Zo krijg je het voor elkaar om te relaxen

CREDITS: Clem Onojeghuo

Relaxen is een hip woord voor chillen. Of is chillen is een hip woord voor tot rust komen? Enfin, het woord ‘relaxen’ is in ieder geval ingeburgerd in onze maatschappij. We ervaren allemaal een groeiende werkdruk en daardoor zijn we snel gestrest. Soms is het bijna weekend, maar meerdere deadlines komen eraan. Je wilt wel relaxen, alleen je hoofd staat er niet naar. Meerdere mensen zeggen tegen je: ‘Relax eens man, het komt allemaal goed.’

Ja, makkelijk praten natuurlijk. Hoe kan ik dan relaxen, vraag je jezelf vast af. Allereerst: je bent niet de enige. Er is steeds meer vraag naar een moment om tot rust te komen. Van iedereen. Om de stress bij je weg te nemen hebben we een paar tips op een rijtje gezet.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je kan relaxen

Uit een onderzoek van Volksgezondheid en Zorg blijkt dat er een groei qua burn-out-klachten. Dit speelt al een langere tijd en het aantal mensen die overspannen zijn neemt toe. Sinds de opkomst van internet en social media heeft de toename aan klachten een vogelvlucht genomen. Soms ben je uren doelloos aan ’t scrollen, alleen dan ben je nog niet echt tot rust gekomen. Time for change.

Relax- 1
Foto: Clem Onojeghuo

Tips om te relaxen

Weet waar je relaxed van wordt

Het klinkt logisch, maar vaak wordt iedereen op een eigen manier rustig. Een bubbelbad of meditatie werkt natuurlijk niet voor iedereen. Als je weet hoe je relaxt, zal het ook veel makkelijker worden om tot rust te komen.

Ga bewust om met je tijd om tot rust te komen:

Vaak zit je tijdens je rusttijd op je telefoon, ben je bezig met een hobby of gaat er al weer een to-do list door je hoofd. Twee uur goed relaxen is beter dan een langere tijd tóch bezig zijn met andere dingen.

Plan tijd in om te rusten:

Soms maak je de goede keuze en plan je eens keer een rustige avond in. Maar soms gebeurt dat in weken niet. Plan daarom een vaste keer per week in om even tot rust te komen. Wil je wat vaker een relax-uurtje inplannen: nog beter.

Leer beter omgaan met je emoties:

Happy life is happy wife, dus als je ervoor zorgt dat je lekker in je vel zit, zal dit ook gebeuren met je partner, familie en vrienden. Om je emoties beter te kunnen beheersen, kan je gaan sporten, mediteren of met iemand praten. Door te zorgen dat je jouw lichaam goed verzorgd zul je ook beter kunnen omgaan met je emoties. Je voelt je dan gewoon goed en zit lekker in je vel.

Je hoeft jezelf niet te dwingen om rust te pakken:

Om te zorgen dat je jezelf niet gaat dwingen om rust te pakken moet je het gewoon inplannen. Zorg ervoor dat je een to-do list hebt en alles hebt afgerond zodat je vervolgens kan ontspannen.

Lief zijn, ook voor jezelf 

Vergeet niet dat je lichaam een tempel is. Een tempel moet je goed verzorgen toch? Fysiek en mentaal. Je moet jezelf voor de kleine dingen belonen. Op deze manier maak je een feest van je leven en zul je ook werken naar dit soort momenten. Nu krijg je dingen geregeld en geniet je als een echte man.

Relax- 2
Foto: Roberto Nickson
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…