Conditioner voor mannen: to use or not to use?

Van haarproducten voor de man hebben we er genoeg: van gel tot wax en lak tot spray. Maar de meeste mannen houden het gewoon bij gel. Als man kan het dan ook moeilijk zijn om te achterhalen welke producten relevant zijn en welke gewoonweg onnodig zijn. Tegenwoordig zie je ook steeds meer mannen die zweren bij conditioner. Maar conditioner voor mannen, wat doet dat eigenlijk? Wij hebben de ins en outs voor je op een rijtje gezet.

Moet je conditioner voor mannen gebruiken?

Wat is conditioner

Grote kans dat je zelf nog nooit in aanraking bent gekomen met conditioner voor mannen. De meeste vrouwen wel, zij wassen hun haar in twee fases: eerst shampoo, dan conditioner. En eigenlijk hebben ze beide een compleet andere functie. De shampoo zorgt ervoor dat het haar schoon wordt en de conditioner verzorgt het haar. Het voedt je haar met voedingstoffen en oliën, met oog op een verbeterde haarconditie.

Door conditioner wordt je haar glanzender en ziet het er gezonder uit, daarnaast blijf je conditioner langer ruiken dan normale shampoo. Doordat je haar zachter wordt, zal het ook makkelijker te stylen zijn. Het wordt wat beter handelbaar. Normale shampoo doet geen van deze dingen: het maakt je haar alleen schoon. En droog! Doordat je met normale shampoo geen vocht vasthoudt in het haar kan het dus droger en warrig worden. Met shampoo gaan namelijk de haarschubben open staan, waardoor het haar ruwer wordt. Conditioner voor mannen zorgt er vervolgens voor dat deze weer dicht gaan. Wanneer de haarschubben dicht staan is het haar beschermd en breekt het minder snel af. Best handig dus!

Types conditioner

Dun haar: Je hebt conditioners die speciaal gemaakt zijn om extra volume toe te voegen aan het haar. Een volume of strenghtening conditioner is hierbij de beste optie. Een juiste conditioner kan helpen tegen dunner wordend haar, omdat het nét die extra voeding geeft.

Dik haar: Als je al dik haar hebt, is het laatste wat je wil extra volume. Kies hierbij dus voor een hydraterende conditioner die geen volume toevoegt. Ook bij dik haar is verzorging belangrijk, je voorkomt dan gespleten punten en maakt je haar sterker.

Droog haar: Kies voor een conditioner met extra vitamines en mineralen. Het kan hierbij goed zijn om een conditioner te kiezen waaraan extra oliën toegevoegd zijn, zodat het haar extra gevoed wordt. Gebruik wel echt een product dat speciaal gemaakt is voor droog haar, anders loop je het risico dat het je haar alleen verzwaard.

Vet haar: Je wil hierbij niet een conditioner die té veel voedt, dat kan het haar namelijk alleen maar vettiger maken. Kies voor een conditioner met ’tea tree olie’ of menthol olie om de overtollige olie tegen te gaan.

Zo doe je het

Wanneer je de juiste conditioner gevonden hebt, implementeer je de conditioner gewoon in je alledaagse douche-routine. Was je haar eerst met shampoo, spoel uit en masseer er vervolgens een klein beetje conditioner in. Je hebt conditioner die je er even in moet laten zitten, maar ook conditioner die je na één minuutje al mag uitspoelen. Je moet hier dus even op het flesje kijken wat aangeraden wordt bij jouw conditioner. Bij de meeste conditioners is het effect direct zicht- en voelbaar. Het is dus een makkelijke en effectieve manier om nét dat extra’s te doen voor je haar.

conditioner voor mannen, Conditioner voor mannen: to use or not to use?
Foto: Christopher Campbell
LEES OOK