Zijn de populaire 0.0% bieren gezonder dan frisdrank?

CREDITS: vandeStreek

Waar er eerst nog een grote afkeer naar was, worden alcoholvrije bieren tegenwoordig met open armen ontvangen. Ongeveer een eeuw geleden werd al het eerste Nederlandse alcoholvrije bier geïntroduceerd. Het was de Phoenix brouwerij uit Amersfoort die kwam met Malto. Een 0.0 bier dat perfect zou zijn voor sporters en de jeugd. Weinig succes en dus verdween het bier al na drie jaar uit de schappen. Vandaag de dag behaalt het biersoort wél grote successen. Biermerken zetten dan ook grof in op deze markt.

Het wordt gezien als het perfecte alternatief als jij een avondje de bob bent, (doordeweeks) een alcoholvrije levensstijl erop nahoudt of iets anders wilt dan frisdrank. We geven je groot gelijk. Maar is het wel gezonder? En waar komt de hype ineens vandaan?

Zijn de populaire 0.0% bieren gezonder dan frisdrank?

Als je gezond wilt doen kan je beter alcoholvrij bier pakken dan bier mét alcohol. Al die percentages alcohol hebben namelijk een negatief effect op je stofwisseling. Alcohol wordt gezien als een giftige stof en je lever moet zijn best doen om het alcohol je lichaam uit te krijgen. Het gevolg: koolhydraten en vetten moeten wachten en worden opgeslagen als vet. Tel daar de grotere hoeveelheid calorieën bij op en je kan jouw bierbuik begroeten. Alleen daarom is alcoholvrij bier al een betere optie. Al wordt het in de praktijk sneller een bier mét alcohol. We feel you!

Af en toe kan je niet anders dan alcohol te vermijden. Bijvoorbeeld in de ochtend en voor velen ook doordeweeks. De keuze is dan vaak water, koffie, een glas fris of tegenwoordig ook een alcoholvrij bier. Als je voor de meest gezonde keuze wilt gaan, kan je het beter gaan voor een biertje zonder alcohol dan frisdrank. Per 100 milliliter vind je in een gemiddeld 0.0 procent bier 26 calorieën terug. Daartegenover staat cola met 41 calorieën en sinas met 42 calorieën.

Wat betreft de suikers zit je met een alcoholvrije bier ook beter. In zowel sinas als cola vind je 11 gram suikers terug, terwijl het bier zonder alcohol 6,1 gram suikers bevat. Aangezien een teveel aan suikers wordt omgezet in vet, heeft een lagere hoeveelheid suikers een positieve werking. Daarnaast komen de suikers uit het bier van natuurlijke ingrediënten. Bij frisdrank worden deze suikers juist toegevoegd en dat maakt het minder gezond dan bijvoorbeeld gerst.

0.0
Foto: Banter Snaps

Nog meer voordelen

Naast minder suikers bevat het 0.0 bier andere belangrijke bouwstoffen. Denk bijvoorbeeld aan magnesium dat onder andere nodig is voor botopbouw en voor het goed functioneren van de spieren. Ook de grote hoeveelheid fosfor levert voordelen op. Het geeft namelijk stevigheid aan botten of tanden en heeft invloed op de energiestofwisseling in je lichaam. Verder zijn er geen zoetstoffen te bekennen in alcoholvrij bier en levert de hoeveelheid kalium voordelen op voor zowel je bloeddruk als je spieren. Kan het nog beter? Jazeker. In het bier tref je namelijk ook nog eens een scheutje van vitamine B aan. Niet gek dus dat frisdranken het steeds vaker afleggen tegen alcholvrije biertjes!

Het ene alcoholvrije biertje is het andere niet. Zo zijn er ook een aantal die niet veel gezonder zijn dan frisdrank. Zo bestaat de helft van de ingrediënten van een gemiddelde Radler uit limonade. Door de vele suikers is dit drankje een ongezonder alternatief voor frisdrank vergeleken met een 0.0 bier. Hoewel de naam alcoholvrij bier doet vermoeden dat het bier geen alcohol bevat, is dat lang niet altijd het geval. In Nederland mag het bier namelijk tot 0,1% alcohol bevatten. Geen hoeveelheid waarbij je binnen een uur een bierbuik hebt, maar iedere extra hoeveelheid alcohol is ongezonder dan een geheel alcoholvrij drankje.

Speciaalbier

Alcoholvrij bier gaat inmiddels veel verder dan een pils of een Radler. Denk aan een IPA, een weizen of een bokbier. Dezelfde smaak, maar dan zónder alcohol. Beter voor je lichaam, hetzelfde genot en het bespaart je ook nog eens wat dronken avonturen. Mocht je er nog nooit aan gewaagd hebben, doe het dan eens. Uit veel blinde testen is inmiddels gebleken dat de smaak nauwelijks te onderscheiden valt van een bier met alcohol.

Als je het hebt over een pionier op het gebied van alcoholvrij bier zit je bij Bavaria aan het juiste adres. Dit jaar voegden zij aan het brede assortiment van 0.0% bieren de Bavaria 0.0% IPA toe. De vier unieke hopsoorten zorgen voor de geur van tropische vruchten en voor een bittertje in de smaak.

IPA fan? Probeer dan ook zeker die van vandeStreek. De Playground bevat geen alcohol, maar knappe jonge die het doorheeft zonder dat op voorhand te weten. Ook de échte alkoholfrei Duitse Weissbiertjes zijn zeer goed te drinken en perfect als je nog moet rijden.

De mensen die zich al aan gewaagd hebben aan alcoholvrij bier zullen de mening delen: de alcohol mis je niet bij dit alternatief voor frisdrank én het heeft een heerlijke frisse en hoppige smaak. De volgende keer keer als jij het houdt bij een avondje zonder alcohol weet je wat je moet pakken. Cheers!

0.0, Zijn de populaire 0.0% bieren gezonder dan frisdrank?