Plassen onder de douche: milieubewust of onhygienisch?

CREDITS: John Fornander | Unsplash

Je hebt twee kampen als het gaat om plassen onder de douche. Het eerste kamp vindt het hartstikke onhygiënisch. Wil je ’s ochtends een frisse douche gaan nemen, ga je vervolgens een walm van ochtendurine creëren in de badkamer. Goor.

Het andere kamp kan je samenvatten als het milieubewuste kamp. Als je toch al gaat douchen, zal een bezoek aan het toilet ervoor zorgen dat je onnodige liters water er doorheen jaagt. Oké, niet iedereen behorend bij dit kamp zal dezelfde reden hebben om het toilet over te slaan. Er bestaat ook nog zoiets als gemakzucht. Knop omdraaien, temperatuur bijstellen en tweemaal zoveel stralen laten kletteren. Hoezo onhygiënisch? Je staat toch onder de douche?

Plassen onder de douche: milieubewust of onhygiënisch?

Sorry als jij een doucheplasser walgelijk vindt, maar het milieubewuste kamp heeft toch echt meer redenen om bij zijn standpunt te blijven. Plassen onder de douche blijkt helemaal niet zo onhygiënisch te zijn als dat het lijkt. Als jij een bezoek brengt aan het toilet, zullen er ongezien – en ook wel eens gezien – heel wat druppels belanden op je jeans, je handen of zelfs op je gezicht.

Think about it, de eerste keer dat je in de zomer een korte broek draagt schrik je van de hoeveelheid spetters die op je benen beland. Dat zit normaal dus op je broek, die je maar eens in de paar weken wast…

Denk er daarnaast eens aan waar alle deeltjes van uitwerpselen heen vliegen als je doortrekt met de bril open.

Los van het feit dat iedereen die over de vloer komt met zijn derrière op het toiletbril zit. Lekker man.

Douche

In de douche heb jij deze viezigheden nauwelijks. Het spatwater van je urine verdunt door het stromend douchewater en wordt vervolgens rechtstreeks door het afvoer weggespoeld. Mochten er wat spetters op je voet belanden, houd dan in gedachte dat urine in feite gefilterd afval is uit je bloedbaan. Het bestaat uit water, elektrolyten en ureum. Urine is over het algemeen een redelijk steriele vloeistof. In combinatie met het stromende douchewater is er een hele kleine kans op hygiënische risico’s. Daarnaast zal je tijdens een douchebeurt shampoo en douchegel gebruiken, waardoor alle mogelijke bacteriën worden gedood. Hygiënisch op zijn best!

Litertje meer of minder

Voordat je de douche instapt, ga je nog even snel naar het toilet. Je spoelt door en dat zal je gemiddeld 6 liter water kosten. Afgezien van het feit dat plassen onder je douche tijd bespaart, zal het je ook wat liters water besparen. Je zal er namelijk niet langer door gaan douchen en daardoor kan je op jaarbasis zo maar eens een lagere rekening binnenkrijgen. Goed voor je portemonnee, goed voor het milieu. Win-win!

Je blaas legen moet dus zeker kunnen onder de douche. Althans, bij jou in thuis. Op een openbare plek raden we je aan om vooraf toch even een momentje te pakken op de WC bril. Wat let je?

Koude douche

LEES OOK
De boeken die schitterden in Mad Men
De boeken die schitterden in Mad Men
Mad Men is één brok aan inspiratie. Oké, Don Draper was geen lieverdje (integendeel), maar op het gebied van stijl en creativiteit mag hij gezien worden als…
Wat je tuin zegt over jou
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…