Dit is waar het echt om draait bij het geven van een cadeau

CREDITS: Nik MacMillan | Unsplash

Het houdt niet op: de verjaardagen in jouw kalender. De ene maand heb je het nog drukker dan de ander. Feesten, maar ook dagen als moederdag en vaderdag komen er nog bij. Over die feesten kan jij je – na heel wat gesteun en gekreun – nog wel heen zetten. Zij komen ook naar jouw feesten, dus de wederzijdse verplichting speelt weer op. Geen probleem. Kan je mee leven.

Een cadeau geven: dit is waar het écht om draait

Het grootste ding van die dagen zit namelijk ergens anders: een cadeau geven. Dagenlang houdt het je bezig. Ga je jouw moeder weer moederdag chocolade geven? En ga je een bos bloemen geven aan die ene vriendin of kies je ervoor om samen een dagje weg te gaan?

De week erop is een van je beste vrienden jaren. Toch maar weer een bierpakket dan? Doe een beetje chill. Dit is waar het écht om draait bij het geven van een cadeau.

cadeau geven
Foto: Phil Hearing

Het eeuwige dilemma speelt weer op. Gaat het namelijk om het cadeau zelf of de gedachte bij het cadeau? Een aantal onder ons zullen zeggen dat jij je niet druk moet maken. Zij vinden de aanwezigheid op het feest veel belangrijker dan het cadeau of de gedachte erbij. Een cadeau kopen is op die manier zo gebeurd.

Toch kan het dilemma in de praktijk lastiger uitpakken. Met het volgende advies ben je voortaan op iedere verjaardag helemaal het mannetje.

Als je iemand niet goed kent, dan is de gedachte van het cadeau het belangrijkst. Het maakt niet zo veel uit wat je geeft, aangezien de jarige er minder waarde aan hecht. Alcohol doet het dan altijd goed. Mocht de persoon een van je beste vrienden of vriendinnen zijn, dan doet het cadeau er zeker wel toe. Je kan dan niet met een bij elkaar geraapt zooitje aankomen. Zij willen iets krijgen waaruit blijkt dat je hen echt goed kent.

Hoe doe je dat?

Je beste vriend of vriendin zie je met regelmaat. In de gesprekken die je voert of activiteiten die je onderneemt zullen heel wat hints worden gegeven. Hij is namelijk helemaal weg van die ene artiest en laat die nu net een concert hebben in Nederland. Of je vriendin zit al wekenlang te wachten op het nieuwe boek van haar favoriete schrijfster. Claimen die handel. Je weet zeker dat zij blij gaat zijn met het cadeau en daarnaast hecht ze ook nog flink wat waarde eraan dat je echt naar haar luistert. Zij blij, jij blij.

Zo. Het cadeau is gegeven. Kunnen we nu overgaan op het proosten?

cadeau geven
Foto: John Arano