9 Essentiele wintercocktails voor december party’s

Open je agenda en je ziet het: de komende weken wordt er weinig gesport en veel gegeten en gezopen. Welcome to december! Wellicht organiseer je zelf ook een etentje en/of feest of misschien is het de bedoeling dat je ergens verantwoordelijk bent voor de drank. This is your time to shine, want met de onderstaande cocktails steel jij gegarandeerd de show. Level up je december party met deze mannelijke wintercocktails die ook nog eens simpel te mixen zijn. Drink up me ‘earties, yohooo!

Wintercocktails

1. Tom & Jerry

Baby it’s cold outside, dus warm jezelf op met deze creamy cocktail, bedacht door Pierce Egan in de jaren ’20 van de 19e eeuw. Mix een donkere, liefst Jamaicaanse, rum met vanille-extract, opgeklopt eiwit, cognac en melk. Warm de boel en serveer het in een mok. De plebs met een ‘gewone’ warme chocomel met rum zullen jaloers kijken…

, 9 Essentiele wintercocktails voor december party’s

2. Espresso Martini

Een jongedame vroeg aan Dick Bradsell, eind jaren ’80 een barman in Londen: “Give me something that wakes me up, and then fucks me up.” En zo geschiedde het. De barman mixte wodka met espresso, coffee likeur (zoals Kahlua) en suikersiroop in een shaker met ijs en goot het vervolgens in een martiniglas. Hij garneerde het vervolgens met drie koffiebonen en de vrouw had de avond van haar leven. Kan jij dus ook hebben!

, 9 Essentiele wintercocktails voor december party’s

3. Old Fashioned

De eerste Old Fashioned werd gemaakt in een Gentlemen’s Club, die z’n deuren openden in 1881 in Louisville, Kentucky. Het recept was een ode aan een Colonel uit die tijd die ook fervent bourbon distilleerder was. Hij bracht uiteindelijk de Old Fashioned naar NYC.

Hoe maak je deze winterse mannencocktail bij uitstek? Je legt een suikerklontje in een breed wiskeyglas. Druppel daar wat bitter op, bij voorkeur Angostura, en gooi hier een barmaatje met spuitwater (bij gebrek aan spuitwater: Spa Rood) bij. Roer dit door elkaar. Vul dan aan met ijsklontjes en whiskey, bij voorkeur een bourbon. Garneer met een sinaasappelschil, welk je eerst uitknijpt boven het glas en de rand mee besprenkeld.

, 9 Essentiele wintercocktails voor december party’s

4. Dark ’n Stormy

Een nieuwere cocktail die vooral de laatste jaren zeer populair is. Hij stamt uit 1991, wanneer hij gepatenteerd werd door de Gosling Brothers. Een cocktail die prima past in de zomer, maar nóg lekkerder is op een koude, donkere decemberavond. Daarnaast is hij ontzettend simpel te maken: ijs, donkere rum, limoensap (roeren) en ginger beer (ginger ale kan ook, maar minder lekker). Garneren doe je met een schijfje limoen!

, 9 Essentiele wintercocktails voor december party’s

5. Christmas Punch

Deze cocktail, ontworpen door Dave Taha van de Greenhouse Tavern in Cleveland, is de ideale kerstcocktail. What’s in the name… Mix cranberry- en kersensap, met gember, nootmuskaat en ginger ale. Spice dit up met een lichte rum.

Serveren doe je zoals je dat met punch doet: in een grote schaal en een soeplepel.

, 9 Essentiele wintercocktails voor december party’s

6. Henny & Ginger Ale

Een all-time classic, die net zo goed kan als de dagen lang en warm zijn. Daarnaast is het ook niet echt een cocktail, meer een mixer omdat het maar uit twee ingrediënten bestaat. Kortom, absoluut geen bestaansrecht in deze lijst. Maar wel gruwelijk!!

Recept: Hennesy, Ginger ale.

7. Lords-a-Leaping

Kerst, volgens sommige norse mannen is het maar een ‘wijvenaangelegenheid’. Hier zijn wij het niet mee eens, maar we begrijpen de frustratie. Tijd om er wat drank in te gooien! Deze wintercocktail is vooral met de kerstdagen goed weg te krijgen en temt zelfs de grootste kerst-hater. Een kerstverhaal in een glas wordt het ook wel genoemd.

Sceptisch? De basis is een single malt scotch. Dit drankje met een rokerig karakter kan worden gemixt met een allspice dram (soort bitter), verse limoen en honingsiroop. Shake de boel en giet het in een coupe glas. Garneren kan met nootmuskaat.

, 9 Essentiele wintercocktails voor december party’s

8. Boulevardier

Moe van alle drukte, koud van alle… kou en toe aan warm keeltje? Voor de Boulevardier mix je bourbon met zoete vermout en Campari. Je doet dit vast denken aan een Negroni. Maar door de gin te verwisselen met een bourbon, krijg je een warme wintersmaak die perfect is voor jouw decemberparty.

, 9 Essentiele wintercocktails voor december party’s

9. White Russian

Je kent de White Russian natuurlijk uit The Savoy Cocktail Book uit 1930, waar het drankje voor het eerst werd beschreven. Oké, bullshit, de White Russian vergaarde wereldwijde fame door ‘The Dude’ uit de film The Big Lebowski uit 1998.

Bij een slokje waan je je enkele momenten in Sint Petersburg op een sneeuwachtige decemberwoensdag. Hoe bereik je dit? Easy. Twee delen wodka, één deel Kahlua en aanvullen met room en ijs. Roer het daarna rustig en kort door.

Zit je echt op een saaie feestje? Dan doe je chilipeper in een van de glazen en speel je White Russian Roulette!

, 9 Essentiele wintercocktails voor december party’s