7 aanpassingen waardoor jouw ochtendroutine probleemloos verloopt

CREDITS: Screenshot | The Wolf of Wall Street

Wat doe jij eigenlijk wanneer je ’s ochtends wakker wordt? De een checkt nog even zijn socials, terwijl de ander van zijn bed naar de douche moet sprinten om nog op tijd te komen. Een routine werkt waarschijnlijk voor jou omdat je niet beter weet. En als je steeds maar op dezelfde manier voortborduurt dan komt er nooit verandering in. Stilstaand water gaat stinken, dus het is tijd om wat aanpassingen toe te voegen aan jouw ochtendroutine.

7 aanpassingen voor jouw ochtendroutine

Bedenk wat je écht moet doen

Iedere ochtend gelijk gaan sporten, een ontbijt maken en ook nog eens drie glazen water achterover gooien. Het klinkt als de perfecte ochtend. Maar wees eerlijk: ken jij iemand die dit daadwerkelijk doet?

Wat je beter kan doen is voor jezelf een aantal doelen stellen, zoals productiever werken of gezonder leven. Als je hier elke ochtend in stappen aan gaat werken een beter resultaat volgen. Kies bijvoorbeeld een tijd waarop je iedere dag wil opstaan en een tijd wanneer je wil vertrekken. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in een ritme komt en je uiteindelijk productiever zal zijn in de ochtend.

Maak een niet to-do list

Dit klinkt misschien raar, maar als je elke dag zo’n lijst maakt gaat het je succes opleveren. Het is de bedoeling dat je een lijst maakt met dingen die je niet moet doen om je doel te behalen. Een doel dat vaak wordt gesteld is productiever werken. Als dat ook jouw doel is kan dit allemaal op je lijstje staan: het checken van social media, lunchen achter het bureau, overal ja opzeggen en 150 tabbladen open laten staan. Hiermee herinner jij jezelf eraan wat je niet moet doen en kun je erop terugvallen.

ochtend routine
Foto: Mariya Pampova

Letterlijk met je goede been uit bed stappen

Het is niet de bedoeling dat je als een kip zonder kop uit bed stapt. Op welke manier je opstaat heeft invloed op je organen en rug. De beste manier om op te staan is door alvast wat te stretchen in bed en wat oefeningen uit te voeren. Zodra je dit hebt gedaan zijn je spieren ontspannen. Eenmaal uitgestrekt moet je rustig op je rechterkant rollen, omhoog komen en dan pas rechtop gaan zitten. Ja, het is niet zo makkelijk als het lijkt hé.

Zon, water en lucht

Dit klinkt heel cliché, maar je maakt je ochtend er gegarandeerd beter mee. Zet nadat je wakker bent geworden je raam open en geniet van de frisse lucht. Na een lange nacht zit er minder zuurstof in ons lichaam en dan kun je extra lucht ’s ochtends goed gebruiken. Frisse lucht werkt dan als een espresso voor je lichaam, maar dan zonder koffie.

ochtend routine
Foto: Allef Vinicius

Get active

Je ochtend is heilig, dus ga ook iets doen waar jij energie uithaalt. Pak daarom je momentje om aan yoga te doen, ga een stuk wandelen, luister een podcast of lees een boek. Er zijn taken die je niet zomaar kunt overslaan in de ochtend, maar gooi er ook een activiteit doorheen waar je naar uitkijkt. Dan is het sowieso makkelijker om op te staan in de ochtend.

In Nederland zijn we gek op snelheid en met zoveel haast in de wereld kan dat ook niet anders. Op het werk is multitasken misschien funest voor je productiviteit, maar in de ochtend kan het in zekere mate wel. Zo kun je een wandeling maken terwijl je naar een podcast luistert of een boek lezen terwijl je jouw gezonde ontbijt naar binnen werkt.

Niet opgeven

Jarenlang heb je een ochtendroutine aangehouden die wel werkte, maar niet ideaal was. Toch ben je op die manier doorgegaan omdat je gewoon niet beter wist. Vandaar dat volhouden nu ook the key to success is. Het is belangrijk dat je niet opgeeft en denkt van het gaat me niet lukken. Je zal er enige tijd aan moeten wennen, maar daarna maakt het je leven alleen maar beter.

ochtend routine
Foto: Nenad Rakicevic
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden via een modderig zijweggetje langs…