Dit is de winst die Ferrari maakt op ieder verkochte auto

CREDITS: Hans M | Unsplash

Het zal geen nieuws zijn als wij je vertellen dat Ferrari een aardige zak met geld overhoudt aan iedere auto die wordt verkocht. Hoe kan het ook anders, want het kost je niet voor niets bakken met geld. Voor vele van ons zal het daarom bij een jongensdroom blijven om eens een Ferrari in je garage te hebben staan. Toch blijft het een interessante kwestie hoeveel het bedrijf nu verdient aan de personen die er wel een in hun garage hebben staan. Wij kunnen je zeggen: met die winst van Ferrari hebben zij niets te klagen!

Dit is de winst die Ferrari maakt op ieder verkochte auto

Uit financiële verklaringen van Ferrari en WhichCar blijkt dat het bedrijf gemiddeld bijna €70.000 per wagen winst maakt. Gezien de prijs van het racebolide lijkt dat in de eerste instantie wellicht niet veel, maar daar ga je anders over denken als je de hoeveelheid winst van andere merken hoort. De Duitse economische hoogleraar Ferdinand Dudenhoffer bekeek namelijk de financiële resultaten van het eerste kwartaal van 2018. Hieruit bleek dat Porsche slechts €18.000 winst maakte per verkochte wagen. Maar hebben natuurlijk een stuk meer volume.

Andere Duitse merken als Audi, BMW en Mercedes-Benz deden het nog iets minder goed. Zij maakte namelijk €12.000 winst per voertuig. De Jaguar Land Rover gaat nog een stap verder. De winst van deze bolide kwam zelfs niet boven de €1.000. Wel laat de economische hoogleraar weten dat de studie is uitgevoerd voordat het bedrijf zijn financiële problemen aankondigde.

winst van ferrari
Foto: Matt Lamers

Baas boven baas

Als je denkt dat het haast niet nog erger kan, is dat vaak juist het geval. Bentley is dan niet het eerste merk dat in je opkomt met zijn bolides die voor meer dan €250.000 worden verkocht. Toch maakt het bedrijf op iedere auto die wordt verkocht een verlies van €17.500. Dit heeft dan wel te maken met het toeschrijven van de contanten aan hun R&D-programma voor elektrische auto’s, maar toch blijft het een financiële tegenvaller. Ondanks de vaak onbetaalbare prijzen van de racebolides, blijkt maar weer dat de bedrijven erachter niet enorm veel winst maken per wagen. Laten we wel eerlijk blijven: ze hebben vaak alsnog niets te klagen.

Zo, ik stap weer op mijn fiets richting huis. Laters!

winst van ferrari, Dit is de winst die Ferrari maakt op ieder verkochte auto
Foto: Dirk Heuser