Waarom je niet afvalt door calorieen te tellen

CREDITS: Ella Olsson

Als het goed is, heb je weer je buik rond gegeten met de feestdagen. Well done. Nu is het wel weer tijd om van die kerstkilo’s af te komen. Volgens je goede nieuwjaarsvoornemens sta je natuurlijk al weer te zwoegen in de sportschool. Maar we weten inmiddels: voeding is minstens zo belangrijk als je wilt afvallen. Uit onderzoek is gebleken dat we echter niet veel raadzamer worden van het tellen van calorieën. Dit is waarom.

Calorieën tellen helpt niet altijd bij afvallen

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat er een verschil zou zitten tussen bewerkt en onbewerkt voedsel. Het onderzoek bestond uit 20 participanten die werden opgedeeld in twee groepen. De ene groep volgde twee weken een dieet op onbewerkt voedsel, gevolgd door twee weken dieet op bewerkt voedsel. En de andere groep precies andersom.

Gedurende de twee weken dat de groepen op verschillende diëten zaten, was er een aanzienlijk verschil. Het bewerkt voedsel had een hoger energie-gehalte, maar ontbrak daardoor veel natuurlijke proteïne en vezels. Dit resulteerde juist in gewichtstoename. De groep die onbewerkt, natuurlijk voedsel at, viel juist af.

Wat kun je dan beter doen?

Voedingsdeskundige Max Lugavere neemt het onderzoek als uitgangspunt om uit te leggen dat calorieën tellen niet per se helpt bij afvallen. Bewerkt voedsel werkt namelijk aanzienlijk minder verzadigend. Dit komt omdat het natuurlijke proteïne, vezels en water mist.

Bovendien zijn verpakkingen van bewerkt voedsel helaas niet altijd even betrouwbaar. Zo zouden ze er tientallen calorieën naast kunnen zitten in de vermelding. Dit helpt je niet echt bij het bijhouden en optellen.

Zijn tip? Vermoei jezelf niet constant door dit bij te houden, omdat dit bij bewerkt voedsel vooral erg misleidend kan zijn. Ga liever voor natuurlijke producten als je graag wilt afvallen. Dus voedsel zonder conserveringsmiddelen.

Onbewerkt voedsel zal je op een natuurlijke manier verzadigen en bevat meer van wat je lichaam nodig heeft.

Real food has no ingredients list: they are the ingredients.

– Max Lugavere

LEES OOK