Meer dan 40 uur per week werken? Dit kunnen de (nare) gevolgen zijn

CREDITS: Screenshot The Social Network | Sony Pictures

Hé carrièretijger. We weten dat jij knetterhard werkt – voor jezelf of voor je loonstrook, maar pas op: te veel is nooit goed. En een studie wijst nu uit dat dat ook zéker voor werken geldt.

Werken tot je erbij neervalt

Leuk en aardig dat werken, maar werk boven jezelf plaatsen is geen goed idee.  Het is geen geheim dat extra uren betekent dat je meer vakantiedagen krijgt, een hoger salaris hebt en daarmee ook meer pensioen opbouwt. Door je dromen na te jagen ga je blindelings voor flinke uren maken en het beste resultaat. Kijk, we snappen dat beginnende ondernemers met een fantastisch idee een domein registratie aanvragen, hun plan uitwerken en écht all the way gaan. Maar let goed op jezelf.

Zo houd je bijvoorbeeld minder vrije tijd over de dingen die écht belangrijk zijn, zoals familie en vrienden. Al dat overwerken en je collega uit de brand helpen zal nooit meer hetzelfde zijn, zal na dit artikel nooit meer hetzelfde zijn. Onderzoek van World Health Organization en International Labour Organization wijst namelijk uit dat deze heftige gevolgen kunnen gebeuren bij veel overwerken:

werken, Meer dan <strong>40 uur per week werken?</strong> Dit kunnen de (nare) gevolgen zijn
Foto: Bigstock

Grotere kans op een hartaanval

Bij het werk komt natuurlijk prestatiedruk kijken, oftewel werkstress. En niemand hoeft je te vertellen dat stress akelig slecht voor je is. Vandaar is het een simpel optelsommetje. Het onderzoek wijst uit dat personen die veel te veel werken 35% meer kans op een hartaanval hebben. Daarnaast zorgt deze stress onder andere voor een slechter geheugen, minder beweging, slechtere voeding en belabberde nachten.

Slechter slapen door werken

Genoeg slaap pakken is van groot belang. Maar wanneer je veel meer dan de 40 uur per week werkt, maken je hersenen overuren met een verstoord slaapritme als gevolg. Zo word je vermoeid wakker en worden je werkprestaties ook beroerd, net als jij. Een vicieuze cirkel…

Uitstellen slaap - MANIFY
Foto: Ron Lach

Bye bye mental health

Niet voor niets zijn er tal van onderzoeken gedaan naar de mentale gezondheid en de mate van werken. Wat blijkt: hoe meer mensen werken, hoe slechter de mentale gezondheid. Zo zouden er veel meer sombere en suïcidale gedachtes om hoek komen kijken door simpelweg je rust in te ruilen voor je saaie baantje. Een moment voor jezelf is dan ook geen overbodige luxe.

Slechtere prestaties op het werk

Experts hebben al bewezen dat een mens maar voor een specifieke tijd echt goed kan concentreren en functioneren. Geen wonder dus dat bij 50 of 60 uur in de week je alleen maar slechter werk uit zal gaan voeren. En dat terwijl je juist extra uren maakt om betere prestaties en een promotie na te jagen. Niet echt heel handig dus.

Etiquette
Foto: Screenshot Wolf of Wall Street
LEES OOK