Wat acteurs daadwerkelijk roken, snuiven, drinken en spuiten in films

Acteurs doen zoveel mogelijk om alles echt te laten lijken. Zelfs het roken van een sigaret. Hoewel er overal reclame wordt gemaakt over hoe slecht tabak wel niet voor je is, weet je wel dat er iets vets staat te gebeuren als een acteur zijn sigaret tevoorschijn haalt. Maar als regisseur zijnde kan je het niet maken om 20 echte sigaretten achter elkaar  door de acteur te laten roken of een paar van die envelopjes met coke binnen te halen, zodat de acteurs de scène zo echt mogelijk kunnen laten lijken. Maar wat wordt er dan wel ingezet, zodat acteurs niet knetterstoned en retestrak over de set lopen?

Alcohol en drugs in films: wat nemen de acteurs daadwerkelijk?

Drank en drugs worden vaak genoeg in de verhaallijn van een film gebruikt. Of ze nu symbool staan voor een tragische ondergang van een personage of de drijvende kracht is achter een jaren ’50 film waarbij roken gewoon nog kon, drugs in films leveren altijd interessante verhalen op als het goed wordt gedaan. Dit drinken, roken en snuiven acteurs daadwerkelijk in films om het zo echt mogelijk te laten lijken.

Sigaretten in films

Tot de jaren negentig was het heel normaal om gewoon een sigaret op te steken op de set. Iedereen deed het eigenlijk, zonder te accepteren dat het onwijs slecht voor je was. Wanneer er een film werd gedraaid waarbij veel gerookt werd, belde je een sigarettenmerk en werden er hele pakketten afgeleverd.

Nu is het natuurlijk not-done om echte sigaretten op te steken op de filmset. Zelfs als acteurs in het echte leven rokers zijn, is een sigaret op de werkvloer aansteken geen goed idee. Daarom gebruiken ze vaak kruidensigaretten, die geen tabak of nicotine bevatten. Deze zijn gemaakt van niet-verslavende kruiden en plantaardige materialen zoals rozenblaadjes, marshmallow blad, kamille, zoethout of salieblaadjes. Deze waren vooral heel populair voor de cast van Mad Men, waarbij in totaal zo’n 200.000 (!) sigaretten zijn gerookt.

Foto: Mad Men (2007- 2015)

Drank in films

Bij drank is het natuurlijk niet zo moeilijk. Het is logisch dat als er één drankje gedronken wordt, dat er niet zo nauw wordt gekeken. Maar als er litertjes whiskey of bier weg worden getikt, dan wordt een alcoholvrije variant vaak geprefereerd. En dan is het maar een kwestie van een beetje creatief zijn. Whiskey en rum worden thee of appelsap, bier wordt alcoholvrijbier en gin of wodka wordt vervangen door water. Simple as that!

Wiet in films

In Amerikaanse films en series waarin joints gedraaid worden, wordt er vaak nep-marihuana ingezet. Deze nep-marihuana kan je gewoon op internet kopen waarbij wordt verteld dat het hoogwaardige, goedkope en legale knoppen bevat. Het levert een natuurlijke soort ‘high‘ zijn op, maar zorgt ervoor dat de acteur niet zijn take verpest.

Daarnaast worden er ook gedroogde basilicum, oregano of kruidentabak gebruikt dat de drugs in films zo echt mogelijk laten lijken, al is er wel wat verschil te zien met het echte spul. Wanneer er daadwerkelijk wiet gerookt moet worden, wordt de inhoud van bovenstaande kruidensigaretten gebruikt.

Foto: Ted (2012)

Cocaïne in films

Tot de jaren tachtig werd vooral poedermelk en bakpoeder gebruikt als nose candy. Daarna werd er een poeder, genaamd inositol ingezet. Het is een vitamine B-poeder en het blijkt dat deze vitamine een lichte energieopwekking kan zijn. Het is eigenlijk het belangrijkste ingrediënt in de meeste van je ‘energy shots‘.

Het feit dat dit spul niet echt is, betekent niet dat er geen serieuze problemen kunnen zijn om het te snuiven. In ‘Wolf of Wall Street‘ werd er vitamine D ingezet, wat onschadelijk is voor het lichaam als het in kleine hoeveelheden wordt ingenomen. Maar daar was in deze film natuurlijk geen sprake van. Co-ster Jonah Hill vertelt zelfs dat hij met bronchitis in het ziekenhuis werd opgenomen. “Zeven maanden lang moest ik elke dag van dat vitaminepoeder snuiven. Het is vitaminepoeder, maar dat doet er niet toe. Als je zoveel materie in je longen binnen krijgt, word je vanzelf wel ziek”.

Daarnaast is het lichaam er niet aan gewend om van alles via de neus binnen te krijgen. Het kan ervoor zorgen dat het je niet doodt, maar het kan de nassale passages jaren laten compleet in de war brengen.

Foto: The Wolf of Wallstreet (2013)

Heroïne gebruik

Er kunnen veergeladen spuiten ingezet worden. Dit betekent dat de naald als een soort veer werkt, waardoor het lijkt dat de naald in de huid zit. Maar in werkelijkheid schuift de naald zichzelf gewoon naar binnen.

Ook kan de daadwerkelijke injectienaald in de huid worden geïmplementeerd. Wanneer de naald in de huid wordt gezet, draait de camera weg en gaat het door naar de volgende scéne. Maar wanneer de film wél wilt laten zien dat de heroïne in het bloed wordt vermengd, wordt er een spuit ingezet, gevuld met geverfd, fysiologisch water. Dit is een onschadelijke vloeistof waarbij geen verdere gevolgen aan vastzitten. De zuiger kan je dan op en neer trekken waardoor het lijkt of het bloed zich vermengd met de vloeistof. Maar dit moet wel ingespoten worden door iemand met een verpleegkundige opleiding waardoor de drugs in films op een juiste manier wordt toegepast.

Foto: Fear and Loathing in Las Vegas (1998)
Source :

Looper.comESSENTIALS