8 Extreme sporten en hun nog extremere variant

Altijd maar die zelfde oefeningen in de sportschool, dat wordt toch saai. Daarom hebben wij een aantal extreme sporten voor je op een rijtje gezet. Plus hun nóg extremere variantjes. Deze zorgen gegarandeerd voor een grote adrenaline boost!

Skydiven

Extreme sport3

Eén van de bekendste en populairste extreme sporten is skydiven. Voor veel mensen staat deze activiteit hoog op de bucketlist. Helaas vergt deze sport wel wat oefening en kan je niet zomaar uit een vliegtuig springen. De eerste keren zal je vastzitten aan een instructeur, om vergeten-aan-het-touwtje-te-trekken momentjes te voorkomen. Is skydiven nog niet extreem genoeg voor jou? Probeer dan base jumping. Dit komt op hetzelfde neer als skydiven, alleen spring je niet uit een vliegtuig, maar van een hoog gebouw of klif. Omdat je een stuk dichter bij de grond zit, is volledig controle een vereiste en moet je snel kunnen handelen. Met base jumping behaal je niet dezelfde snelheid als met skydiven, maar de kick is zeker een stuk groter.

Klimmen

Extreme sport6

Foto: Mickey Schaefer

De combinatie van hoogte, fysieke inspanning en onvoorspelbaarheid maakt klimmen een echte extreme sport. En nee dan bedoelen we natuurlijk niet in een klimhal, maar buiten in de natuur. Hoewel je bungelt aan een touwtje en er dus eigenlijk weinig kan misgaan, zorgt de hoogte toch voor klamme handjes. Voor de echte waaghalzen is free climbing ook nog een optie. Bij deze vorm van klimmen laat je de zekering achterwegen en ben je dus volledig aangewezen op jezelf. Eén foute beweging kan dan al fataal zijn… Voor de echte thrillseekers!

Duiken

Extreme sport1

Het halen van je duikbrevet in mooie vakantieoorden als Thailand, Indonesië en Australië is al jaren erg populair. En dat snappen wij wel. Dit is de perfecte manier om de prachtige onderwaterwereld met eigen ogen te zien. Nou zou ik het verkennen van koraalriffen en zwemmen met schildpadden niet per se een extreme sport noemen, maar je kan ook wat meer spanning op zoeken. Wat dacht je bijvoorbeeld van kooiduiken met haaien of cave diving? Daarvoor moet je een stuk sterker in je zwemvliezen staan!

Raften

Extreme sport7

Ook raften varieert enorm in moeilijkheid en intensiteit. Je kan kiezen voor een rustige tocht over een kabbelend beekje of het gevaar opzoeken en voor krachtige, onvoorspelbare rivieren gaan. Wij gaan er vanuit dat je voor het laatste kiest, want je bent niet voor niks dit lijstje met extreme sporten aan het bekijken. Raften doe je meestal in een team van drie. Trotseer je het woeste water liever in je uppie? Dan is kajakken misschien meer jouw ding. Deze boot is een stuk kleiner en wendbaarder en daardoor ideaal voor één persoon. Daar staat tegenover dat de boot wel een stuk moeilijker onder controle te houden is. Een uitdaging voor de echte adrenaline freak!

Motorcrossen

Extreme sport2

Trouwe Manify-lezers weten inmiddels wel dat wij groot fan zijn van motoren. We maken regelmatig een road trip op allerlei verschillende tweewielers. Vind jij de adrenaline rush na een stuk scheuren op de snelweg nog niet genoeg? Dan is motorcrossen iets voor jou! Begin rustig aan met een dirt bike op een crossterrein of ga off road. Want motorcross is een extreme sport die je niet zomaar even doet. Professionals trainen jaren om een toffe stunt te doen, wat enorm veel coördinatie en precisie vergt.

Heli-skiën

Extreme sport4

Het wintersportseizoen is in volle gang en daar worden wij heel blij van. Niets is zo lekker als met de zon op je kop en de lange latten onder je voeten van de bergen af sjezen. Voor iets meer adrenaline kan je natuurlijk off-piste gaan, maar wij zien het liever nog wat extremer. Voor de grootste kick én de mooiste omgeving moet je gaan heli skiën. Want met een helikopter kom je op plekken waar de skilift niet komt. Hier vind je onbekende hellingen, verse poedersneeuw en een prachtig uitzicht. Voorzichtigheid geboden!

Paragliding

Extreme sport

Skydiven en paragliding lijken op het eerste gezicht veel op elkaar maar er is één groot verschil: bij een parachutesprong ga je zo snel en hard mogelijk naar de grond, terwijl je tijdens paragliding juist zolang mogelijk in de lucht probeert te blijven. Met de juiste wind en een beetje geluk, is het mogelijk om uren in de lucht te blijven en honderden kilometers af te leggen. Vind je dit allemaal te relaxt en wil je meer snelheid en sensatie? Extremer dan een wingsuit wordt het niet. Dit pak laat je letterlijk als een vogel door de lucht vliegen. Helaas is het alleen weggelegd voor de echte pro’s. Er wordt geschat dat je minstens 200 solo skydives moet maken voor je jezelf in zo’n pak kan hijsen.

Slacklining

Slacklining is een fancy term voor koord lopen en is alleen voor de echte durfallen. Deze sport wordt door professionals uitgeoefend op grote hoogte, het liefst zonder vangnet of zekering. Gaat dit je net iets te ver, maar wil je wel graag vanuit de lucht de omgeving bekijken, dan is een zipwire een goede middenweg. Met een zipwire leg je in korte tijd een grote afstand af, het liefst door een prachtige omgeving. Veel meer dan aan een draad hangen hoef je niet te doen, dus echt sporten kan je het niet noemen, maar het is wel heel gaaf om een keer te doen.

Extreme sport5