De toekomst van onze aarde ligt in deze enorme vriezer

Travel

Hoe ziet de wereld er over twintig of vijftig jaar uit? De kans dat er binnen enkele jaren een wereldramp gebeurt, waardoor de complete samenleving ontwricht, is aanwezig. Er zijn al televisieprogramma’s gewijd aan de levensstijl die enkele Amerikanen er op na houden. Het leven van deze zogeheten doomsday preppers staat volledig in het teken van het verbouwen en verzamelen van etenswaar om te overleven. Dat is en lijkt allemaal een beetje overdreven. Echter is er in Noorwegen wel een doomsday vault die er toe doet. Daar liggen plantenzaden van over de hele wereld in opgeslagen, waarmee we later de wereld mee kunnen herstellen.

Natuurlijke vriezer

De Global Seed Vault is gelegen op het Noorse eiland Spitsbergen, ruim 565 km ten noorden van Noorwegen. Spitsbergen is de meest Noordelijke bestemming ter wereld dat per lijnvlucht te bereiken is. De kluis is vanaf 2008 in gebruik genomen en telt inmiddels 830.000 verschillende soorten zaden. De kluis is in een berg gebouwd en de opslag van de zaden ligt 150 meter diep in de berg. De kluis is tegen alle weerelementen bestand, zelfs tegen een nucleaire wereldramp. Om de zaden op een langdurige manier veilig te stellen, is de temperatuur van de opslag -18 ºC.

De meeste landen hebben een eigen opslag van plantenzaden, maar de Global Seed Vault dient als backup als de wereld écht naar de kloten is. Bijna elk land heeft wel zaden gedoneerd, zelfs Noord-Korea! Opmerkelijk is dat er recent voor het eerst zaden uit de kluis zijn opgevraagd. De oorlog in Syrië heeft er toe geleid dat een bepaald plantengen niet meer beschikbaar is. Hoewel toegang tot de kluis strengst verboden is, zijn er wel diverse video’s en een interactieve website waarin de binnenkant van de kluis te bezichtigen is.

Menu
Total
0
Share