Contemporary Art | Manify Interests #46

CREDITS: Frank Willems | Amazones
[a>powerkit_alert type=white] Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: Beeldende kunst.

Vorige keer: Grooming[/powerkit_alert]

Velen geven graag geld uit een een nieuwe flatscreen of een nieuwe auto, maar niet aan kunst. Het is duur, te ingewikkeld en we hebben al helemaal geen tijd om ons erin te verdiepen. Je moet immers nog fitnessen, koken en hebt vanavond ook nog een date met een leuke dame. Te veel hassle, too little time.

En toen werd je volwassen.

Wat als we zeggen dat kunst je inrichting een stuk aangenamer kan maken? Een goed schilderij kan je daarnaast ook raken. Het kan een pronkstuk zijn, een conversation piece, of zelfs een goede investering.

Velen lijken de wereld van beeldende kunst niet goed genoeg te kennen om hun zuurverdiende centen eraan uit te geven. En dat kan, je kunt namelijk niet overal verstand van hebben. Vandaar dat we je in Manify Interests een handje helpen.

En omdat kunst nogal breed is, zoomen we vandaag in op moderne schilderkunst; ook wel ‘contemporary art’ genoemd.

Contemporary art: moderne kunst

Wat kunst precies is en wat er wel en niet onder valt, daar denkt iedereen anders over. Hoewel kunst veel meer omvat, hebben we het vandaag over schilderkunst en dan met name contemporary art voor aan de muur.

De oudste muurschilderingen dateren van zeker 30.000 jaar geleden, dus ervaring hebben we als mens inmiddels wel. Daarna is elke periode te typeren door bepaalde kunstvormen en natuurlijk is het ook heel erg afhankelijk van de locatie. Dalí had nou eenmaal een andere stijl dan bijvoorbeeld Seu Ito, de grondlegger van Kinbaku.

Ook deze tijd laat zich ooit typeren door bepaalde stromingen, maar aangezien dat altijd pas achteraf echt te bepalen is wordt er veel op één hoop gegooid: genaamd hedendaags/moderne kunst, ofwel contemporary art.

Dat wil niet zeggen dat er geen verschillende stromingen zijn. We kunnen nu al terugkijken op de 20e eeuw en daar verschillende moderne stromingen uithalen, zoals bijvoorbeeld popart, neo-expressionisme en Bauhaus.

En ook nu weten hedendaagse kunstenaars nog taboedoorbrekend en origineel te zijn met hun kunst. De Nederlandse Joseph Klibanski en Selwyn Senatori zijn goede voorbeelden van artiesten die dit met succes doen.

Frank Willems

Maar wij geven vandaag liever Frank Willems het podium, een talent in vele opzichten. Weinigen belichamen beter ‘moderne kunst’ onder de knie te hebben dan deze visual artist. 

Frank Willems weet namelijk heel goed wat er speelt, en speelt daar op in. Zijn kunst is uitsluitend gemaakt op afvalhout, heeft vaak brutale knipoog naar een hedendaagse issue en support áltijd gelijkheidDaarnaast weet hij als geen ander zijn werk te vermarkten en onder de aandacht te brengen bij het publiek op een creatieve manier.

DICKPIC | CUP OF TEA

Awareness, dat is wat mensen bezighoudt en waar Frank Willems slim op inspeelt. Actualiteiten verwerken in kunst is natuurlijk van alle tijden, maar de wijze waarop hij dit doet en daarnaast ook het milieubewust te werk te gaan is zeker vernieuwend.

De schilderijen zorgen dan ook áltijd dat je even stilstaat bij wat je ziet, of het nu je smaak is of niet. Frank omschrijft zijn kunst zelf als Urban Art en ziet Jean-Michel Basquiat, Wayne White, Keith Haring, Henri Matisse and André Hazes als een grote inspiratiebron.

Meer van zijn werk vind je hier. Ook zal hij live kunst maken tijdens MANIFY: Out of office op 4 oktober 2019 bij Barkade in Den Bosch.

Kunst kopen

Kunst kijken lijkt soms al een wetenschap op zich, kunst kopen is waar mogelijk nog spannender. Want hoe bepaal je of iets mooi is, of het de prijs waard is en waar begin je überhaupt? Gelukkig kun je kunst kopen leren en besteed je jouw geld in ieder geval nuttiger dan aan een designer-fluitketel.

Sta open voor iets nieuws

De wereld van contemporary art is volop in beweging en de ‘nieuwe’ generatie kunstenaars experimenteren veel met nieuwe media en nieuwe materialen. We zien steeds vaker maatschappelijke trends terugkomen, zoals dus het hergebruik van materialen en de behoefte om terug te gaan naar de natuur. Soms vertrouwd, soms verassend, maar het dwingt de ‘kijker’ ook om open te blijven staan voor nieuwe dingen en te blijven experimenteren.

Kijken, kijken, niet kopen

Kunst is een hobby waar je tijd in moet steken. Smaken verschillen en het ontdekken van je eigen smaak is tijdrovend. Effectiviteitscoach Malcolm Gladwell zei ooit dat men 10.000 uur nodig heeft om ergens een expert in te worden. Nu hoeven we ons niet om te scholen tot kuntsexpert, maar door veel te kijken en te lezen kom je er wel achter wat je mooi vindt. Er zijn tal van beurzen, musea en gallerijen die je kunt bezoeken. En er is natuurlijk veel online te vinden.

