Wat vertelt jouw auto over jou?

CREDITS: Matthew Brodeur | Unsplash

Wij mannen houden van auto’s. Je rijdt waarschijnlijk in een bepaalde auto of omdat je hem heel mooi vindt of omdat je hem van de baas hebt gekregen. En dan is er nog optie drie: het boeit je niet, als hij maar het maar doet. Maar dan loop je waarschijnlijk ook niet warm voor de rides waar wij regelmatig over schrijven. Uit onderzoek blijkt dat het model en de kleur van jouw auto heel veel over je zegt.

Dit zegt jouw auto over jouw persoonlijkheid

De baas rijdt in een Mercedes-Benz, maar een taxi-chauffeur ook. De baas’ z’n secretaresse heeft een Volkswagen Polo en de projectmanager rijdt in een Volvo. Het is een voorbeeld van archetypen die kunnen worden doorvertaald naar de auto die iemand rijdt.

Nou is dit wel erg zwart-wit, maar het is natuurlijk logisch dat een auto een goede visualisatie van iemand zijn loonstrook kan zijn. Autofabrikanten maken hier dan ook handig gebruik van, door zich in een marktsegment te positioneren. Allemaal leuk en aardig, maar wat zegt jouw auto over jou?

Auto over jou, Wat vertelt jouw auto over jou?
Foto: Volvo

Leasen en auto’s, hoe zit dat? En wat zegt het over je?

Je kan een auto kopen, voor één dagje huren of je gaat voor financial lease. Ook dit kan veel over je zeggen. Financial lease kun je bijvoorbeeld meer zien als een hypotheek. Je bent dan eigenaar van de auto en dan kun je zakelijk de auto op de balans voeren. Een typische ondernemer die graag de vruchten plukt van zakelijke voordelen.

Operational lease gaat meer in de richting van huren. Als je jouw droomauto spot en je wil ‘m per se hebben, dan kan de leasemaatschappij die Ferrari voor je kopen. Chill, want dan hoef je niet het hele bedrag bij elkaar te sparen. Maar het geeft ook wel een beetje aan dat je ongeduldig bent.

Is ze jouw type?

Het type auto wat jij verkiest boven de rest zegt veel over jouw persoonlijkheid. Rijd je in een coupé, dan ben je een snelle jongen. Rijd je in een dikke SUV, dan ga je liever voor luxe en ruimte. Heb je dan weer een 4×4, dan ben je waarschijnlijk iemand die ervan houdt om veel outdoor te zijn of om zo over te komen.

Maar rijd je een rappe hatchback, dan ben je een levensgenieter die houdt van drukte. Er zijn behoorlijk wat dingen af te lijden uit het model auto wat je rijdt. Zo kunnen deelnemers aan een onderzoek behoorlijk goed inschatten hoe iemand is aan de hand van de bolide diegene rijdt. Check het rijtje hieronder!

Kleine auto – Je bent gemiddeld neurotisch, tussen de 21 en 30 jaar oud. Je bent werknemer en gaat het liefst op een zonvakantie.
Compacte auto – Je bent een gemiddeld extravert persoon en daarnaast redelijk open, plus erg zorgvuldig. Ook is de kans dat je als man bruin haar hebt, een HBO-opleiding hebt afgerond, medewerker bent en twee tot vier glazen wijn per week drinkt groot. Waarschijnlijk heb je een Android smartphone en houdt je niet van roken.
Middelgrote auto – Je hebt waarschijnlijk bruin haar, een HBO-opleiding en je gaat het liefst op vakantie naar de zon.
SUV – De auto’s zijn volgens onderzoek typerend voor extraverte managers, met bruin haar en tussen de 41 en 50 jaar oud. Ze drinken vier tot zes glazen wijn per week, bellen via een iPhone en hebben een vrijstaande woning. Hun politieke voorkeur ligt bij de VVD en ze zijn gemiddeld milieubewust.
Sportieve auto – Deze soort auto is typerend voor mensen tussen de 31 en 40 jaar. Zij zijn bovengemiddeld neurotisch en zorgvuldig. Ze wonen vaak in een vrijstaande woning, hebben een HBO-opleiding en stemmen VVD.

Volgens onderzoek dan hè? Wij vragen ons dan ook heel erg af waar blonde mensen met een MBO-opleiding in rijden en hoeveel ze drinken, want dat komt nergens in terug….

