Bugatti Chiron gaat over de 300 mph grens heen!

CREDITS: Bugatti

Bugatti heeft het voor elkaar gekregen om meer dan 300 mijl per uur te gaan met de nieuwe Chiron. Waar Koningsegg met de Agera RS het vorige record had staan van 457.9 km/h – omgerekend 284.5 mijl per uur – is het nu weggevaagd door de Chiron. Bestuurder Andy Wallace stuurde de bolide met 490.484 km/h langs het meetpunt op het circuit in Ehra-Lessian. En daarmee heeft Bugatti potentieel het snelheidsrecord voor snelste productie auto weer in de kast liggen.

De magische grens van 500 km/h is dichtbij voor Bugatti

De Bugatti Veyron Super Sport was het laatste monster van de fabrikant met een snelheidsrecord op zijn naam. Dit stond toen op 431 km/h. De Chiron gaat hier dus met bijna 60 kilometer overheen. Nu er nog minder dan 10 kilometer moet worden gehaald is de strijd steeds spannender. Maar voor nu is de 490,484 km/h van de Chiron een modervette prestatie. Het model waarmee het record is gereden is echter geen productiemodel, tenzij deze zo verkocht gaat worden.

Modificaties voor de recordpoging

De Bugatti die is gebruikt voor de recordpoging van 300 mijl per uur is een aangepaste Chiron. Zo hebben ze de wagen met 25cm verlengd om de luchtdruk op de auto verlagen. Daarnaast heeft de auto aan de achterkant een enorme diffuser gecombineerd met twee double barrel shotgun uitlaten. Om alle lucht onder de auto zo snel mogelijk af te voeren.

Bugatti 300 mijl per uur 3
Foto: Bugatti

De krachtbron

De quad turbo W16 in de normale Chiron douwt gewoonlijk zo’n 1.500 pk naar buiten. Voor deze recordpoging hebben ze er 1.600 paarden uit wetten te proppen. Dat is tien keer een Volkswagen Passat in een motorblok gestampt. Ze hebben hem dan ook wel een bijpassend koosnaampje gegeven, Thor. De rest van de aandrijflijn hebben ze overigens standaard gelaten. Benieuwd hoe bijna 500 km/h eruit ziet vanuit de cockpit? Nou zo:

Geen standaard zooltjes

Om de bestuurder Andy Wallace te beschermen, mocht het fout gaan, is de Chiron voorzien van een volledige rolkooi en zespunts racegordels die 5300 G aankunnen.
Tot slot hebben ze ook bij Michelin de banden grondig getest om deze snelheden te kunnen trotseren. De zolen van de Chiron zijn getest tot 511 km/h om zeker te zijn dat ze het zouden houden onder de enorme krachten. Al met al is het een indrukwekkende prestatie! Lekker gewerkt!

Bugatti Chiron 300, Bugatti Chiron gaat over de 300 mph grens heen!
Foto: Bugatti
Bugatti 300 mijl per uur 4
Foto: Bugatti