13 Documentaires en films die elke ondernemer gezien moet hebben

Elke entrepreneur kent ups en downs. Financieel, maar zeker ook qua motivatie. Je motivatie kan nóg zo vaak hoog zijn, soms heb je gewoon écht zin om kei- en keihard te knallen. Dit kan gebeuren als je zojuist een tof idee hebt bedacht, als je ziet dat concurrentie je op de hielen zit of als je gewoon heel erg lekker in je vel zit.

Je motivatie kan ook een flinke boost krijgen als je bepaalde films kijkt. Elke ondernemer die The Wolf of Wall Street heeft gezien kan dit beamen. Je hebt direct zin om miljoenen te gaan maken! Maar er zijn meer films zoals deze. We hebben even goed research gedaan en zijn tot een shortlist van 13 films en documentaires gekomen.

Allen motiveren ze en geven ze je heel veel materiaal om over na te denken. Kijk ze allemaal en je zult ineens weten hoe je jouw business naar een hoger niveau kan tillen.

13 films en documentaires voor ondernemers

1. The Wolf of Wall Street

Laten we beginnen met the obvious, The Wolf of Wall Street. Deze film gaat over Jordan Belfort, de man die miljoenen vergaarde over de ruggen van anderen. Maar voor zijn eigen team was hij geweldig, een ware rockster. Op zijn kantoor werd hard gewerkt, maar de feestjes, paychecks en hoeveelheden drugs logen er niet om. Het duurde dan ook niet lang voordat alles in de soep liep… Dit waargebeurde verhaal is geweldig neergezet door regisseur Martin Scorsese en Leonardo DiCaprio, Jonah Hill en Margot Robbie.

Ook als je ‘m al gezien hebt, check tóch even die trailer. Hij blijft vet!

2. The Social Network

Het succesverhaal achter Facebook, de opkomst van de man die ons al jaren dagelijks naar onze telefoon laat staren, zonder dat we eigenlijk iets zien, Mark Zuckerberg, dat is wat The Social Network is. Toen Mark nog een kleine Markie was spendeerde hij zijn tijd liever achter zijn computer dan op studentenfeestjes. Tóch miste hij sociaal contact, dus bedacht dit online te gaan laten plaatsvinden. The Facebook was geboren en niet veel jaren later was hij miljoenen rijker. Ondanks dat draagt hij nog steeds het liefst een grijs t-shirt en een spijkerbroek.

Een film over een visionair die je werkelijk gezien moet hebben als jij veel ambitie hebt, maar wel even wat extra motivatie kan gebruiken!

3. Maverick

Een enorme hiërarchie binnen een bedrijf is een idee dat eigenlijk al lang achterhaald is. Weinig lagen in de onderneming en je werknemers de ruimte geven zorgt voor meer productiviteit en tevredenheid binnen de organisatie. Braziliaanse entrepreneur Ricardo Semler nam dit wel heel erg letterlijk. De manier hoe hij zijn bedrijf runt is vrijwel onmogelijk, maar toch lukt het hem. Zijn werknemers bepalen namelijk álles zelf: wanneer ze werken, waar ze aan werken, hoeveel vakantiedagen ze hebben én zelfs hoeveel ze betaald krijgen! Deze ideologie is volledig gebaseerd op vertrouwen en blijkt nog te werken ook. Deze docu van NPO’s tegenlicht is een echte must-see!

, 13 Documentaires en films die elke ondernemer gezien moet hebben

4. The Big Short

Cijfers, cijfers, cijfers. Als dat je ding is, dan is de The Big Short écht wat voor jou. Deze film, die op waargebeurde zaken is gebaseerd, gaat over de financiële crisis met als gevolg de stagnerende huizenmarkt en het barsten van de kredietzeepbel. Er waren een aantal heren die dit al heel lang van te voren aan zagen komen en iedereen probeerden te waarschuwen. Natuurlijk had daar niemand oren naar en bla bla bla je kent het wel. Maar absoluut een heel tof neergezet in deze awardswinnende film.

5. The Call of the Entrepreneur

Een ontzettend Amerikaanse documentaire over entrepreneurs. Misschien wat overdreven en aangedikt, maar hey, de Verenigde Staten zijn het land van de dromen, dus wat is meer motiverend dan dat? Hoe de eerst boeren aan het begin staan van alles. Dat zij de eerste echte entrepreneurs waren.