Auto over jou
Foto: Why Kei

Kleuren zeggen meer dan je denkt!

Ook de kleur zegt wat over jouw als bestuurder. Kleurenpsychologie wordt al vaak gebruikt om bepaalde karaktereigenschappen op mensen te stempelen. Dit kun je ook doortrekken naar de kleur van iemand zijn auto. Naast de mooiste kleur voor je auto kun je ook een overweging maken vanuit verkeersveiligheid. Dan kun je het beste wit, geel of oranje kiezen. Maar wanneer jouw nieuwe wagen om de oprit staat wil je hem toch bewonderen in jouw lievelingskleur? Dit zegt de door jouw gekozen kleur over jouw:

Wit – Dit is de kleur van reinheid en helderheid. Deze kleur wordt geprefereerd door extraverte mensen die streven naar orde op zaken en een duidelijk doel.
Geel – Geel wordt vaak gekozen door mensen die idealistisch en intelligent zijn met een jonge geest. Ze zijn vaak vooruitstrevend en staan open voor vernieuwing.
Beige – Wanneer je een beige auto rijdt ben je vaak een dromer. Veel eigenaren van beige auto’s kiezen voor deze kleur uit de overweging qua schoonmaken. Je ziet stof namelijk bijna niet op deze auto’s. Een mooie kleur voor een Fiat 500 of een Mini Cooper, maar niet echt mannelijk.
Oranje – Kies je voor deze kleur? Dan ben je waarschijnlijk messcherp! En je zult waarschijnlijk bruisen van de energie, maar wel erg kalm zijn. Lekker flexibel dus!
Bruin – Deze kleur kies je als je relaxed bent en stressbestendig bent. De kleur wordt vaak gekozen door mensen die praktisch zijn ingesteld en comfort en stabiliteit belangrijk vinden.
Rood – De kleur van passie en van wijn als we Marco Borsato geloven. De bestuurder van een rode auto roept hiermee, Pas op! Ik kom eraan! Dit is de kleur voor echte levensgenieters. Vandaar dat er ook veel rode Ferrari’s te vinden zijn!

Auto over jou
Foto: Matt Lamers

We gaan nog even door:

Groen – Een groene auto straalt rust uit. Bestuurder zijn vaak betrouwbaar en houden vast aan routine. Ze zijn niet per se milieubewust of vegan zoals vaak met de kleur wordt geassocieerd.
Paars – Heb je een paarse auto, dan pas je in het rijtje van Hans Kazan. De kleur wordt vaak gekozen door creatievelingen die niet bang zijn voor out-of-the-box ideeën.
Licht blauw – Binnen het blauwe spectrum onderscheiden we twee soorten licht en donker blauw. De licht blauwe kleur ademt Italië en vakantie. Dit is dan ook een andere kleur voor echte levensgenieters.
Donker blauw – De rijder van een blauwe wagen is de rust zelve en heeft een liefdevol karakter. Rijd je in een donkerblauwe auto, dan heb je al je lifegoals wel bereikt! Chapeau!
Grijs – Rijd je in een grijze auto, dan probeer je waarschijnlijk onopvallend te blijven. Doe maar normaal, dat is je motto. Neem je deze kleur in een matte uitvoering, dan kan het ineens het omgekeerde zijn!
Zwart – Rijd je in een zwarte auto, dan vindt je respect erg belangrijk! Iedereen moet jou met respect benaderen en zo verplaatst je je ook over het wegennet. Deze ernstige kleur is één van de meest populaire kleuren.
Roze – Tot slot roze. Deze kleur is toch echt de meest vrouwelijke en je zult hier dan ook weinig mannen in zien rondrijden. Doe je dat toch, dan heb je vast een zachte kant!

De juiste keuze

Uiteindelijk maak je een juiste keuze altijd vanuit jouw eigen argumenten en emotionele waarden. De kleur en keuze model zeggen hier dus best veel over, maar niet iedereen in een zwarte BMW is asociaal. En niet iedere pick-up bestuurder is een boer. Het type auto kan veel over iemand zeggen, maar het stereotype hoeft niet te kloppen. Wat wel vaak klopt is dat opvallende auto’s, het karakter van de bestuurder weerspiegelen. Die mooie dame in die avontuurlijke kever is dus waarschijnlijk heel gezellig!

Auto over jou, Wat vertelt jouw auto over jou?
Foto: Pexels