De Nederlandse regels van deze must-have elektrische stepjes

Als je de zomer een bezoek hebt gebracht aan het buitenland, kan het haast niet anders dan jij meerdere elektrische steppen voorbij hebt zien scheuren. In veel wereldsteden is het ook geen probleem. Zij juichen het juist toe. Het is natuurlijk veel beter voor het milieu als mensen de auto, motor of scooter laten staan. Zeker voor korte afstanden is een e-step erg praktisch. Je bent veel sneller op bestemming door de vele binnendoor weggetjes en je vermijdt het gehannes om een parkeerplek te vinden. In grote steden als Antwerpen, Boedapest, Parijs en Tel Aviv staan de stepjes overal en kan je ze met een app openen, om ze vervolgens te laten staan waar je wil.

Toch wordt het grootste deel van de Nederlandse overheid niet enthousiast van een straatbeeld vol met elektrische stepjes. Het zal eens niet zo zijn. Maar is het terecht? En wat zijn de regels dan?

De verkeersregels van deze must-have elektrische stepjes

Voordat je een elektrische step aanschaft, is het wel zo handig dat je op de hoogte bent van de regels. Een elektrische step is pas legaal in Nederland als het RDW deze heeft aangewezen als ‘bijzondere bromfiets’. Dit soort bromfietsen bezitten namelijk niet de toelatingsregels voor normale bromfietsen. Zo hebben zij vaak geen zadel en dus is er voor deze soort een aparte categorie in het leven geroepen. Vervolgens moet je nog aan een waslijst aan regels voldoen en dan mag je pas écht de weg ermee op. Of ja, ook weer niet iedere weg…

Verkeersregels elektrische stepjes
– Minimaal 16 jaar oud zijn
– Een bromfietsrijbewijs hebben (deze krijg je automatisch bij een motorrijbewijs (A) of autorijbewijs (B)).
– Je houden aan de verkeersregels die gelden voor bromfietsers en snorfietsers
– Vaste verlichting op de elektrische step (dus geen losse fietslampjes)
– Het fiets/bromfietspad gebruiken (als dit ontbreekt, gebruik je de rijbaan)
– De elektrische step verzekeren
– Een helm dragen als de elektrische step harder kan dan 25 km/h
– Een elektrische step moet een kenteken hebben
– De elektrische step moet een Nederlands of Europees typegoedkeuringsmerk en typegoedkeuringsnummer hebben. Hiervoor kun je terecht bij de RDW.

Elektrische step in Nederland

Ninebot by Segway KickScooter ES4

Als je de full experience wilt hebben van een elektrische step, is de KickScooter een geschikte optie. Fabrikanten van dit soort steppen proberen in Nederland goedkeuring te krijgen bij de RDW, maar dat blijkt vaak nog erg lastig te zijn. Het is ook mogelijk om zelf deze weg te bewandelen. Dit brengt echter hoge kosten met zich mee, zoals kosten voor het kentekenbewijs, beoordelingskosten en keuringskosten. Daarnaast heb je nog de maandelijkse kosten voor de verzekering.

Als jij je er toch aan wilt wagen, zit je met de KickScooter ES4 in ieder geval goed. Deze elektrische step is instelbaar tot een maximale snelheid van 30 km/h. Daarnaast kan je 45 kilometer ‘steppen’ met een volle accu. Een topprestatie als het gaat om elektrische stepjes! Dankzij de matchende lichten vorm je geen gevaar op de weg. Deze kleuren kan je ook nog eens aanpassen naar je persoonlijke voorkeur. Rijd je op rechte stukken? Dan zet je toch even de cruise control aan? Dat alles voor een prijs van €749,99.

Xiaomi M365 Pro

Voor een prijs van €699 heb je de Xiaomi M365 Pro met een topsnelheid van 25 km/h en een bereik van 45 kilometer op een volle accu. Inclusief voor- en achterlicht, een lichtgewicht metalen frame en 8,5 inch luchtbanden. Ook beschikt het over een app waarmee je belangrijke informatie kunt lezen, de cruise control kan aanzetten en het slot kan activeren waardoor je dieven op afstand zal houden. Daarnaast is de step geschikt voor in de regen en bijbehorende waterplassen. Wel zo handig in Nederland!

De Xiaomi M365 Pro is een van de meest gebruikte stepjes van het moment, omdat de prijs-kwaliteit verhouding veruit het beste is.

Bestel je ‘m, trek je ‘m uit de doos en ga je direct de weg op in Nederland? Dan riskeer je inbeslagname en een boete voor onverzekerd rondrijden. Al moet je dan wel een hele zure agent tegenkomen.

elektrische stepjes, De Nederlandse regels van deze must-have elektrische stepjes
Foto: Xiaomi

De legale elektrische step: Micro Condor X3

Waar veel regels zijn, is er ook ruimte om regels te omzeilen. Zo is de Micro Condor X3 speciaal ontwikkeld voor de Nederlandse markt. Het systeem is te vergelijken met de trapondersteuning bij een elektrische fiets. Om vooruit te komen moet je zelf steppen, waarbij de motor je snelheid versterkt tot maximaal 25 km/h. Doordat deze step door het ministerie is ingedeeld in dezelfde categorie als een fiets, kan je er zonder problemen de openbare weg mee op.

Geen helm, geen rijbewijs en geen verzekering komt hier aan te pas. Met deze elektrische stap kan je een afstand rijden van 20 kilometer, waarbij je hem binnen drie uur weer volledig hebt opgeladen. Het prijskaartje dat aan de Micro Condor 3 hangt bedraagt €1.099,95. Duurder dan de andere modellen, maar het bespaart je vervolgens heel wat kosten en papierwerk.