Oostenrijkse architect ontwerpt park voor ‘1,5 meter-samenleving’

CREDITS: Studio Precht

Het Oostenrijkse Precht heeft een ontwerp onthuld voor ‘Parc de la Distance’. Doordat het een soort doolhof is kunnen de mensen gewoon naar buiten zonder bij elkaar in de buurt te komen. De oprichter van de studio, Chris Precht, bedacht het nadat hij bijna alle buitenruimtes gesloten zag worden. Aangezien we nog wel even gaan leven in een ‘1,5 meter-samenleving’ is zo’n stijlvol park meer dan welkom.

Parc de la Distance

Het park is door Studio Precht voorgesteld als park op een vrije plek in Wenen. Door 90 centimeter hoge heggen kun je goed afstand van elkaar houden. Tussen de heggen liggen rood-granieten grindpaden die circuleren vanaf de rand van het park naar het midden.

Inspiratie

Er zijn twee grote inspiratiebronnen geweest voor Precht. Zijn eerste inspiratie haalde hij uit de Franse ‘barok tuinen’. De heggen creëren geometrische vormen, iets wat we eerder zagen bij de de Franse tuin in Versailles. Daarnaast noemt hij ook de Japanse zen-tuinen als inspiratiebron. In die tuinen komen ook cirkelvormige bewegingen voor.

Mensen kunnen gescheiden van elkaar gaan lopen doordat poorten aangeven of een pad bezet is. Precht ziet het park als een plek waar je even alleen kan zijn, maar wel in de buitenlucht. Dat is voor hem ook een reden dat het park na de pandemie gebruikt kan worden. Als je in een stad woont heb je soms tijd voor jezelf nodig. Als ervaringsdeskundige zegt Precht: ”Ik heb in veel steden gewoond, maar ik denk dat ik nooit alleen in het openbaar ben geweest. Ik denk dat dat zeldzaam is.”

https://www.instagram.com/p/B_DIvx_J7gz/

Total
1
Share