Zo deal je met een onregelmatige baardgroei

De baard is al jaren onbetwist de meest mannelijkste accessoires die een man kan dragen. Voor sommige that is, want niet iedere man heeft het geluk van een volle bos gezichtsmanen. Terwijl de ene man #blessed is en lijkt op een viking, lijkt de baard van sommige chaps op een kerstboom in juni. No offense.

Een onregelmatige baardgroei is natuurlijk niets om je voor te schamen, het zit nou eenmaal in de genen en maakt je niet minder man. En ondanks dat ‘de baard’ op z’n retour is volgens sommigen, is het een feit dat mensen die geen baard kunnen laten staan stiekem toch wel jaloers worden als er een gast met een Beckham-like baard langsloopt. Je wil het liefst de keuze hebben, natuurlijk.

Maar vrees niet, gladgewangde vrienden, er zijn oplossingen. Voordat je ‘baardtransplantatie’ begint te googelen, heb je hier wat tips om met je onregelmatige baardgroei te dealen.

Let it grow, let it grooooooooooooow

I know what you think, en in het begin zal het inderdaad lijken alsof iemand vierkante stukken duct tape van je gezicht heeft getrokken. Maar als je baard eindelijk de lengte heeft van een ruige zeevisser, zal dit de delen waar geen baardgroei plaatsvindt bedekken. Het is eigenlijk de baard-equivalent van de comb-over. Werkt dit niet? Dan is het tijd om creatief te worden.

Trimmen

Met sommige plekken waar weinig baardgroei is kun je wegkomen, maar als die plekken midden op je wang zitten moet je in actie komen. Met trimmen kun je het contrast tussen de plekken en daadwerkelijke baardgroei verminderen. Het zal wat oefening baren, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, trim je de baardgroei die je wél hebt op dezelfde lengte van de wat minder bedeelde plekken. De lengte je wil hebben is de zogenaamde 5 o’clock shadow. Wat eigenlijk betekent de lengte van je baard die je om 17:00 uur hebt als je jezelf die ochtend nog geschoren hebt.Kort genoeg zodat de plekken niet opvallen, lang genoeg zodat het niet lijk alsof je op je ijsco staat te wachten in Toverland.

Scherpe lijnen

Je bakkebaard en nekhaar groeien misschien als de Tuin van Eden, als je deze hun gang laat gaan worden die kale plekken op je wang alleen maar duidelijker zichtbaar. Een betere methode is om deze lekker kort en in scherpe lijnen te scheren. Deze look creëert de impressie van een hoekigere botstructuur van je gezicht.

Onregelmatige baardgroei-1

Verzorging

Je gezicht vol smeren met moisturizers zorgt er heus niet voor dat er ineens een Amazone van gezichtshaar op die kale plekken begint te groeien. Maar als er iets is wat kale plekken op je gezicht nog erger maakt, is het een slechte verzorging. Behandel de haren die je hebt helemaal tot de haarzakjes met een alcoholvrije baard- olie en balsem. Zo verwijder je dode huidcellen en helpt het de baardhaar te groeien, zowel in de lengte als breedte, en zorgt voor een vollere uitstraling.

Shading

It’s time to face the facts, sommige kale plekken zijn gewoon niet te fixen. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet te verdoezelen zijn. Als je zo vastberaden bent en de indruk wilt wekken dat je toch in staat bent een volle baard te laten groeien? Dan pak je een wenkbrauwpotlood en toucheer je lichtjes de plekken waar er geen baardharen groeien. Neem wel een kleur die bij de kleur van je gezichtshaar past, je wilt niet op een mimespeler lijken.

Styling

Als écht niks werkt, kun je er altijd voor kiezen om je onregelmatige baardgroei te omarmen als een verloren zoon. Kies een baardstijl die om je kale plekken heen werkt, en die zijn er genoeg. Neem Robert Downey Junior. Hij rockt de three-piece combo, snor, ‘chinstrap’ en ‘soul patch’ als geen ander. Heb je haast geen baardgroei op je wang, maar kun je jouw baard wel met je snor verbinden? Probeer de ‘Hollywoodian’, waarbij je het haar op je wang zo laag mogelijk afscheert.

Wat je ook op het internet gelezen hebt, baardgroei krijg je niet met het slikken van pillen. Of misschien krijg je het wel, maar zit de kans op hart en vaatziekten, een laag libido, droge huid en een slopende koppijn inbegrepen. Wil je toch iets slikken? Zorg dan dat je veel water drink en je voeding veel vitamine B, C, zink, ijzer en omega-3 bevat. Dit vind je vooral in eieren, avocado’s, noten, bloemkool, bananen, zoete aardappel en melk.

Onregelmatige baardgroei-2ESSENTIALS