Stel jezelf actief vragen en ga op zoek naar jouw gevoel bij bepaalde kunst. Waarom wordt je ergens blij van of waarom tot het je juist tegen de borst? Wanneer je deze vragen vaak genoeg stelt ga je op den duur een lijn ontdekken in wat je mooi vindt en wat niet. Ga erop uit en geef je ogen de kost, waarbij je nog niet je beurs hoeft te trekken.

contemporary art, Contemporary Art | Manify Interests #46
Foto: ipet photo

Bezoek beurzen

Kunstbeurzen zijn het breedst en zijn een goede plek om te starten. Gallerijen hebben vaak een bepaalde focus en musea richten zich op het topsegment, wat betekent dat je een hele diepe portemonnee moet hebben. Op een beurs kom je veel verschillende stijlen en kunstenaars tegen in allerlei prijsklasse. Wanneer je smaak wat meer richting krijgt kun je je gaan focussen op galerijen die jouw favoriete kunstenaars en stijlen vertegenwoordigen.

Galeriehouders

De kunstwereld kan soms ondoorzichtig en mysterieus overkomen. Helemaal als je jezelf net erin bent gaan verdiepen. Een galeriehouder heeft zijn collectie vaak met veel zorg en passie samengesteld en vertelt er dus hoogstwaarschijnlijk graag over. Wanneer je op een beurs bent doe je er goed aan om op een galeriehouder af te stappen en hem/haar te vragen iets te vertellen over een bepaald werk of een kunstenaar. Wie weet is de kunstenaar zelf ook aanwezig en kun je deze ook meteen ontmoeten.

Heeft een werk je interesse gewekt? Dan kun je de kunst natuurlijk gewoon meteen aftikken, maar het is nooit een slecht idee om er een nachtje over te slapen. Het is een misvatting dat je er bij kunst meteen bij moet zijn en anders achter het net vist. Galeriehouders vinden het geen probleem wanneer je jouw gegevens achterlaat, zodat hij/zij je een seintje kan geven wanneer iemand anders interesse toont.

Time for business, want er is natuurlijk ook nog de prijs van een werk. Dit hoeft helemaal geen big deal te zijn. Als je een prijs aan de hoge kant vindt, kun je altijd peilen er nog wat ruimte in zit. Sommige galeriehouders bieden zelfs de mogelijk om een kunstwerk thuis te laten bezorgen of zelfs een tijdje op proef te geven. Maak het bespreekbaar en je komt er vanzelf achter.

Bedenk dat het voor kunstenaars zelf, vooral in het begin, ook lastig is om een prijskaartje aan hun werken te hangen. Aan de ene kant is het kijken wat jíj er voor over hebt, aan de andere kant is het ook een gevalletje ‘wat een gek ervoor geeft’. Supply and demand!

contemporary art, Contemporary Art | Manify Interests #46
Foto: Jennifer Castner

Kunst hoeft niet duur te zijn

Kunst is er voor iedereen en hoeft zeker niet zo duur te zijn als men denkt. Om te beginnen hebben veel beurzen een heel breed geprijsd aanbod. Daarnaast zijn kunstwerken die in grotere oplagen worden uitgebracht vaak lager geprijsd.

Maar denk ook aan werken van beginnende kunstenaars, die vaak heel aantrekkelijk geprijsd zijn. Oók vindt er elk jaar een Affordable Art Fair plaats in Amsterdam (dit jaar van 1 tot 4 november) waar je een inkijk krijgt wat er allemaal speelt op kunstgebied. Uiteraard kun je er ook betaalbare kunst kopen, anders had het wel anders geheten.

Toch kan het voorkomen dat je verliefd wordt op een werk, maar deze even buiten budget is. Dan bestaan er allerlei kunstkoopregelingen, waar het Mondriaanfonds de bekendste is. Vraag een galeriehouder naar de mogelijkheden.

Ga op je gevoel af

Misschien wel de belangrijkste tip voor de beginnende kunstkoper: volg je gevoel. Mooi en lelijk is betrekkelijk. Uiteindelijk zit je zelf aan een kunstwerk vast en moet je er zelf naar kijken. De grootste fout die je kunt maken is iets kopen wat iemand anders geweldig vindt. Luister naar jouw eigen onderbuikgevoel en ga niet af op meningen van anders. Houd ook niet teveel rekening met afmetingen of interieur. Kunst is kunst en een huis is een huis, simple as that. Je kunt het vergelijken met het kopen van nieuwe schoenen: soms weet je ook niet waar je dat nieuwe paar mee moet combineren, maar als je ze mooi vindt en ze voelen goed, vind je daar ook wel een oplossing voor.

Kunst verkopen?

Slecht nieuws voor de mensen die zichzelf over een aantal jaren een grote klapper zien maken op een veiling of Tussen Kunst en Kitsch. Je hoeft niet teveel verwachten van contemporary art als investering.

Kunst koop je in de eerste plaats voor jezelf en het is een fabeltje dat je aan kunst altijd moet verdienen. Je weet namelijk nooit hoe een werk kan uitpakken, al kan je natuurlijk geluk hebben. Het kan in waarde stijgen of dalen, maar het belangrijkste is dat je er iedere dag met plezier naar kunt kijken. Dat is pas onbetaalbaar!

contemporary art, Contemporary Art | Manify Interests #46
Foto: Samsung The Frame 2.0