Onderzoek: hoe harder de kreet, hoe kleiner de ballen

CREDITS: Bigstock

Soms zeggen we wel eens dat mannen compensatiegedrag vertonen voor hun kleine ballen.

Mensen die met 180 kilometer per uur op hun motor door de stad rijden, mannen die hun 4×4 auto asociaal op twee plekken parkeren en mannen die véél te hard over straat heen schreeuwen. Het zijn allemaal klassieke voorbeelden van mensen waarvan we een donkerbruin vermoeden hebben dat hun jongeheer toch nét een tikkeltje kleiner is dan ze willen toegeven.

Zwaardere stem betekent kleinere ballen

En wij hebben een onderzoek gevonden dat onze theorie bevestigd. Volgens Britse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology, is het namelijk zo dat hoe harder de schreeuw, hoe kleiner de ballen zijn. Of, nou ja, bij brulapen in ieder geval. Met hun kreten trekken de mannetjes de vrouwen aan en jagen ze de andere mannen weg. Maar de ene brulaap kan dat net iets beter dan de andere. Hun vocale orgaan is namelijk een stuk groter dan die van de andere apen, maar dat geldt dus absoluut niet voor alle lichaamsdelen.

ballen, <strong>Onderzoek:</strong> hoe harder de kreet, hoe kleiner de ballen
Foto: Bigstock

Kleinere ballen niet per se een probleem

De mannen met een groter vocaal orgaan, wat bij de brulapen het tongbeen is, hebben niet alleen kleinere ballen maar ze kunnen produceren ook nog eens minder sperma. Maar of het leven daar slechter van wordt? Dat valt te betwijfelen. Het is dan misschien wel zo dat de mannen met een hardere kreet direct kleinere ballen en minder sperma hebben, maar ze hebben wel meer seks. Volgens het onderzoek voelen de vrouwelijke brulapen zich namelijk wel het meest aangetrokken tot de mannen met de diepere stem.

Kwantiteit of toch kwaliteit?

De mannetjes met een grote tongbeen leven namelijk in kleine groepen die doorgaans bestaan uit de brulaap met een diepe stem en een paar vrouwtjes. En al die vrouwtjes hebben, zoals je misschien wel kan raden, seks met die enkele brulaap. De brulapen met een grotere jongeheer daarentegen, leven in groepen met een paar mannen en iets minder vrouwen. En al die vrouwtjes hebben weer seks met alle mannelijke brulapen. Het is dus maar net wat je liever wilt: kwantiteit of kwaliteit. Dilemma’s, dilemma’s..

Een aanzienlijk verschil

Als we trouwens zeggen dat de ballen van de brulapen met een diepe stem kleiner zijn, dan bedoelen we dus niet een paar centimeter. “De verschillen waren dramatisch groot. De grootste teelballen zijn 6,5 keer zo groot als de kleinste.” Zo zegt hoofdauteur Jacob Dunn van de Universiteit van Cambridge. Tja, en toch hebben ze meer seks. Dat is pas de definitie van ‘W Rizz’. Hoe het een precies ten koste gaat van het ander, dat weten de onderzoekers dan weer net niet. “Het kan zijn dat het grote vocaal orgaan zo goed helpt bij het wegjagen van rivalen, dat het niet nodig is om in grote testikels te investeren.”  Hadden wij ook maar een keuze.