8 dingen die jouw vader je had moeten leren over stijl

Het idee dat jouw vader je iets leert over stijl doet de haren op je rug misschien wel rechtop staan. Veel vaders weten tegenwoordig weinig over stijl en er valt dus weinig door te geven. Hier hebben we alle acht de regels op een rijtje gezet voor degenen die nooit een stijlmentor hebben gehad!

De stijl die je had moeten leren van je vader

1. Stijl is belangrijk, dan niet alles

Deze wordt vaak niet letterlijk aangeleerd. Het feit dat je vader veel tijd en aandacht besteedt aan de stijl die hij draagt zou jou als zoon al op moeten vallen! Het draait niet altijd om uiterlijk, maar dat is wel waar mensen hun eerste indruk op baseren. Zorg ervoor dat jouw stijl dus ook laat zien wie je bent en dat je van aanpakken houdt. Kortom: wil je serieus genomen worden? Presenteer jezelf dan ook zo!

2. Sommige kledingstukken zijn speciaal

Soms worden bepaalde spullen van generatie op generatie doorgegeven. Zo ook bij kledingstukken. Niet ieder kledingstuk wordt nog gemaakt zoals ze deze vroeger maakten of een merk bestaat zelfs helemaal niet meer. Wanneer een kledingstuk het repareren waard is kan dit bij een goede kleermaker, in plaats van het vervangen door een kwalitatief minder goed stuk. En kleding repareren is een stuk duurzamer dan élke keer weer vervangen.

3. Jezelf stijlvol kleden is makkelijk

Je zou van je vader moeten leren hoe je bepaalde dingen moet aanpakken, toch? Vaak neem je deze dingen aan en soms blijken ze niet te kloppen. Het hebben van een systeem om je stijlvol aan te kleden, is er een die je vader je had moeten leren. Dit werkt namelijk uitstekend. Het systeem is simpel: Zorg ervoor dat de inhoud van jouw kast direct draagbaar is. Dus zorg dat alles gestreken is en je schoenen gepoetst zijn. Eenvoudiger kunnen we het niet maken.

4. Koop kwaliteit

Je kunt tegenwoordig genoeg troep kopen die na één keer wassen tien maten kleiner is geworden of het zelfs niet eens waard is om te wassen. De uitspraak ‘goedkoop is duurkoop’ komt hierin goed naar voren. Ga maar eens naar een echte herenmodezaak en vergelijk de kwaliteit met hetgeen wat je kunt kopen voor een tientje. Het is een wereld van verschil. Dit is waar je je geld aan uit wilt geven. Door zo kleding te kopen ben je er ten eerste blijer mee en ten tweede zul je er veel langer mee doen!

Vader stijl
Foto: Jozsef Hocza

5. Pak een goede deal als je hem ziet

Er is een verschil tussen sale en een deal. Weet je het verschil niet? Geef dan de stijl van je vader de schuld! Sale is er altijd en vaak is het niet eens echt sale. De uitverkoop is een marketing truc waar vrijwel iedereen iedere keer weer in trapt. Een echte deal zou je moeten vastpakken en niet meer loslaten. Wat is nou een deal? Een deal is een item wat je al tijden in je hoofd hebt en minder kost dan wat jij in je hoofd hebt. Knoop deze goed in je oren, het zal je veel teleurstelling helpen voorkomen.

6. Draag zorg voor wat van jou is

Repareren is goedkoper dan vervangen. Tenzij het gaat om die auto waarvan je de lagers tot gruis hebt gereden. Bij kleding is het repareren vaak veel goedkoper dan het vervangen ervan. Een kledingstuk van een goede kwaliteit is makkelijk te repareren door een kleermaker en is nooit duurder dan €80, tenzij het een super exclusieve stof is. Stel dat er een stiksel, knoop of rits van jouw favoriete broek kapot is, dan kan een kleermaker dit maken. Je hoeft hem dan niet direct te vervangen. Mocht je dit toch doen? Doe het dan op de juiste manier via een kledingcontainer.

7. Relaties met de winkel en de winkelier

Een winkelier van een kleinere zaak zal altijd hard lopen. Ga daarom naar een herenmodezaak waar geen groot bekend merk op de voorgevel staat zoals H&M. Hier zal de medewerker of eigenaar tien keer zo hard voor je lopen om jou te voorzien van wat je nodig hebt! Wanneer je eenmaal een winkel hebt gevonden waar ze jou stijl en pasvorm verkopen wil je niks anders meer!

8. Jouw kleding bepaalt jouw mindset

Loop je erbij als een vaatdoek, dan voel je je ook zo.

Je kent dat gevoel wel. Je hebt een outfit bij elkaar gezocht en alles zit lekker en perfect. Dit geeft het gevoel van onoverwinnelijkheid. Dit is precies wat je dan ook uitstraalt. Waarom zou je dan iets aantrekken waar je je niet comfortabel in voelt? Wil je die baan een niveau hoger? Ga je dan kleden alsof je hem al hebt, het doet wonderen!

Vader stijl
Foto: Ruthson Zimmerman