Een van de populairste racebolides: de Aston Martin DB4GT

CREDITS: Tom Shaxson | Auxietre & Schmidt

De lancering van de Aston Martin DB4 in 1958 was een groot commercieel succes. Dit mede dankzij de samenwerking met de ondernemer David Brown. Een jaar later werd een competitiegerichte variant aan de wereld getoond op de Londen Motorshow. Gebaseerd op het race winnende prototype DB199/1. Inmiddels zijn de bolides zeer verliefd bij autoverzamelaars. Het is dan ook erg bijzonder dat de mannen van Auxietre & Schmidt een DB4GT in handen hebben waar er slechts 75 van zijn gemaakt.

Aston Martin DB4GT

Het bedrijf Auxietre & Schmidt is ontstaan uit een samenwerking tussen Laurent Auxietre en Christophe Schmidt. Beide mannen hebben meer dan dertig jaar ervaring in het verzamelen van auto’s. Onafhankelijk van elkaar hebben zij dan ook geweldige resultaten behaald bij het zoeken en verkopen van enkele van ’s werelds beste auto’s. Met de samenwerking brengen zij die successen naar een nog hoger niveau op internationale schaal.

Bijzondere circuits

Dit blijkt zo ook door het bezit van de Aston Martin DB4GT. Deze wagen zou in juni 1960 nieuw zijn geleverd aan G. Griffiths: een fotograaf van motorracen. Na deze drie jaar in bezit te hebben gehad besloot hij om de auto door te verkopen aan Mike Knights. De jonge coureur reed met zijn Aston Martin DB4GT van 1963 tot 1966 verschillende races met heel wat hoogtepunten tot gevolg. Zo was hij onder andere klasse winnaar tijdens de Firle Hill Climb op 12 juli 1964. De jaren hierna heeft de bolide zijn dienst gedaan in Australië. Vervolgens keerde hij in 1990 terug naar zijn roots in het Verenigd Koninkrijk. Hier heeft hij onder andere mogen rijden op Brands Hatch, Silverstone en Spa-Francorchamps.

De bolide himself

De Aston Martin DB4GT heeft duidelijke verschillen met de standaard DB4. Zo is de motor uitgebreid aangepast naar een 9:1 compressie. Met een vermogen van ongeveer 306 pk was de DB4GT de krachtigste Britse auto van zijn tijd. Ook het uiterlijk is erg onderscheidend. Zo heeft het een dashboard met extra meters, koplampen met perspex afdekkingen en de bumper overriders zijn verwijderd. Al met al een unieke verschijning. De beelden zeggen genoeg!

 

LEES OOK
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…
Het dualistische verhaal van Les Deux
Dualistisch. Niet per se een woord waardoor happy feelings worden opgetrokken. Máár in een wereld van tegenstellingen vindt het Deense merk Les Deux de sweet spot. Ze…