Basketballers die hun sporen in de modewereld hebben achtergelaten

CREDITS: Netflix Media Center

Sinds Magic Johnson in 1988 met een bontjas aankwam en Dennis Rodman elke pre-game weer voor een nieuwe verrassing zorgde, gaan de modewereld en basketbal hand-in-hand.

En sinds de opkomst van sociale media, hebben basketballers al helemaal hun stempel op de fashion game gezet.

Dit zijn de basketballers die de modewereld beïnvloeden

Want toen LeBron James in 2008 in Shanghai uit het vliegtuig stapte met zijn Beats by Dre om zijn nek, werd heel FaceBook en MySpace volgespamd met de nieuwe koptelefoon. En ja hoor, binnen no time was Beats by Dre een wereldwijd begrip. Allemaal dankzij James. Sindsdien zijn basketballers toonaangevende personen binnen de modewereld en bepalen zij grotendeels wat de nieuwste trends zijn. En om even duidelijk te maken welke basketballers dat het best doen, hebben wij weer een heerlijk lijstje opgesteld.

LeBron James

Laten we dan ook maar meteen beginnen met de ‘big boy‘. LeBron is niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten, helemaal het mannetje. Dat hij invloed heeft op de trends showde hij niet alleen met zijn Beats by Dre-tentoonstelling, maar ook aan het begin van dit jaar nog, toen hij de langverwachte Tiffany & Co x Nike collab al rockte. Sinds hij in 2003 overkwam van high school, ging hij – mede door de dress code van de NBA in 2005 – van business casual naar uitgesproken en extravagant. Ondertussen heeft LeBron al op de covers van zowel Vogue als GQ gestaan. En toen de Heats het Witte Huis bezochten, liep LeBron er stijlvoller bij dan Barack Obama zelf. Wat. Een. Man.

The Fab Five

Deze gasten hebben het misschien nooit tot de NBA geschopt, maar toch hebben ze de NBA voorgoed veranderd. Het vijftal uit Michigan stond bekend als de beste rekruteringsklasse ooit, en ze kenmerkten zichzelf met hun hiphop-infused voorkomen. De uniformen van de vijf eerstejaars bestonden uit baggy lange shorts, zwarte schoenen en zwarte sokken die de basis van de NBA-kleding vormen zoals we die vandaag kennen.

Carmelo Anthony

Tienvoudig NBA All Star, drievoudig Olympisch gouden medaillewinnaar en bovendien fashion icon. Dat is Carmelo Anthony voor je. Melo is de eerste Jordan Brand’s signature atleet ooit en heeft daarmee de basis gelegd voor het merk binnen de NBA. Sindsdien zet Melo zijn eigen trends. Zijn stylist, Khalilah Williams-Webb, die hem sinds 2008 al kleedt, bevestigt dat: “Hij kijkt graag naar de trends, maar als hij zich er niet prettig in voelt, draagt hij het niet.”

Jimmy Butler

Jimmy Butler dunkt niet alleen op zijn tegenstanders, maar ook op de modewereld. De man uit Philadelphia is gecharmeerd van alles wat luxe uitstraalt en is regelmatig te vinden in designerpakken. Bovendien is hij binnen de NBA dé trendsetter als het gaat om het dragen van laarzen. En als zelfs een NBA-stijlicoon als Chris Bosh weg is van je fashion keuzes, dan weet je dat je het goed doet: “You can see his style evolving. Even with the boots, it gives him a bit of Texas flavor,” zo vertelde Chris in gesprek met GQ over de stijl van Jimmy Butler.

Dwyane Wayde

Wayde geeft bijna net zoveel om mode, als dat hij om winnen geeft. Als er iemand weet hoe je decadente en luxueuze kledingstukken mixt met verschillende hiphop smaken, dan is het Wayde wel. Volgens velen is hij de OG als het aankomt op de fashion game van de NBA-sterren, en dat terwijl hij onderdeel was van de stijlvolle ‘Big Three‘. Ondertussen heeft hij zijn eigen kledingmerk genaamd ‘Way of Wade’, en bovendien schitterde hij dit jaar nog in de campagne van Versace. Hij is misschien al een tijdje klaar met de NBA, maar in de modewereld is Wayde nog lang niet uitgespeeld.

Walt Frazier

Oké, Dwyane staat misschien bekend als de OG, maar Walt Frazier, beter bekend als ‘Clyde, bracht de fashion game van de NBA naar een nóg hoger niveau. Walt durfde gewoon alles. Wandelstokken, fluwelen pakken, luipaardenprints, capes, gevederde fedora’s en noem het maar op: Frazier zorgde er wel voor dat het werkte. Ondertussen is er zelfs een ware Puma-sneaker vernoemd naar Clyde en is hij al meer dan 40 jaar lang ambassadeur van het merk. Dan ben je pas een echte fashion influencer.

Allen Iverson

Streetwear heeft een van de belangrijkste rollen gespeeld in de evolutie van de mode rondom NBA. En wat die stijl betreft, is Allen Iverson de absolute goeroe. Voordat de dresscode van de NBA in 2005 kwam en we een tijdje alleen maar colberts en luchtdichte pasvormen voorgeschoteld kregen, drukte Iverson de streetwear stijl omhoog. Hij pronkte op een dagelijkse basis met oversized kleding, flashy sieraden en opvallende hoeden. Misschien was Iverson wel een van de grote redenen voor de dress code, maar dat bewijst alleen maar zijn invloed op de modewereld.

Michael Jordan

Last but not least: de GOAT van basketbal, zowel op als buiten het veld. In 1985 sloot hij samen met Nike een marketingdeal na zijn ongekende prestatie in de Olympische Spelen van ’84. De deal was destijds drie keer zoveel waard als elke andere NBA-sneakerdeal en werd bovendien verhoogd met royalties uit verkopen. Door de populariteit rondom Michael Jordan als basketballer én persoon, werden de Jordans ook alsmaar populairder. Sterker nog, de sneaker werd zo snel verkocht dat het bedrijf de aanvraag niet meer bij kon houden volgens Bloomberg. Het Michael Jordan-effect.

LEES OOK
Het dualistische verhaal van Les Deux
Dualistisch. Niet per se een woord waardoor happy feelings worden opgetrokken. Máár in een wereld van tegenstellingen vindt het Deense merk Les Deux de sweet spot. Ze…