Enata Foiler: zwevend over het water

CREDITS: Foiler

We schrijven vaker over enorme jachten, waarvoor je ongeveer een miljoen de meter moet tellen. Deze jachten zijn alleen voor de superrijken. Er vanuitgaande dat jij dit niet bent (en zo wel, sorry. Call me!), is een iets betaalbaardere variant wellicht geen slecht idee.

De Etana Foiler is misschien geen superjacht, maar zeker een model waar elke botenliefhebber z’n nek voor omdraait.

Zwevend Motorjacht: de Enata Foiler

Dat de Enata Foiler een opvallende verschijning is, is een feit. Het motorjacht zweeft boven het water door op een setje waterski’s te gaan staan. Wat hier het voordeel van is vroegen wij ons ook af, maar het ziet er in ieder geval sick uit. Als je hiermee door de grachten scheurt waan je je een heuse Bond-villian.

De powerplant

Het jacht is bijna tien meter lang en om een beetje snelheid te kunnen maken heb je heel wat vermogen nodig. Zeker op het water. Daarom hebben ze de Foiler voorzien van twee V8 diesel motoren die samen 740 pk naar buiten stampen. Door twee torpedo schroeven wordt dit vermogen losgelaten in het water. Door deze combinatie van maritieme tech haalt het jacht 75 km/u op het water.

Alles voor comfort

Wanneer je een Enata Foiler zou willen aanschaffen zul je zo’n €990.000,- moeten aftikken bij de bouwer. Maar dan heb je wel een boot die iets bijzonders kan. De Foiler heeft een systeem ingebouwd waardoor de ski’s de boot boven het water uittillen. Dit zorgt voor minder weerstand op het water waardoor een hogere snelheid gehaald kan worden.

Dit is echter nog niet de hoofdreden waarom deze boot op waterski’s staat. Door de romp uit het water te tillen heb je geen last van golfen wanneer je over het water scheurt. En om daar extra van te genieten kun je ook vanaf het voordek de motoren besturen door middel van een joystick. Zo kun je op hoge snelheid lekker in je relax fauteuil blijven liggen.

Enata Foiler
Foto: Foiler
Enata Foiler
Foto: Foiler
Enata Foiler, Enata Foiler: zwevend over het water
Foto: Foiler

 

 

LEES OOK
Fotoserie: BMW R 18 The Crown
Custom motoren. Wiens hart gaat er niet sneller van kloppen? Maar na het zien van dit kroonjuweel, genaamd The Crown, is het kloppen voorbij, en gaat het…
De ‘Socktails’ van Burlington en Lavish
Het afgelopen jaar hebben we heel wat eigenaardige samenwerkingen voorbij zien komen. Maar een sokkenmerk als Burlington dat samenwerkt met een pre-mix cocktailmerk als Lavish? Ja, wij…
Hoe de surfcultuur een modegolf werd
Surfcultuur is een van de enige culturen die tegenwoordig wordt uitgekotst door de eigen doelgroep, terwijl hij door alle anderen juist omarmd wordt. De evolutie van surfcultuur…