Dit zijn de 10 beste Italiaanse gerechten

Eten is een van de grootste vreugden, wanneer je in Italië bent. Fris of juist vol van smaak en heerlijk simpel, de Italiaanse keuken is dolce vita op een bord. Maar hoe vind je in een land met zoveel gastronomie de allerbeste gerechten? Om proberen te bepalen welke Italiaanse gerechten het ‘beste’ zijn is ongeveer hetzelfde als appels met peren vergelijken. Het is puur een kwestie van persoonlijke smaak en wij weten dan ook dat ieder hier zijn eigen mening over gaat hebben. Ons advies om het authentieke Italië te proeven, is de restaurants te vergeten die ‘creatief’ en ‘innovatief’ voedsel serveren en het gewoon bij de lokale, aloude specialiteiten te houden.

Als je in Italië bent, dan eet je dit.

Cicchetti

Dit gerecht is te vergelijken met Spaande tapas. Chicchetti zijn kleine, vaak goedkopere hapjes die geserveerd worden in traditionele wijnbars in Venetië. Dit kan van alles zijn, van artisjokharten tot kleine stukken vis en worden meestal vergezeld met een klein glaasje wijn. Ideaal om de lokale keuken te leren kennen.

Focaccia

Focaccia is de meest populaire boordsoort in Italië is afgeleid van de Latijnse term panis focacius, wat ‘brood gebakken op de haard’ betekent. Ook van focaccia zijn weer vele variante te vinden maar de focaccia alla Genovese, die je langs de Italiaanse Riviera veel ziet, wordt als de beste ter wereld gezien. Deze variant bestaat uit een combinatie van harde en zachte tarwe, gist, water, zout en hoge kwaliteit olijfolie.

Burrata

Als je van mozzarella houdt is burrata jouw liefde op het eerste gezicht. Deze rijke, boterachtige en ambachtelijke kaas is gemaakt van buffelmozzarella en verse room en is het lekkerst wanneer het binnen 24-uur wordt opgediend. Het past eigenlijk overal bij, van salades tot pasta’s en sandwiches. Maar als we de Italianen moeten geloven, is burrata het lekkerst op een stuk knapperig brood.

Panzanella

Dit gerecht wordt in één adem genoemd met de Toscane. Panzanella is een frisse, gezonde salade die normaal gesproken veel wordt gegeten in de hete zomermaanden. Het gerecht wordt gemaakt met sappige, zongerijpte tomaten, komkommers, verse basilicum en brood dat op smaak is gebracht met olijfolie en azijn.

Caponata

De Siciliaanse keuken is een opvallend goede mix van Grieks, Arabisch en Spaanse invloeden. Mocht je op het eiland zijn en je hebt maar tijd voor één gerecht, laat het dan caponata zijn. Het eiland’s meest geliefde aubergine-gerecht. Het middelpunt van deze warme salade is uiteraard de aubergine, maar wat het afmaakt is de zoetzure saus. De saus bevat uien, selderij, kappertjes en eigenlijk elke andere groente die ze toevallig in hun keuken hebben liggen. Vandaar dat dit gerecht dus overal anders smaakt.

Pizza Napoletana

Weinig Italiaanse gerechten pakken de essentie van de Italiaanse keuken beter dan de Pizza Napoletana. De Napoletana, voor het eerst gegeten eind 18de eeuw, is in feite een flatbread met tomatensaus, mozzarella en extra virgin olijfolie. Om de naam Pizza Napoletana te mogen dragen moeten de tomaten gegroeid zijn in de vulkanische grond van San Marzano sul Sarno. Daarnaast moet deze pizza 60 tot 90 seconden worden gebakken in een houtoven, met twee verschillende soorten hout, op een temperatuur van 900 graden. Dus niet iets wat je kunt laten bezorgen tijdens je Netflix sessie op zondag.

Lasagne

Lasagne is één van de oudste pastagerechten en is traditioneel Italiaans comfort food, gemaakt met afwisselende lagen van pasta, vlees, saus en kaas. Hoewel er talloze manieren zijn om lasagne te maken, de meeste populaire variant is de klassieker Lasagne alla Bolognese. Deze variant bestaat uit pastabladeren, Bolognese saus (joh) met vlees, Béchamel saus en Parmezaanse kaas. Er wordt nog getwijfeld of het in de Middeleeuwen in Napels is uitgevonden of dat het zijn oorsprong heeft in het Oude Griekenland. Desalniettemin, lasagne is één van de lekkerste ovenschotels die de Italiaanse keuken te bieden heeft.

Ossobuco Milanese

Deze hartige, Milanese specialiteit bestaat uit kalfsschenkel die langzaam gekookt is in witte wijn, vleesbouillon en groentes. Het traditionele recept van ossobuco komt uit de 19-de eeuw en wordt afgewerkt met Gremolata, een mengsel van citroensap, knoflook en peterselie.

Spaghetti alla Carbonara

Carbonara is niet de oudste of het meest iconische pastagerecht van Italië, maar wel eentje waar de Italianen zelf ook geen genoeg van kunnen krijg. Om die reden kun je dit gerecht bij elk eettentje terugvinden op de kaart. Het typisch Roomse gerecht bestaat uit verse eieren, wangspek, Pecorino Romano kaas en zwarte peper. Gebruik nooit room in je Spaghetti alla Carbonara!

Gelato

De Italianen hebben ijsjes niet uitgevonden, maar hebben het proces om ijs te maken zeker geperfectioneerd. De geschiedenis van het Italiaanse ijsje gaat terug tot de Renaissance, maar wie het daadwerkelijk uit heeft gevonden weet niemand. Eerlijk gezegd maakt het me niet zoveel uit wie het heeft uitgevonden, zolang het nog maar lang blijft bestaan.

Source :

Travelaway



ESSENTIALS



MEER ESSENTIALS