aan het verzekerde bedrag. Dit betekent dat een ring die €1.000 kost, ongeveer €15 per jaar kost om te verzekeren. 

Verlovingsring
Foto: Emma Bauso

Vormen

Naast de vier C’s, moet je ook rekening houden met de vorm van de diamant. Dit is een kwestie van smaak. Hieronder geven we je de populairste vormen van een verlovingsring.

Briljant

Ook wel ‘de ronde diamant’: de meest bekende en populairste slijpvorm. Deze slijpvorm schittert heel mooi en heeft een moderne, tijdloze uitstraling.

Ovaal

Ovale diamanten hebben bijna dezelfde schittering als de ronde briljant.

Pendeloque

De peer (of pendeloque) slijpvorm heeft de vorm van een regendruppel. Het is dan ook een combinatie van de ronde diamant en de markies slijpvorm, bevat 58 facetten.

Markies

De markies slijpvorm heeft 58 facetten, is lang, smal, en loopt spits toe naar de uiteinden. De schittering komt vanuit het midden van de diamant. Hier valt je vriendin ietwat meer mee op.

Princess

Speciaal ontworpen om een maximale schittering uit een vierkante vorm te halen. Door de traditionele uitstraling met een moderne twist wordt ook deze slijpvorm vaak gebruikt in verlovingsringen.

Asscher

De Asscher diamant is in 1902 ontwikkeld door de gebroeders Asscher uit Nederland. Deze slijpvorm lijkt erg op de Emerald Diamant, alleen de Asscher is vierkant.

Verlovingsring- slijpvorm
Foto: Bigstock

Cushion

De kussenvormige diamant staat bekend om de grote facetten en afgeronde hoeken, wat de schittering van de diamant optimaal maakt. Het slijpsel is een perfecte mix van traditioneel design en moderne technologie.

Radiant

De radiant slijpvorm is vierkant of rechthoekig met afgeslepen hoeken. Deze slijpvorm is een combinatie van de strakke lijnen van het emerald en de schitterende ronde briljant.

Trillion

De trillion is eenzelfde soort slijpvorm als het asscher slijpsel, maar dan is deze geslepen in een driehoekige vorm.

Emerald

In één woord; uniek. Emerald heeft een rechthoekige slijpvorm waarbij zowel het paviljoen als de hoekpunten zijn afgeslepen.

Baquette

De Baquette slijpvorm is langwerpig met een vierhoekig facetgeslepen oppervlak. De sprankeling van de diamant verzacht de rechte lijnen.

Hartsteen

Het ultieme symbool van de liefde wordt in een slijpvorm als de meest romantische vorm van diamant gezien.

Laatste tip

Zo, nu heb je een idee van waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een verlovingsring. Het is veel, we know. Maar je staat er niet alleen voor. Vraag vrienden en familie voor de nodige support. Het is tenslotte een heel proces en je zal dit maar één keer in je leven meemaken (als het goed is). Succes!

Laatste tip: een goede juwelier met verstand zaken is je allerbeste vriend bij deze grote aankoop.

verlovingsring
Foto: Gift Habeshaw