Ultieme tips voor het plannen van een trip

Je hebt vast wel eens de gedachte gehad om een epische reis te maken en te starten met het plannen van een trip. Alleen haak je misschien wel af bij de oneindig veel taken die gedaan moeten worden. Heb je een visum nodig? Is er een spuit in je armen nodig? Wat voor verzekering heb je ook al weer? Waar koop ik een geschikte backpack?

Te veel vragen, te weinig antwoorden. Maar haak niet af! Werk de onderstaande lijst stap voor stap af en begin ein-de-lijk aan die epische trip!

Ultieme tips voor het plannen van een trip

Stap 1: Bepaal waar je heen gaat

Het klinkt logisch, maar het is wel de eerste stap. Door concreet te maken waar je trip naartoe gaat heb je een duidelijk doel. Je kan naar dit doel toewerken en de rest van de planning zal ook eenvoudiger gaan. Stel jezelf wat belangrijke vragen: wat is het doel van de trip? Outdoor, vette dieren checken, feesten, strand, stedentrips, de lokale cultuur induiken en/of een roadtrip? En daarna: wat is je budget, past dit bij de gekozen locatie. Hou er ten slotte ook rekening mee of het de juiste reisperiode is. In veel delen van de wereld kennen ze een droog- en regenseizoen, in hoeverre past dit bij je wensen?

Locatie, check!

plannen van een trip, Ultieme tips voor het plannen van een trip

Stap 2: Bepaal de lengte van je trip

Als je niet weet hoelang je trip gaat duren, kan je ook niet weten hoeveel je bij elkaar moet sparen. Bepaal daarom hoelang je trip gaat duren. Hou rekening met reisdagen en een aardige jetlag als je terugkomt. De dag erna weer beginnen met werken is niet aan te raden!

Stap 3: Onderzoek de kosten

Je weet waar je naartoe gaat en je weet de lengte van de trip. Tijd om te onderzoeken wat de kosten per dag ongeveer zullen zijn. Google is in dit geval een van je beste vrienden, maar praat ook gewoon met de mensen die al eerder een trip hebben gemaakt naar je locatie. Neem bij je onderzoek ook mee wat voor soort reis je wilt maken: ga je backpacken en slaap je in dorms of worden het luxe hotels? Of misschien wel een combinatie!

Kan je vrije dagen opnemen voor je reis of ga je op onbetaald verlof? In dat laatste geval moet je extra sparen, want de vaste lasten van thuis lopen vaak gewoon door.

Stap 4: Begin met sparen

Nu je weet hoeveel je trip gaat kosten, kan je beginnen met sparen. Er wordt al snel gedacht dat je het geld toch niet bij elkaar krijgt, maar begin eens met je wekelijkse kosten uit te schrijven. Je zal je vast betrappen op onzin aankopen: een flesje water op het station en een koffie bij een luxe koffietentje. Stop daar mee en je hebt in no time meer geld voor je reis.

Stap 5: Blijf je doel nastreven

Laat je niet weerhouden van het plannen van een trip. Al die taken kunnen best vermoeiend zijn, maar focus je daar niet alleen op. Praat met je vrienden over de trip die je gaat maken, blijf inspirerende plaatsen zoeken op de locatie en lees reisverhalen met epische foto’s.

Daar tegenover: plan ook niet te veel. De beste tips krijg je vaak van reizigers die je pas tijdens je reis tegen gaat komen. Het zou zonde zijn als je geen tijd meer hebt om dingen te doen, omdat je alles volgepland hebt.

Stap 6: Check gunstige vlucht deals en boek

Vaak ben je bij het plannen van een trip vrij flexibel. Een week later aan de trip beginnen kan echter wel een aardig zakcentje schelen. En dat betekent weer meer budget voor activiteiten. Blijf daarom deals van vluchten checken en boek uiteindelijk een vlucht waarbij je geld bespaard. Stel het alleen niet te lang uit, want dan heb je weer de kans dat de prijzen zijn gaan stijgen.

Sites als Skyscanner.com kunnen je goed helpen, vooral als je flexibel bent qua data, en ze geven je de mogelijkheid een prijsalarm in te stellen. Heel handig!

Stap 7: Boek een accommodatie

Als je een heen- en terugvlucht hebt geboekt en een vast schema hebt gemaakt, kan je de accommodaties boeken voor je trip. Ook als je reis nog even duurt, kan je het beste alvast iets boeken voor de eerste paar dagen. Er is geen reden meer om te wachten met het boeken van accommodaties zodra de vlucht binnen is. Toffe slaapplekken gaan vaak hard, dus het zou zonde zijn als je ‘m misloopt!

plannen van een trip, Ultieme tips voor het plannen van een trip
Photo: Marten Bjork

Stap 8: Plan activiteiten

Je hoeft niet elke activiteiten precies uit te stippelen, maar bepaal in ieder geval wat de hoofdactiviteiten worden. Het helpt je bij eventuele aanpassingen in het budget en op dit punt kan je nog extra geld sparen. Maar laat vooral ook ruimte vrij om je te verrassen op de trip en spontane activiteiten te ondernemen.

Stap 9: Regel automatische betalingen

Als je begint aan de trip wil je onderweg niet meer lastig gevallen worden met zakelijke e-mails en online facturen. Regel daarom van te voren je zaken en stel online factuurbetalingen in voor periodieke betalingen. Op de trip zal je daarmee dan in ieder geval niet lastig worden gevallen. Neem overigens wel altijd een random reader mee, voor de zekerheid!

Stap 11: Pak je spullen

Begin niet aan een trip met een enorme backpack. Ook al is dit een free workout, het levert je waarschijnlijk ook een gratis nekhernia op. Bepaal daarom goed wat je meeneemt, en neem vooral niet heel je huishouden mee. Je gaat deze tas wel even meesjouwen, dus duw hem niet te vol tot de elastieken knappen.

plannen van een trip, Ultieme tips voor het plannen van een trip
Photo: Andrew Neel

Stap 12: Sluit een reisverzekering af

Je bent misschien gezond en denkt geen reisverzekering nodig te hebben. Maar neem het nu maar aan: dat ga je wel nodig hebben. Een reisverzekering biedt niet alleen medische bescherming, maar is ook handig wanneer je vlucht wordt geannuleerd, een familielid sterf of als er iets gestolen wordt. Er kan altijd wat gebeuren en die gevallen kan je nu eenmaal niet plannen. Neem dus het zekere voor het onzekere en check daarnaast of je een visa of vaccinaties nodig hebt.

Stap 13: Heb een epische trip!

Na al die maanden plannen van een trip is het tijd om die epische trip te maken. Ga naar het vliegveld, ga aan boord en beleef je trip optimaal. Zenuwen horen erbij want je hebt er lang naartoe geleefd. Laatste tip: vergeet je paspoort niet!

plannen van een trip, Ultieme tips voor het plannen van een trip