Je zal je goed voelen over jezelf na het zien van deze docu.

6. Vrijwel alles met Steve Jobs

Steve Jobs is voor veel ondernemers een echte inspirator. Iedereen is bekend met zijn verhaal. Apple begonnen met vrienden in een schuurtje, een duidelijke visie om de wereld over te nemen, een groot bedrijf opzetten en alles anders doen, uit zijn eigen organisatie gekickt worden om vervolgens weer terug te komen en de wereld écht over te nemen met de iPhone. Een extreme man, een vreemde guy, maar een van de grootste pioniers van onze tijd.

Er zijn veel films en documentaires over gemaakt. Iedereen lijkt het er oneens over te zijn welke het beste is, dus oordeel vooral zelf. Je hebt de keuze uit: Jobs, Steve Jobs, The Man in the Machine, The Lost Interview, One Last Thing en Billion Dollar Hippie.

, 13 Documentaires en films die elke ondernemer gezien moet hebben

7. Hitch

Een film die helemaal niet over ondernemen gaat. Althans, niet ondernemen op zakelijk gebied. Hitch gaat wél over ondernemen op het gebied van flirten. Hitch, gepeeld door Will Smith, is de koning van de flirt en leert in de film hoe een sukkel de liefde van een onbereikbare vrouw voor zich kan winnen. Een beetje cheesy is het wel en je denk misschien wat doet deze film nou in dit lijstje. Maar je zal er vast niet raar van opkijken dat het versieren en sales ontzettend veel raakvlakken hebben. Versieren is in principe gewoon het verkopen van jezelf. En wat voor bedrijf je ook hebt, je zal toch geld moeten verdienen. Dus je zal altijd basiskennis moeten hebben van sales!

8. The Aviator

Wederom een gouden combinatie van Scorsese en DiCaprio. Samen zetten ze het verhaal neer van Howard Hughes een ware pionier in de vliegindustrie. Hij brak in de jaren ’30 het wereldrecord om in vier dagen rond de wereld te vliegen. Hij was daarnaast een van de meest invloedrijke zakenmannen van zijn tijd, ondanks zijn heftige vorm van OCD en chronische pijn van een heftig vliegtuigongeluk. Hij is het brein achter toen het grootste vliegtuig ter wereld de Hercules en Trans World Airlines.

DiCaprio zet een geweldige Howard Hughes neer in deze film die niemand gemist mag hebben.

9. Capital C

Een documentaire over crowdfunding, volledig mogelijk gemaakt door middel van crowdfunding. Do I need to say more?

10. Print The Legend

Deze Netflix Original neemt de kijker mee in de kern van de wereld van 3D printen, wat volgens velen als de tweede Industriële Revolutie wordt beschouwd. In de documentaire wordt het verhaal van bedrijven als Formlabs, MakerBot en 3D Systems verteld. Een kijkje in de toekomst? Zeker. Maar vooral een kijkje in een wereld die zich nú al afspeelt, maar waar velen nog niets vanaf weten.

11. Wall Street

Deze kneiter van een film dateert uit 1987 en mag sowieso niet ontbreken in dit lijstje. Wil jij de jonge Charly Sheen, zijn vader en Michael Douglas aan het werk zien in deze keiharde Wall Street-kraker, dan moet je deze film echt zien. Dan kan je bij de koffieautomaat voortaan meepraten als iemand de naam Gordon Gekko laat vallen!

12. Jerry Maguire

Zoetsappig als een vers appeltje, maar wel een goed moraal. Tom Cruise speelt een succesvolle sportmanager die al zijn klanten in no time kwijtraakt. Natuurlijk komt alles weer goed, leeft hij lang en gelukkig én houdt hij er een mooie meid aan over. Maar de film laat zien dat wilskracht uitermate belangrijk is om te kunnen slagen, ook als je het randje van de afgrond staat.

13. Two For The Money

Pacino en een jonge Matthew McConaughey in een kraker over sport, gokken en heel veel geld. Een hele toffe film waarna je alleen maar zin hebt om te cashen!