5 (nog steeds bruikbare) hacks voor de thuiswerker

‘Veni, vidi, vici’, zo klonk het Corona-geluid anno 2020. Ondertussen zijn we – hopelijk voor goed – eindelijk af van de ware shitshow die we hebben meegemaakt, toch hebben we er genoeg na effecten aan over gehouden.

Thuiswerken ÉÉn van de lichtpuntjes

‘Elk nadeel hep se voordeel’, heeft een wijs man ooit gezegd en dat gaat voor de Corona-periode ook zeker op. Opeens was het een mogelijkheid om 08:55 je bed uit te rollen, om vervolgens 09:00 met een ongewassen kop een meeting in te duiken. Het was een revolutionair tijdperk voor de nachtbrakers onder ons. Nu, twee jaar later, is ons eigen huis nog vaak genoeg de aangewezen werkplek. Omdat we nog altijd mensen zien struikelen met het idee van thuiswerken, schieten wij maar weer eens te hulp. Dit zijn dé vijf hacks voor de thuiswerker.

thuiswerken
Foto: Ruben Daems

Beginnen met de basics voor de thuiswerker

Allereerst willen we er even voor zorgen dat de basis van thuiswerken duidelijk is. Gebruik jij nog altijd een paar boeken als laptopstandaard, doe jezelf dan een plezier en neem dit stukje op zijn minst even door. Beginnend bij een extern beeldscherm, wat ervoor zorgt dat je een stuk efficiënter kan werken. Dan heb je voor een beetje een degelijke werkplek nog een laptopverhoger nodig, een bureaustoel waar je rug ook nog enigszins blij van wordt en een externe muis plus toetsenbord. Als je deze vereisten al kan afvinken zijn we hartstikke blij met je.

VPN maakt werken (en pauzes) een stuk chiller

We zeiden het aan het begin van de shitshow al eens, maar velen snappen het nog steeds niet: met een VPN-verbinding werk je een stuk chiller. Met een goede VPN krijg je namelijk simpel gezegd een ander IP-adres, waardoor je door andere mensen op het internet minder goed te traceren bent. Daarbij komt dat er allerlei encrypties bij een VPN komen, wat betekent dat je gegevens veilig zijn. Bovendien is VPN ook een goede manier om je thuiswerkpauzes een stuk leuker te maken: door middel van VPN heb je namelijk toegang tot alle films en series in het buitenland, omdat je niet terug te koppelen bent aan een IP-adres. Er is genoeg keus op de markt van: van NordVPN tot PureVPN.

VPN Hybride Werken - MANIFY

Wetenschap helpt de thuiswerker uit de brand

We zouden eigenlijk niet aan onze journalistieke plicht voldoen, als we de wetenschap er niet bij trekken om ons punt te maken. En dus doen we dat dan ook. Om jouw thuiswerk set-up naar een nog hoger niveau te tillen, zou je volgens the University of Philadelphia een paar klassieke- of jazz-nummers aan moeten zetten. Het blijkt namelijk dat dit je concentratie niveau ten goede komt. Daarbij komt dat de University of Cornell de temperatuur juist heel belangrijk acht: een temperatuur tussen de 20 en 25 graden geeft je de ideale werkomgeving. Last but not least is het belangrijk om je bureau voor het raam te zetten, omdat dit zorgt voor een verlaging van stress en vermoeidheid.

Geef je ogen een mini-vakantie

Over vermoeidheid gesproken: je ogen hebben het door het thuiswerken maar zwaar te verduren. Onze ‘knipperfunctie’ wordt door het continue staren naar een computerscherm maar liefst met 50% vermindert. Door te knipperen met onze ogen houden we niet alleen onze ogen droog, maar geven we ook bepaalde signalen af naar ons lichaam. Wanneer we de ogen continu open hebben, is ons brein gefocust en continu actief. Logischerwijs levert dat aardig wat vermoeidheid op, en laat het nou net zo zijn dat we onze ogen veel minder knipperen wanneer we naar een beeldscherm staren. Geef je ogen dus een kleine mini-vakantie door echt je tijd te nemen wanneer je knippert. We weten ook echt overal wel een tip voor te verzinnen hé.

De klassieke ‘Pomodoro techniek’

Naast dat de ‘Pomodoro’ een heerlijke Italiaanse pasta is, is het ook een speciale techniek die zich richt op het brengen van extra concentratie en rust. Door middel van bewuste tijdsplanning zouden je hersenen volgens deze methodiek het beste uit zichzelf moeten halen. Het werkt als volgt:

  • Je haalt alle afleidingen weg: denk dus vooral aan je telefoon
  • Zet een alarm voor 25 minuten, binnen dit tijdsbestek ga je aan je werk
  • Na 25 minuten heb je 5 minuten pauze, om bijvoorbeeld een spaghetti Pomodoro te bestellen bijvoorbeeld
  • Hierna herhaal je de voorgaande stappen
  • Na deze techniek vier keer te hebben gedaan, heb je een half uur pauze verdiend

Goed. We hebben je nu geholpen met het verbeteren van je set-up, het versterken van je concentratie en bovendien hebben we je meegegeven hoe je jezelf goed uit kan rusten. Als je nu geen promotie haalt binnen de komende maanden, weten wij het ook niet meer.

, 5 (nog steeds bruikbare) hacks voor <strong>de thuiswerker</strong>
Foto: Glenn Carstens-Peters