Stijltips: de juiste kleding bij jouw huid

CREDITS: Antonio Sokic | Pexels

Hoe komt het dat het een je geweldig staat en het ander je eruit laat zien alsof je vanmorgen in een mortuarium bent ontwaakt? De kleur van je kleding heeft hier alles mee te maken. Waarom? Deze moet bij de tint van je huid passen. We hebben het niet over je huidskleur, maar over de ondertoon van je huid. Nooit meer misgrijpen wanneer je online aan het shoppen bent? Zo weet je wat je wel moet kopen en wat jouw winkelmand nooit mag bereiken.

Welke kleur kleding past bij jouw huid

De kleur kleding die bij jouw huid past valt of staat met de ondertoon die jouw huid heeft. Deze kan koel, neutraal of warm zijn. Dit heeft niets te maken met de huidskleur die je van nature hebt, ook al zou je dat denken. Je kunt eenvoudig bepalen binnen welke categorie jij valt.

Welke ondertoon heb jij?

Om te bepalen welke kleuren kleding jouw garderobe moeten gaan domineren moet je de ondertoon van je huid bepalen. Dit doe je door naar de aderen op je pols te kijken. Zijn deze meer blauw dan groen, heb je een koele huid. Zijn de aderen meer groen dan heb je een warme kleurtoon in je huid. Is het lastig te zeggen dan heb je waarschijnlijk een neutrale ondertoon. Het is belangrijk te vermelden dat de huidskleur niet jouw ondertoon bepaald.

kleur kleding huid, Stijltips: de juiste kleding bij jouw huid
Foto: Bigstock

Koele ondertoon van de huid

Veel mannen met een lichte huid zullen uitkomen bij een koele ondertoon. Echter een donkere huid kan ook een koele ondertoon hebben. Kies bij deze huidtint voor contrasterende kleuren, deze geven jouw huid optisch meer kleur. Donkere kleuren zijn voor jou the way to go, zoals bordeauxrood, grijs, bruin of donkergroen. Wil je gaan voor veilig, dan grijp je met donkerblauw nooit mis. Deze kleuren kun je  combineren met lichtere kleuren, maar laat deze niet de overhand nemen. Zachte pasteltinten en felle kleuren moet je vermijden. Ook neutrale kleuren zoals wit kun je beter uit de weg gaan. Kies in plaats daarvan voor zand, kaki of antraciet.

Neutrale ondertoon

Heb jij een neutrale ondertoon dan mag je je gelukkig prijzen. Met deze huidtint kun je namelijk vrijwel alles aan. Daarbij de kanttekening dat je niet als een gek aan het kleurenwiel moet gaan draaien. Kies voor complementaire kleuren in één outfit, daarbij mag een knalkleur af en toe zeker de boventoon voeren. Sommige kleuren of kleding kun je beter vanaf een bepaalde leeftijd niet meer dragen. 

Warme ondertoon in je huid

Ben jij al bruin na de eerste zonnestralen? Dan heb je waarschijnlijk een warme tint in je huid. Hierbij passen de meeste kleuren, maar kies juist voor net niet in het midden. Kies niet voor bruin, maar voor zand en kies niet voor geel maar pastelgeel. Bij een warme tint is een lichter kleurenpalet perfect, waarbij wit de voor de hand liggende keuze is om jouw huidskleur te accenturen. Let erop dat je geen kleuren aantrekt die dicht bij jouw tint liggen.

Welke kleur staat jou het beste?

Puntje bij het paaltje gaat het erom dat je zelfvertrouwen voelt wanneer je een outfit hebt gekozen. Stijl draait om zelfexpressie, daarom kies je altijd nog de kleur waar jij je het prettigst in voelt. Dat gezegd hebbende is het de moeite waard rekening te houden met kleuren die hand in hand gaan met jouw ondertoon.

kleur kleding huid, Stijltips: de juiste kleding bij jouw huid