Tips tegen een droge huid als het steenkoud is

CREDITS: Christopher Burns

Veel mannen besteden er weinig aandacht aan: huidverzorging. Nu het steen-steenkoud is, moet je er toch echt aan geloven. Er zijn weinig dingen onaantrekkelijker dan roos uit je baard moeten schudden omdat je huid zo droog is. Schilfers zijn überhaupt niet ongekend bij een droge huid. Baard of niet. Met deze tips doorstaat jouw huid de kou.

Deze tips beschermen je tegen een droge huid

Hydrateren: van binnen en van buiten

De drempel is vrij hoog om als man een drogist in te lopen en uitgebreid crèmes te bestuderen. Maar je zult zeker in de winter wel moeten geloven aan een crème. Het liefst eentje met SPF en voor jouw huidtype. Het helpt om je huid soepel te houden en te beschermen tegen het gure weer. Want wist je dat mensen met een droge huid ook sneller rimpels krijgen? Ooit moeten we er aan geloven. Nu nog niet.

Hydrateren doe je niet alleen van buiten. Drink voldoende water en eet fruit en groente om je huid van binnenuit te hydrateren. Water werkt overigens voornamelijk om je van binnen te hydrateren. Heel vaak je gezicht of handen wassen, maakt je huid alleen maar droger. Ga dus niet onder het mom van hydratatie met je gezicht in de sneeuw liggen. En zeker niet de gele.

droge huid, Tips tegen een droge huid als het steenkoud is
Foto: Trang Doan

Douchen: producten en temperaturen tegen een droge huid

Mannen wassen vaak hun haar en kont met hetzelfde product. Pas hiermee op. Shampoo droogt je huid bijvoorbeeld ontzettend uit. Hoewel er veel miljoen-in-één producten zijn, is dit niet de beste verzorging. Zeker in de koude maanden heb je wat extra verzorging nodig. Was in ieder geval je haar en je lichaam apart. Let wederom op bij het kopen: heb je al een droge huid, haal dan het product hiervoor. Zo staat op elk product de juiste doelgroep.

Hoewel het zeker in de kou aantrekkelijker is om een stomend hete douche te nemen, komt dit je huid ook niet ten goede. Je hoeft ook geen ijskoude douche te nemen, maar lauw water is al een stuk beter. Douche ook zeker niet te lang. We kennen allemaal een douche-denker. Je doel is om schoon te worden, niet met een nieuwe levensfilosofie te komen.

Scheer je niet kapot

Veel mannen scheren zich dagelijks en dat zorgt ook voor een aanslag op de huid. Zeker als het routine-werk is, kun je soms best tekeer gaan met je scheermes. Velen scheren te dicht op de huid, gebruiken geen gel of schuim en wrijven daarna nog hard met een handdoek de losse haren weg. Klinkt niet goed, toch? Niet doen dus.

Zeker als je je net geschoren hebt, is je huid gevoelig. Scheer in één richting, masseer je scheerproduct in je gezicht en dep je huid droog. Het liefst breng je hierna een verzorgend product aan op je vochtige gezicht. Zo absorbeert je huid dit nog beter. Je zult wellicht merken dat je huid ook minder geïrriteerd is na het scheren dan normaal.

Uiteindelijk zijn dit maar kleine aanpassingen in je routine die een groot verschil kunnen maken. Een droge huid kun je bovendien beter voorkomen dan genezen.

droge huid, Tips tegen een droge huid als het steenkoud is
Foto: Supply