Stress verminderen doe je niet met Netflix, maar wel zo…

CREDITS: Tim Gouw

Op de vraag hoe het met je gaat, antwoorden we tegenwoordig bijna allemaal met “wel goed, lekker druk”. Dat is natuurlijk helemaal niet altijd “lekker”. Het liefst lig je een dagje op de bank meerdere seizoenen weg te kijken van je lievelingsserie. Of je doet dit al standaard na een lange werkdag? Want Netflix is toch hartstikke ontspannend?

Helaas is niets minder waar. Psycholoog Thijs Launspach, tevens stress-expert, geeft aan dat ‘Netflixen’ niet helpt. We denken dat we stress verminderen door een filmpje op te zetten, maar eigenlijk doet het niet veel goeds voor ons. Er zijn meerdere redenen waarom. Maar niet getreurd, er zijn heel wat betere dingen die jij kunt doen.

Stress? Netflix gaat het niet verminderen, maar dit wel…

Meestal wordt stress of vermoeidheid veroorzaakt door veel drukte. Voor veel mensen is dit gerelateerd aan hun werk of studie. Je bent dus constant bezig en ook constant veel prikkels aan het verwerken. Als jij na je werk ook nog heel de tijd de gebeurtenissen rondom de personages van je serie of film moet verwerken, helpt dit je niet. Je hebt zelf al genoeg aan je hoofd, who cares of zij die crimineel nou wel of niet vangen. Blijkbaar verwerken je hersenen dit ook nog in je slaap: een goede nachtrust is dus moeilijker te bereiken.

Bovendien is de regelmatige blootstelling aan beeldschermen, of wel ‘het blauwe licht’ ook ontzettend slecht voor je rust. Je slaapt minder snel en je ogen raken vermoeider. Kortom, alleen maar meer prikkels: je wilt er juist minder als je al stress hebt.

Actief zijn: veel beter om stress te verminderen

stress verminderen, Stress verminderen doe je niet met Netflix, maar wel zo…
Foto: Pixabay

Arie Boomsma trad hierover in dialoog met Launspach. Hierin stelden ze vast dat mediteren samen met fysieke vormen van ontspanning veel beter zouden werken. Een wandeling in de natuur is bijvoorbeeld op alle vlakken beter voor je gezondheid.

We hadden het er al eerder over: sporten is bij frustratie goed om je controle te geven over je emoties en je omgeving. Ook bij het reduceren van stress is het een goede uitlaatklep. Daarnaast is een sport die ervoor zorgt dat je doelen moet stellen ook goed voor je zelfbeeld. Je daagt jezelf uit en komt tot nieuwe competenties.

Dit zorgt ervoor dat je lichamelijk en mentaal uiteindelijk fitter bent. Zo heb je meer grip op je stress. Ook kun je zo beter rusten dan na een hele dag je ogen te overprikkelen met het licht van beeldschermen.

“Lees eens een boek” – of iets anders?

Ouderen zeggen het wel vaker “lees eens een boek in plaats van al dat chatten“. Nu zijn we niet per se aan het ‘chatten’, maar constant werkmailtjes aan het beantwoorden. Of groepsapps aan het bijbenen. Niet heel productief of bevorderlijk voor je mentale rust.

Het is namelijk wel zo: échte informatie lezen is veel beter voor je. Er is altijd wel een boek die je graag nog wilde lezen. Neem hier eens de tijd voor. Als je helemaal in een boek op gaat, zorgt dit voor meer ontspanning dan een drukke film of serie. Het is ook heel goed voor je concentratie om je hier even op te focussen. Zo ben je even echt met niks anders bezig.

Het hoeft overigens niet altijd een boek te zijn: een magazine is nog veel makkelijker weg te lezen. Vaak staan hier ook veel nuttige dingen in. Denk bijvoorbeeld aan interessante interviews of relevante, actuele feiten. Zoals dit bijvoorbeeld 😉

Dit wilde je eigenlijk al een tijdje doen en helpt je stress verminderen

Ten eerste is het hartstikke belangrijk dat je je goed voelt in je omgeving. Daar kan een keer grondig opruimen zeker bij helpen. En kijk dan ook even of je de bank of die ene kast niet beter eens in een andere hoek kan zetten. Zo, staat toch veel beter en je hebt zo een ‘andere’ omgeving. Je voelt je een beetje een nieuw mens.

Daarnaast is het ondernemen van zoiets goed voor je, want je hebt het vaak al lang genoeg uitgesteld. We hebben altijd van die dingen “die we echt nog een keer moeten doen als we tijd hebben”. Het spookt vaak in je achterhoofd, zonder dat je het door hebt. Dit kan wederom bijdragen aan je stress. Als je dit eens uit de weg hebt, voel je je een stuk beter. Want als je tijd hebt voor Netflix, heb je hier toch ook tijd voor? We weten dat je het toch nooit bij die ene aflevering houdt.

Hoe chill is het om even door oude spullen te gaan en dingen weg te doen waar je niks aan hebt? Of zelfs een nieuwe kast of tafel neer te zetten die je zelf hebt gemaakt? Dat scoort ook weer punten bij die leuke chick je bachelor pad bezoekt. Zoveel meer voordelen dan Peaky Blinders kijken…

stress verminderen, Stress verminderen doe je niet met Netflix, maar wel zo…
Foto: Huy Phan
LEES OOK