Bijna 300 luxe auto’s verdwenen na de APEC-top in Papoea-Nieuw-Guinea

Eind vorig jaar vond de APEC-bijeenkomst in Papoea-Nieuw-Guinea plaats. Voluit de Asia-Pacific Economic Cooperation. Tijdens de bijeenkomst kwamen wereldleiders van landen als Australië, Japan en Mexico bijeen. Zij hadden als doel het stimuleren van de economische groei, samenwerkingen, handel en investeringen in die regio. Om deze leiders te vervoeren werden honderden auto’s geïmporteerd: van Maserati’s tot Bentley’s. De regering had toegezegd dat de auto’s na de bijeenkomst geveild zouden worden. Een duidelijk verhaal waar weinig mis bij kan gaan, zou je denken. Wat blijkt nu: bijna 300 auto’s zijn op mysterieuze wijze verdwenen.

Bijna 300 luxe auto’s verdwenen na de APEC-top in Papoea-Nieuw-Guinea

De regering van Papoea-Nieuw-Guinea had onder andere 40 Maserati Quattroportes en drie Bentley’s ingevoerd. Verder waren er een flink aantal Toyota Land Cruisers, Ford’s, Mazda’s en Mitsubishi Pajero’s geregeld. De wereldleiders konden zo in stijl worden vervoerd. Na de bijeenkomst zouden deze auto’s worden geveild. Dat is echter niet helemaal volgens plan gelopen.

Uitgeleend

Recent is namelijk bekend gemaakt dat maar liefst 284 voertuigen ontbreken. Deze zijn gebruikt door het personeel, maar een groot aantal daarvan is niet teruggestuurd. De auto’s zouden op dit moment op openbare terreinen staan of nog steeds worden gebruikt door ambtenaren, paramedici en brandweerlieden. De politie heeft laten weten dat het opsporen van de verdwenen auto’s niet moeilijk zou moeten zijn. Er is namelijk een lijst waarop terug te vinden is aan wie de auto’s zijn uitgeleend. Daarnaast kent de politie negen auto’s die zijn gestolen en een aantal anderen zijn met grote schade teruggebracht.

De lokale bevolking was van tevoren al niet blij met de luxe auto’s die worden geïmporteerd. Papoea-Nieuw-Guinea vocht toentertijd namelijk tegen een uitbrak van polio. De bevolking vond zo veel geld uitgeven aan auto’s dan ook geen goed idee. De verdwijning van de voertuigen versterkte de band tussen de bevolking en de regering uiteraard niet.

auto's verdwenen, Bijna 300 luxe auto’s verdwenen na de APEC-top in Papoea-Nieuw-Guinea