Deze 007-achtige speedboot is ook een onderzeeer

CREDITS: SubSea Craft

Deze bolide schittert op én onder water. Het heeft iets weg van een speedboot/onderzeeër die James Bond zou gebruiken in één van zijn films. Je verwacht dat Q uit de Subsea Victa springt om 007 even haarfijn uit te leggen hoe het allemaal werkt. En dat we vervolgens binnen no time James Bond een army zien uitschakelen. Het mooiste is dat deze waterbolide niet uit een film is, maar real.

Subsea Victa, een speedboot en onderzeeër in één

De Subsea Victa is gewoon voor de gewone man. Tenminste de gewone man met miljoenen op de bank. Zo’n speedboot/onderzeeër heeft namelijk een prijskaartje van $9 miljoen. Geen geld voor Jeff Bezos of Elon Musk. Voor de meeste van ons wel, maar toch.

De boot kan een maximumsnelheid van 40 knopen halen oftewel 74,1 km/h. Zie je jouw ex-vrouw op een boot in de verte? Geen probleem, binnen twee minuten zit je onder de wateroppervlakte met de Subsea Victa.

Speedboot
Foto: Subsea Craft

Nog even wachten, begin maar met sparen

Gelukkig is er nog tijd om de miljoenen bij elkaar te sprokkelen. De Victa ondergaat namelijk op dit moment zijn laatste testfase. Ze gaan er vanuit dat ze in januari 2021 proef kunnen draaien. Vijf jaar geleden is Victa begonnen met een samenwerking tussen militaire veteranen en onderwaterpiloten. Samen proberen ze iets unieks en bruuts op de markt te brengen.

Speedboot
Foto: SubSea Craft

Veruit de meest geavanceerde speedboot/onderzeeër van zijn soort

Het is baanbrekend in wat voor recordtijd zo’n unieke speedboot zichzelf onder water kan dompelen. Is het vaartuig onderwater, dan wordt het aangedreven door 20 kW elektromotoren. Deze zorgen ervoor dat de Victa met een snelheid van 8 knopen onderwater kan gassen. Hij haalt dus snelheden van 14,9 km/h met maximaal acht duikers.

Nog een gave toevoeging is dat alle duikers voorzien zijn van het ondersteuningssysteem van Victa. Zo kan elke duiker voor vier uur lang gebruikmaken van de Victa ademhalingsregelaars. Zijn er dus hoge golven, dan vult het interieur zich met water. Hierdoor kan je tot wel 30 meter diep in het water gaan.

Speedboot
Foto: Subsea Craft

Is dit ook voor iemand anders dan James Bond?

Je vraagt jezelf waarschijnlijk af: welk normaal persoon haalt nou zoiets? Dit is duidelijk iets voor een geheime organisatie. Je redenering is logisch, maar heb je ooit walvissen onder water gezien? De CEO, Scott Verney, zegt dat de Victa beschikt over veel veelzijdigheid.

Hij geeft aan dat het heerlijk kan zijn om vanuit het water mee te dobberen met scholen vissen, haaien, kwallen en walvissen. Dit is toch iets om op je bucketlist te zetten?!

Foto’s: SubSea Craft